Csak nem jön az a várva várt új System Of A Down-lemez, úgyhogy kénytelenek voltunk újra elővenni egyik legjobb anyagukat, a Toxicityt. Ezúttal öt olyan tényt hoztunk neked, amit mindenképpen tudnod kell az albumról. Lehet, hogy van, amit eddig is tudtál? Görgess lejjebb és kiderül!

System Of A Down – Ezeket tudnod kell a Toxicity albumról!

A 21. század egyik legjobb metal albuma, mely a Billboard listán első helyen debütált és melynek energiája sokakat valósággal elsöpört, amikor megjelent. Igen, a Toxicityről van szó. A System Of A Down második albuma 2001. szeptember 4-én került boltokba, ennek ellenére ma is nagyon sokszor felemlegetjük. Most legfőképpen azért, mert a csapat ugyan hamarosan Európában turnézik, de 15 éve nem adtak ki új anyagot. Szóval hoztunk neked néhány érdekességet a lemezről, amit talán eddig még sosem hallottál.

1. A börtön szó 33 alkalommal hangzik el a Prison Song című dalban

Lehet, hogy nem számoltad, de ennyiszer hangzik el a dalban a prison, vagyis magyarul a börtön szó. Serj Tankianék nyomatékosan intették meg a kormányt, hogy jelentéktelen kábítószerrel való visszaélőkkel tölti meg a börtönöket, így szándékosan nem kerestek szinonimákat, hanem kimondták egyenesbe, amit gondoltak.

2. Hat hét alatt platinalemez lett

Egészen elképesztő, de mindössze néhány hét kellett ahhoz, hogy egymillió példányszámban elkeljen a Toxicity. Csak összehasonlításképpen: a System Of A Down debütalbumának minderre három évre volt szüksége. Daron Malakian gitáros azoknak is beszólt egykori iskolájának adott interjújában, akik azt mondták, hogy ők vásárolták fel a lemezeket: „Azok, akik azt mondják, hogy a System lemezei azért fogynak, mert mi vettünk meg több milliót belőlük, akkor tévednek. Nem tudom irányítani, hogy mennyi CD-t adunk el vagy hogy milyen népszerűek vagyunk.”

3. 33 dalt rögzítettek a Toxicity felvételei során

Őrület, de valóban 33 dalt (már megint ez a szám!) vett fel a csapat, de hogy még megdöbbentőbb legyen az adat, mindezt 40 dalból szelektálták ki, ugyanis összesen ennyit írtak a lemezhez. A végső lista végül 14 dalt számlál, a maradék pedig annak rendje és módja szerint kicsúszott a netre Toxicity II néven. Érdekesség, hogy ezek a fel nem használt dalok és felvételek szolgáltak alapjául a banda soron következő albumának, a 2002-es Steal This Album!-nak.

4. A szeptember 11-i események hetében ért fel az album a Billboard lista csúcsára

Sokat szoktuk emlegetni a Billboard listát, de mit tegyünk, ha ez az egyik legfontosabb mérce az előadók és zenekarok számára, ami a dalaik és lemezeik népszerűségével foglalkozik. Az album ugyan szeptember 4-én jelent meg, de az első heti eladásai, vagyis 220 ezer példány emelte a képzeletbeli dobogó tetejére, mely pont a 9/11 hetében volt. Az időzítés ráadásul pont azért volt elég kellemetlen, mert a csapat több dalban is kritizálta az amerikai kormány intézkedéseit.

5. Nem voltak hajlandóak a Grammy-díjátadón játszani

A Chop Suey! a legjobb metal előadás kategóriában volt jelölt 2001-ben, míg az Aerials a legjobb hard rock előadás kategóriában indult a nívós elismerésért 2002-ben. Ennek kapcsán kérték fel a csapatot egy évvel később, hogy játsszák el a dalt a díjátadó gálán. Daron Malakian szerint azonban élből visszautasították az ajánlatot, ugyanis ahogy ő fogalmazott „ez egy olyan dolog, amit az ‘N Sync és Britney Spears csinál, nem pedig a System Of A Down.”

Jogos, úgyhogy alig várjuk, hogy a számukra megfelelő terepen, vagyis a színpadon lássuk őket, legközelebb 2020. június 10-én a Nova Rock fesztiválon, ahol mi is ott leszünk. Ugye te is jössz? Katt IDE!


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: