Valószínűleg már mindenki hallott a Joe Satriani által összehozott G3-ról, mely a tar fejű húrmesteren kívül minden alkalommal más gitárosokat vonultat fel. A turné 2018-as európai kanyarja igen élvezetesnek ígérkezik, ráadásul a magyar rajongók is könnyen megleshetik a gitárosok krémjét felvonultató előadást.

G3 – A szomszédba jön a gitáros utazóturné

Satriani, a vezér

1995-ben hívta életre Joe Satriani a G3-at, mely koncertturné a gitárosok és a dallamos instrumentális muzsika szerelmeseinek igazi Kánaán. Aki lemaradt volna Satrianiról: annak ellenére, hogy elsősorban hangszeres zenéről van szó, valószínűleg mindenki hallotta már tőle legalább az Always With Me, Always With You, a Summer Song vagy a Surfing With The Alien című dalokat, esetleg láthatta őt anno a Deep Purple-ben, vagy az elmúlt hónapokban igen aktív Chickenfootban.

A kopasz gitármester olyan bárdistákat nevelt ki, mint például Steve Vai, Kirk Hammett (Metallica), Alex Skolnick (Testament), és persze szólókarrierjét is folyamatosan egyengette. És egyengeti most is, hiszen nemrég, 2018. január 12-én jelent meg legújabb, tizenhatodik albuma, a What Happens Next. A lemez érdekessége, hogy chickenfootos társával – a Red Hot Chili Peppers dobosával – Chad Smithszel, valamint a rock hangjával, Glenn Hughesszal (aki basszusgitározik az albumon) vette fel az anyagot. Ennek köszönhetően egy kicsit más oldalról mutatkozik be Satriani zenéje.

„Az utóbbi két lemez igazán megmutatta azt, hogy élvezek progresszív elemeket használni a zenémben. Amikor viszont a Shockwave Supernova [Satch 2015-ös szólóalbuma – szerk.] végére értem, azt mondtam, hogy ennyi volt. Valamilyen okból úgy érzem, hogy sosem fogok visszatérni ahhoz az irányhoz.”

Izgalmas lesz a 2018-as európai kör

Az új album igazán jó apropót biztosít ahhoz, hogy 2018-ban is útjára induljon a G3, melynek egyik résztvevője természetesen Joe, azonban társai sem kispályások. Európába ugyanis John Petrucci és Uli Jon Roth társaságában rója a köröket Satriani.

Míg Petrucci az utóbbi időben kizárólag a Dream Theaterrel aktívkodott (új év alkalmából pedig ismét cimborál egykori dobosukkal, Mike Portnoyjal), addig Uli Jon Roth – a Scorpions egykori gitárosa – rengeteg szólóanyagon dolgozott. 2016-ban adta ki Tokyo Tapes – Revisited című legújabb anyagát, melyet a német zenekar kultikus koncertlemezének helyszínén rögzített. A kiadványon természetesen rengeteg Scorps-dal, valamint több archív felvétel is helyet kapott.

A fent említett hármas tehát igen változatos estéket okoz majd a gitárzene szerelmeseinek, a hab a tortán pedig a műsor végén helyet kapó közös jammelés lesz, mely érdekes fúziója lesz a zenészek által képviselt stílusoknak. A G3-turnénak ráadásul 2018. március 20-án Prágában, 21-én pedig Pozsonyban is lesz megállója, úgyhogy a magyar rajongókhoz is elérhető közelségbe kerül a három virtuóz.

*

Forrás: teamrock.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: