Csaknem fél éve, hogy megjelent az Arch Enemy Will to Power című albuma – már a második, amelyen Angela Gossow kilépése után Alissa White-Gluz (ex-The Agonist) énekel. Gossow azonban távozása ellenére még mindig jelen van a banda életében. Az ő szerepéről, dalírásról és az új albumról Daniel Erlandsson dobos és Alissa mesélt.

Arch Enemy – Angela Gossow sosem köntörfalaz

Angela folyamatos kapcsolatban van a bandával

Mikor Angela Gossow 2014-ben 13 év után kilépett az Arch Enemyből, a hír az egész metál közösséget sokkolta. Két évvel később egy interjúban magyarázta meg, hogy tulajdonképpen azért döntött így, mert már nem élvezte, hogy egy extrém metál banda frontembere. Inkább kilépett, mintsem hogy színlelnie kelljen valamit, amit nem érez.

Sokan kérdezik, vajon Angela még mindig részt vesz-e valamilyen formában az Arch Enemy életében. Daniel Erlandsson dobos nemrég az ausztrál Everblack című podcastnek adott interjút, amelyben megerősítette a feltevéseket:

„Tulajdonképpen ő még mindig a zenekar menedzsere. Németországból dolgozik és mi folyamatosan kapcsolatban vagyunk vele, akkor is, ha éppen turnézunk. Rengeteg rajongó kérdezi, amikor egy-egy klub előtt találkozunk, hogy Angela vajon a buszon van-e, mert hallották, hogy még mindig dolgozik a bandával. Ilyenkor elmondjuk, hogy ’Igen, velünk dolgozik, de Németországban van. Nincs a buszon.’”

Arch Enemy – Angela Gossow sosem köntörfalaz

Hogyan készülnek az új dalok?

Amikor az Arch Enemy új számairól van szó, Gossow mindig felajánlja a segítségét, annak ellenére, hogy elsősorban a banda üzleti ügyeit intézi.

„Amikor egy új anyagon dolgozunk, néha meghallgatja és az első reakciója általában érdekes is szokott lenni. Mivel rengeteget dolgoztunk vele régen, tudjuk, mit szeret. És mindig egyenes és őszinte velünk, ami egy jó dolog. Ha valami béna, azonnal megmondja” – magyarázta a dobos.

Arch Enemy – Angela Gossow sosem köntörfalaz

Azzal egy időben, hogy Angela lemondott az énekesi posztról, be is mutatta utódját, Alissa White-Gluzt – hivatalos debütálásának most márciusban már negyedik éve lesz. Hogy hogyan születnek az új dalok szövegei, Alissa a Spark TV-nek mesélte el.

„Tulajdonképpen rosszkedvűnek kell lennem hozzá. Leggyakrabban az éjszaka közepén írom a szövegeket. Nagyon nehezen írok vidám dolgokról. Személy szerint nem tartom túl érdekesnek, hogy ilyenekről írjak. Biztos észrevettétek már, hogy a boldog és felemelő dalokat Michael [gitáros – a szerk.] írja. Nagyon jó benne, szóval csak hagyom, hogy csinálja, de amikor már inkább absztrakt, sötétebb dolgokról, az elme és a lélek mélységeiről, érzelmekről és pszichológiáról van szó, az az én területem.”

Mikor elkapja az ihlet, az énekesnő azonnal kihasználja a lehetőséget és nekiül írni.

„Néha az inspiráció csak úgy jön. Nagyon szeretek verseket és dalszövegeket írni, mert ez egy olyan dolog, ahol minden kontrollt elengedek. Nem érzem szükségét annak, hogy irányítsam a folyamatot. Csak engedem, hogy megtörténjen és tudom, mikor van vége. Tudom, mikor van készen. Olyankor szeretek szövegeket írni, amikor érzem a dolgot. Nem tudhatom, hogy mikor eljön az ideje, hogy felvegyünk egy albumot, vajon képes leszek-e írni egy rakat szöveget. Ezért mindig megragadom a lehetőséget, amikor elkap az ihlet.”

Arch Enemy – Angela Gossow sosem köntörfalaz

A Will to Power hozta az elvárt szintet

Az új album 2017 szeptemberében jelent meg a Century Media Records gondozásában. Alissa a visszajelzésekkel kapcsolatban is nyilatkozott:

 „Csak abban a pár hónapban, mióta kijött a Will to Power, rengeteg emberrel találkoztunk és mindenkinek annyira tetszett az album, hogy ha voltak is valaha kétségeim, ez teljesen kitörölte. Ezek az emberek hitelesek; ismerik a zenét, elhivatottak a zene iránt és a való világban élnek [nevet], és személyesen is találkozom velük. Szerintem ez király. Azt kívánom, bár mindenkinek meglenne a lehetősége, hogy kimenjen a valódi világba. Tudom, hogy ez nem mindig könnyű, mert sokan olyan helyen laknak, ahol nincsenek fesztiválok, vagy nincs zenei színtér, vagy nagyon messze laknak másoktól, így a közösségi médiára kell támaszkodniuk, hogy képben legyenek. De nagyon, nagyon szeretném bátorítani az embereket, hogy menjenek és találkozzanak hasonló gondolkodású egyénekkel személyesen, mert az teljesen más.”

Arch Enemy – Angela Gossow sosem köntörfalaz

Az Arch Enemy február 14-én fejezte be rövid Európai turnéját és 19-én már folytatják is Japánban, majd Ausztráliában.

Alissa teljes interjúját nézd meg itt:

Források: blabbermouth.net, blabbermouth.net


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: