Jubileumi turnéja után is képes újat villantani a legendás brit rockbanda. A Yes 2020-ban különleges turnéra indul, melynek nagy szerencsére hozzánk közeli állomása is lesz, úgyhogy mindenképpen megnézzük az ikonikus proggereket élőben is.

Yes – A jó zene sosem megy ki a divatból

Műsorra tűzik a Relayert

Bár manapság progresszív rocker körökben divat ekézni és nemet mondani Yes-re – mivel Chris Squire halála után nem maradt alapítótag a csapatban –, ennek ellenére nehéz és felelőtlenség egy több mint 50 éves örökséget magára hagyni. A banda motorja, a veterán gitáros, Steve Howe nem is tesz így, a 2018-as jubileumi turné után is új dolgokra készül. Egyik ilyen húzása a nemrég megjelent From A Page nevű kiadvány, mely négy korábban kiadatlan dalt tartalmaz 2010-ből, amikor a következő felállással nyomult a csapat: Benoît David, Steve Howe, Chris Squire, Oliver Wakeman és Alan White.

„Miután Chris Squire elhunyt, úgy éreztem, hogy az általunk készített, de ki nem adott zenéket hallgatni kell, és nem szabad befejezetlenül egy fiókban hagyni. Steve, Alan és Benoît is lelkesedett érte, büszke vagyok rá, hogy ez a zene napvilágra kerül, és remélhetőleg a Yes rajongók is élvezik majd, mint a Yes történelmének egy korábban rejtett darabját.”

Mindezt Oliver Wakeman mondta, aki nagy gondossággal felügyelte a felvételek újrakeverését és maszterelését. Akinek pedig ez sem lenne elég, a mini boxban megtalálja a 2009-es Live From Lyon koncertfelvételt is.

Persze itt nincs vége a sornak, ugyanis a zenekar 2020 áprilisában Európa-turnéra indul, a koncerteken pedig két műsorral lépnek színpadra, ugyanis a nagy klasszikusok mellett minden egyes estén eljátsszák az 1974-ben kiadott Relayert is. Steve Howe már nagyon várja a koncerteket.

„Nagyon várjuk, hogy eljátszhassuk a teljes Relayert! Miután a The Gates Of Deliriumot már bemutattuk ebben az évben, jövőre kibővítjük az Album Series keretében az összes számmal, így a The Gates Of Delirium, a Sound Chaser és a To Be Over is megszólal majd. Az este első felében egy letisztult válogatást adunk a Yes 50 éves repertoárjából.”

Jon Anderson benne volna a reunionban

Mindezek mellett sokakat érdekel az is, hogy mi újság a csapat egykori alapító énekesével, Jon Andersonnal. A gárda korábbi frontembere 2019 márciusában szólólemezt adott ki 1000 Hands címmel, 2018-ban pedig a másik Yesszel egy koncertanyagot dobtak piacra Live At The Apollo címmel. Jon szerint azonban most pihenőre vonulnak, így abban sem jutottak egyelőre dűlőre, hogy legyen-e albuma a Yes feat. Jon Anderson, Trevor Rabin & Rick Wakeman formációnak.

Legutóbb 2017-ben lépett színpadra a Yes frontembereként, akkor a Rock And Roll Hall Of Fame beiktatási ceremóniáján játszották el a Roundabout és az Owner Of The Lonely Heart című dalokat, viszont ennél többre is szívesen vállalkozna, és akár egy reunionban is benne volna.

„Nagyon nyitott vagyok a dologra. Már 50 éve tart a dolog, szóval joggal gondolhatják a rajongók, hogy valami történni fog. Számomra egy nagyszerű albumnak kellene összejönnie, én így gondolkodom. Nem tudom, hogyan alakul, de egy utolsó Yes-koncertnek is meg kellene történnie. Beszéltem egy pár emberrel erről, és teljes mértékben értik a dolgot. Nagyon benne lennék. Még nyolc dalt is megírtam egy lemezhez, mely szerintem működne nagyzenekarral és kórussal.”

Jon abban reménykedik, hogy ha ezeket a sorokat olvassa Steve Howe, akkor talán történnek lépések az ügyben, azonban addig mi koncentráljunk arra, hogy hamarosan hozzánk közel is benéz a Yes.

A zenekar 2020. május 4-én a bécsi Arénában lép színpadra, amit mi sem hagyunk ki. Ha te is szeretnéd velünk ünnepelni a progresszív rockot, akkor kattints IDE és gyere velünk!

*

Forrás: loudersound.com, loudersound.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: