Az elmúlt években megtanulhattuk, hogy a progresszív metal pionírjai nem szeretnek a múlttal takarózni. Még most is a következő állomás lebeg a szemük előtt, pedig a 2017-es év a legsikeresebb lemezüknek, az Images And Wordsnek a 25 évfordulóját jelzi. És hogy mindezt miért mondjuk? Nos, a bostoni zenekar már el is vetette a közelmúltban megjelent lemezük folytatásához szükséges magvakat, melyek őket ismerve hamarosan kikelnek.

Dream Theater – A 25 éves jubileum ellenére is előre tekintenek

Megérkezett James LaBrie

Tulajdonképpen senki sem számított a ’90-es évek elején arra a sikersztorira, amit végül az élet írt a Dream Theater második stúdiólemezének, az Images And Wordsnek. A bostoni srácok az olyan nagy progresszív rock legendák, mint a Yes és a Rush útját követve szerettek volna előremutató zenét komponálni, mely nem csak az előbb említett csapatok másolásában merült volna ki. Igazából már a kezdetek óta jó úton jártak, mivel hatásaikat összekeverték némi keménységgel és saját stílusukkal, így született meg 1989-ben a When Day And Dream Unite, ám az akkori frontemberükkel, Charlie Dominicivel dédelgetett kapcsolat megszakadt néhány koncert után, mely egy majdnem kétéves énekes keresésbe torkollott.

A fedélzetre azonban végül az a James LaBrie érkezett – a Winter Rose nevű kanadai hard rock bandából –, aki a zenekar hangzásának egyik alappillérévé vált jellegzetes orgánumával.

Rengeteg küzdelem közepette született meg a legsikeresebb lemezük

Nem ment minden zökkenőmentesen, ugyanis a friss lemezkiadótól, az Atco Recordstól kapott ajánlat nem volt kecsegtető a banda számára, azonban örültek, hogy ennyi kihagyás után (már 1991 októberében járunk) egyáltalán elkezdhetnek dolgozni a második eresztésen.

„Az Images And Words idejére kicsit rutinosabbá váltunk, valamint a felszerelésünk is jobb volt, és persze az ötletekből, az elképzelésekből is több akadt. A stúdió, ahova ekkor mentünk, gyönyörűen nézett ki. Az volt az érzésem, hogy időből is több állt a rendelkezésünkre. Persze itt is volt egy producerünk, aki irányította az egész folyamatot, ettől függetlenül az egész élmény igazán lenyűgöző és újszerű volt.”

Dream Theater – A 25 éves jubileum ellenére is előre tekintenek

Az említett producer Santana egykori dobosa, David Prater volt, akivel meggyűlt a baja a zenekarnak a felvétel ideje alatt. Minden azzal kezdődött, hogy a kiadó nem engedte, hogy felkerüljön a lemezre a 23 perces Change Of Seasons, melynek szövegét Mike Portnoy dobos írta, édesanyja halálának emlékére. Később is főként a dobos, valamint Kevin Moore billentyűs volt a főszerepben, mivel nekik volt leginkább útjukban a producer, akivel egyszer úgy elfajultak a dolgok, hogy majdnem bunyó lett a vége. Prater szerint Moore szándékosan játszotta rosszul a saját részeit, hogy újra kelljen kezdeni a felvételeket, ezzel is rossz színben feltüntetve őt.

A munka azonban gyümölcsöző volt, mivel a lemez 1992. július 7-én megjelent, és máig is a banda legsikeresebb albuma, mely több, mint 600 ezer példányban kelt el. Az album zászlóvivője az eredetileg 8 perces Pull Me Under volt, amit az MTV is előszeretettel játszott.

„Az egész albumot úgy állítottuk össze, hogy kevésbé próbált megfelelni a kereskedelmi elvárásoknak. A Pull Me Under klipjében látható felvételeket például a turné alatt, egy klubban kellett rögzíteni.”

Dream Theater – A 25 éves jubileum ellenére is előre tekintenek

Az ünnep ellenére már az új albumon törik a fejüket

A csapat 2017-ben karrierjének egyik mérföldkövét ünnepli, a jubileumi koncerteken pedig teljes egészében eljátsszák a lemezt, de természetesen a többi nagy klasszikusukat se hagyják ki a programból, valamint a friss szerzeményekből is válogatnak. Persze, ahogy John Petrucciéknál szokás, máris gyúrnak a 2016-os gigantikus metalopera, a The Astonishing folytatására, amiről így nyilatkozott James LaBrie énekes:

„2018-ban új lemezt készítünk, és eléggé izgatottak vagyunk, mivel már látjuk az irányt. Nagyon fontos számunkra, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és megmutassuk, kik is vagyunk. Valami olyasmire törekszünk, ami felülmúlja az eddigi anyagainkat. Komoly dolog van születőben, de még csak az alapoknál járunk, az ötletek kidolgozása a turnézás végére készül el, aztán irány a stúdió és csak a dalokkal foglalkozunk.”

A folytatás viszont biztos, hogy nem egy olyan nagy ívű opusz lesz, mint a legutóbbi konceptalbum, ennek ellenére előfordulhat az énekes szerint, hogy egy többrészes epikus dalt is írnak, viszont egyelőre nem így közelítenek a dalszerzéshez.

*

Forrás: teamrock.com, metalinsider.net, http://teamrock.com

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: