2018 jeles év a Yes naptárában, ugyanis az ikonikus brit progresszív rock banda ötvenedik évfordulóját ünnepli. A rajongók ráadásul szabályosan el vannak kényeztetve, ugyanis az anyabanda mellet az egykori – és meghatározó – Yes-tagok is megünneplik a jubileumot.

Yes – Zakatol a jubileumi év

Nem csak a névtulajdonosok ünnepelnek

Nem olyan rég írtunk arról, hogy 2018 igen fontos év lesz a Yes számára, ugyanis ezt az évet teljes mértékben az ünneplésre szánja a csapat, hiszen idén ülik fennállásuk ötvenedik évfordulóját. A jubileumi esztendő pedig eddig igen jól halad, hiszen nemcsak a Yes, hanem az egykori tagok alkotta Yes feat. Jon Anderson, Trevor Rabin & Rick Wakeman is igen aktív.

Ugyan a formáció csak néhány koncertet ígért, azonban The Quintessential Yes: The 50th-Anniversary Tour név alatt egy száz fellépést számláló turnét jelentettek be, mely egészen 2019-ig kitart. Ha pedig ez nem volna elég, akkor jó hír, hogy 2018. szeptember 7-én 50th Anniversary Live At The Apollo címmel egy koncertlemezt adnak ki, mely szintén a Yes jubileumát ünnepli. Bár a két csapat között van némi feszültség a névhasználat miatt, ennek ellenére mindez egyáltalán nem árnyékolja be az ünnepet, sőt csúnya üzengetések sincsenek egymásnak.

Yes – Zakatol a jubileumi év

Rick Wakerman billentyűsnek ráadásul arra is volt ideje, hogy 2017-es szólóalbuma után összedobjon még egy lemezt, mely Piano Odyssey címmel érkezik 2018 szeptember 14-én.

„A lemezre kiválasztott zeneművek tartalmazzák a legszebb dallamokat, és ez a kulcs ahhoz, hogy lehetséges legyen olyan friss átiratokat készíteni, melyek csak öregbítik az eredetiek hírnevét. Mindegyik számnak van jelentése, és mindegyik a zongorára lett szabva.”

Gyásztól az ünnepig

Visszatérve az anyazenekarhoz, a Yes már elkezdte ünnepi körét, és meglepetésként az egykori tagok közül Trevor Horn, Patrick Moraz és Tom Brislin is beszáll a buliba, igaz egyedül a The Fillmore Philadelphiában július 20-án és 21-én este, ahol egy duplakoncertet ad a legendás prog-rock alakulat. Mindennek tetejébe pedig Roger Dean is tiszteletét teszi, aki a Yes logón kívül számos lemezborítót is készített a csapatnak az évek alatt.

Yes – Zakatol a jubileumi év

A Yes ünnepi évére egyébként nem túl zökkenőmentesen fordult rá, hiszen a csapat főnökének, Steve Howe-nak a fia váratlanul elhunyt 2017 őszén. A szintén zenei körökben mozgó Virgil Howe-nak különleges módon állított emléket édesapja, hiszen neki ajánlotta azt az albumot, melyen közösen dolgoztak. A Nexus című lemez Steve szerint a legszomorúbb anyag, amit valaha készített.

„Úgy gondoltam, hogy egy új együttműködés vette kezdetét, de ez a legszomorúbb album, amit valaha készítettem.”

A sokkból és a gyászból azonban felállt a 71 éves muzsikus, és a jelenleg is futó ünnepi turné mellé lehet, hogy új albumot is leszállít zenekarával.

„Lehet, hogy készítünk valami új anyagot, ötleteink vannak, de jelenleg ennyi, amit mondhatok.”

Tehát nagy a titkolózás, azonban ha megtudunk valami, mindenképpen szólunk, csak légy résen és kövess minket!

*

Forrás: ultimateclassicrock.com, ultimateclassicrock.com, loudersound.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: