Blues feldolgozásalbummal jelentkeztek Mick Jaggerék 2016 végén, amivel a legnagyobb klasszikus opuszok mellett karrierjük kezdetére is visszautalnak. A veterán rockerek már 55 éve nyomják az ipart, ennek ellenére jelenleg is úton vannak, és ki tudja, hogy meddig jut el aktuális turnéjuk, ahogy az is kérdés, hogy legfrissebb kiadványuk után mire számíthatunk még tőlük.

The Rolling Stones – A kör bezárult

Több mint egymillió ember előtt játszottak

Ennyi embernél nehéz pontos adatokkal dolgozni, így nem csoda, hogy senki sem tudja megsaccolni sem, hogy a The Rolling Stones első kubai koncertjén mekkora tömeg özönlött ki az utcákra. Egyes becslések szerint 1,2 millió ember tombolta végig a Jaggerék március 25-ei ingyenes havannai buliját, amit az utókornak is megörökítettek Paul Dugdale rendező segítségével.

A koncert mérföldkő volt az ország történetében, ugyanis az 1959-es kommunista hatalomátvétel után az USA és szövetségeseik területéről érkező rockbandák előtt nem nyílt ki az ajtó Kubában.

„Végre itt vagyunk! Biztosak vagyunk benne, hogy ez az este felejthetetlen lesz számotokra, és számunkra is. Tudjuk, hogy évekkel ezelőtt nehéz volt Kubában hallgatni a zenénket, de most itt vagyunk a gyönyörű országotokban. Úgy érzem, hogy a dolgok végre megváltoztak, nem?”

A koncert a mozikban is debütált 2016 őszén, majd pedig többféle változatban lemezen is megjelent, hogy mindenki az otthonába varázsolhassa a nem mindennapi élményt. Keith Richards, a viharvert gitáros is teljesen elalélt a kubai élményektől:

„Mesébe illő, hihetetlen élmény volt mindenkinek, érezni lehetett a szabadság szellemét. Ami megdöbbentő volt a reptérről Havannába vezető úton, hogy senkinél sem volt mobiltelefon, senki sem azzal a dobozzal vacakolt, és ez engem a mobilkorszak előtti békeidőkre emlékeztetett. Ezt a show-t meg kell csinálni a Hyde Parkban, micsoda befejezése lenne egy nagy turnénak!”

Blues legendákat támasztottak fel

Természetesen csak képletesen, hiszen olyan zenészek klasszikusait égették lemezre Mickék, mint Jimmy Reed, Willie Dixon, Eddie Taylor, Little Walter vagy Howlin’ Wolf. A Stones 2005-ös A Bigger Bang című albumának folytatása ugyanis egy feldolgozásalbum Blue &Lonesome címmel, ami 2016. december 2-án látott napvilágot a Polydor égisze alatt.

A zenekar új albuma mindössze pár nap leforgása alatt jött össze Londonban, a British Grove Studios falai között, a producer ezúttal Don Was volt.

Az anyagon Eric Clapton és Jim Keltner játéka is hallható, akik még magasabb szintre emelték az egyébként is nagyszerű végeredményt.

„Bevonultunk a stúdióba, hogy befejezzünk néhány dalt, de bluest játszani támadt kedvünk, és 2 nap alatt 11 blues nótát vettünk fel. Pár hónap múlva visszahallgattuk ezeket és olyan autentikusnak tűnt, mintha nem is mi játszottuk volna fel.”

Keith Richards szerint bezárult a kör, amivel arra utalt, hogy a legendás banda első 3 albuma is feldolgozásokat tartalmazott, így ezzel az albummal keretet adtak karrierjüknek.

A csapat 2017-re előrevetített koncertdátumai egyelőre azt sejtetik, hogy nem fejezik be évtizedeken át ívelő karrierjüket, ami mindenképpen jó hír, hiszen a rockzene alfája és omegája a Stones, akiket remélhetőleg hamarosan mi is megleshetünk élőben.

Az utóbbi hetekben több pletyka is felröppent egy-két esetleges bécsi koncerttel kapcsolatban, de egyelőre nem érkezett hivatalos megerősítés. Mindenesetre reménykedünk, és várunk türelmesen.

*

Forrás: teamrock.com, teamrock.com

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: