Különleges turnéra indul a Yes 2020-ban. A nagy menet előtt kicsit visszakanyarodtunk az időben Steve Howe gitárosnak köszönhetően, aki megosztott pár gondolatot a kezdetekről.

Yes – Akik mindig is furák voltak

Nem a szűk farmer miatt lépett be a Yesbe

Az utóbbi időben többféle módon is megünnepelte 50 éves jubileumát a Yes. A gárda az ünnepi turné után egy rendhagyó kiadvánnyal, a From A Page-dzsel jelentkezett, de itt nem állnak meg. A kerek évforduló alkalmából Steve Howe visszatekintett azokra az időkre, amikor csatlakozott a bandához, vagyis 1970-et írunk.

„A legtöbben azért csatlakoznak egy zenekarhoz, hogy szűk farmert hordva tekeregjenek a színpadon. Én azért léptem be a bandába, mert meg akartam tudni, hogy képes vagyok-e konstruktív tagja lenni egy csapatnak. Amikor beléptem a Yesbe, akkor Chris és Jon gyakran nem jöttek ki egymással. Mind a ketten a csapat vezetői szerettek volna lenni. Szóval amikor beléptem, annyit mondtam nekik, hogy akkor én fogom vezetni a zenekart. […] Az egyensúly megteremtésével segítettem a bandát erősebbé tenni. Szükség volt rá. Nem akartam vezető lenni, de egy erős hangra volt szükség, aki bátor ahhoz, hogy felszólaljon.”

Progger körökben ünnepelt banda a Yes, azonban ötven éve nem voltak ennyire magasan, sokat szenvedtek, hiába volt meg egyedi és különleges hangjuk már a kezdetektől. Zeneileg mindig is kreatívak voltak, a nagyobb áttörésre mégis az 1971-es The Yes Albumig kellett várni.

„Nem mondom, hogy könnyű volt, nagyon sokáig függtünk a koncertek bevételeitől. Voltak periódusok, amikor szenvedtünk. Az első két album zeneileg nagyon kreatív volt, de nem fogytak. Szerencsére a The Yes Album viszont igen, így megalapoztuk a csapatot. Úgy gondolom, hogy akkor megmutattuk, hogy ez a zenekar megy valamerre és van egy története, amit el szeretne mesélni. Volt egy saját hangunk, ami fura és elképesztően kockázatos volt. Kiemelkedtünk abban az időben, mert kissé furák voltunk, ami egy nagyon jó dolog.”

„A Yes nevet vissza kellett volna vonultatni”

Jon Anderson, a csapat korábbi énekese nemrég igen pozitívan nyilatkozott a Yesszel kapcsolatban, sőt azt nyilatkozta, hogy benne volna egy reunionban, egyes korábbi zenésztársak viszont nincsenek pozitív véleménnyel a Yes jelenlegi felállásáról. Rick Wakeman például odáig ment egy interjúban, hogy tiszteletlenségnek nevezte a Yes működését a néhai Chris Squire-rel szemben.

„Mi ugyanolyan bűnösek voltunk, hogy Yes Featuring ARW-nek neveztük magunkat, ami ellen én hevesen tiltakoztam. Nincs ok az ellen, hogy ezt a zenét játsszuk koncerteken, de valóban úgy gondolom, hogy a Yes nevet vissza kellett volna vonultatni. Úgy gondolom, hogy ez tiszteletlenség Chrisszel szemben. Rengeteg történet kering azzal kapcsolatban, hogy Chris folytatni akarta, de ismerek néhány embert, aki beszélt vele, és ez biztos, hogy nem igaz.”

Bárhogy is gondolja, Steve Howe viszi tovább a veterán gárda örökségét, 2020-ban pedig egy különleges turnéra indulnak, amiről ITT írtunk korábban. Ha nem akarsz lemaradni a brit proggerek koncertjéről, akkor kattints IDE és bulizz velünk 2020. május 4-én a bécsi Arénában!

*

Forrás: ultimateclassicrock.com, loudersound.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: