2019-ben ünnepli fennállásának 40. évét a Saxon. A brit heavy metal banda ennek ellenére nem a múltból él, hanem folyamatosan agyalnak a folytatáson, ahogy a csapat főnöke, Biff Byford is.

Saxon – Hatalmas bulival ünneplik a jubileumot

„Nem váltottunk át Lady Gaga-stílusba”

Jó ideje nem írtunk a Saxonról, azonban a brit heavy metal új hullámának egyik zászlóvivője nem tétlenkedett ez idő alatt, ugyanis 2018-ban egy hozzájuk méltó, méregerős anyaggal jelentkeztek Thunderbolt címmel. Az albumon a csapat nagy barátjának és pályatársának, Lemmynek is szentelt egy dalt They Played Rock And Roll címmel. A Saxon tehát nem tért le a heavy metal útjáról, ezt Biff Byford főnök is megerősítette.

„Nagyon jól szól, nincsenek hatalmas meglepetések az albumon. Nem váltottunk át Lady Gaga-stílusba, ha-ha. Szeretem Lady Gagát, szóval ez egy kis bók a részemről. Nem lettünk más zenekar.”

Mindezek mellett a banda frontembere szólóanyagot is tervez, melyre eredetileg olyan kaliberű gitárosokat hívott volna meg, mint Tony Iommi vagy Eddie Van Halen.

„Szeretném meghívni például Tony Iommit vagy Eddie Van Halent, vagy ehhez hasonló zenészeket. Kissé gitárcentrikus vagyok, úgyhogy szeretem a gitárosokat.”

Biff szólólemez és a legrobbanékonyabb bulik 2019-ben

Hogy ez a terve sikerült-e, azt nem tudni, azonban már publikus, hogy elkezdték rögzíteni a felvételeket a szóban forgó szólóanyaghoz, méghozzá olyan zenészekkel, mint Fredrik Åkesson és Nicholas Barker. Előbbi az Opethben gitározik – és a dalszerzésben is hatalmas részt vállalt –, míg utóbbi a Dimmu Borgir dobosa is volt egykor, tehát húzós alapokra lehet számítani. Ennek ellenére Byford szerint kicsit hasonlít majd a Saxonra a cucc, pont az ő éneke miatt.

„Úgy szól, mint a Saxon, mivel én éneklek, de ez egy sokkal változatosabb album lesz, nem annyira a heavy metalra kihegyezve.”

Megjelenés 2019 második felére várható, úgyhogy addig még van mit kiböjtölni, de szerencsére a Saxon nincs parkolópályán, hiszen ebben az évben ünneplik fennállásuk 40. évfordulóját. Ugyan 1977-ben alakultak, de az első stúdiólemez megjelenésétől számolják az esztendőket a veterán rockerek.

„Már nagyon várjuk. Lehetnek fesztiválfellépések, két-három különleges koncert is, ám részleteket még nem mondanék róla, mert szigorúan titkos.”

Annyit azonban egy színes-szagos videóval már elkotyogtak, hogy a legnagyobb, leghangosabb és a legrobbanékonyabb bulikra számíthatunk, melyen 60 tonna fény- és hangcucc biztosítja a felejthetetlen élményt, mely 45 ezer wattot eszik. A turné tehát hatalmas lesz, 2019 őszére már van is pár brit dátum, de ha a közelbe jönnek, akkor mindenképpen szólunk, szóval légy résen!

*

Forrás: blabbermouth.net, loudersound.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: