Sokan talán a mai napig nem tudják, hogy kinek a nevéhez fűződnek olyan slágerek, mint a The Logical Song, az It’s Raining Again vagy a Breakfast In America. Pedig a Supertramp már nem mai motoros, ráadásul hatalmas sikerek vannak mögöttük. A csapat elvileg még ma is aktív, igaz, eléggé kiszámíthatatlanul hallatnak magukról, aminek rengeteg oka van, elsősorban az alapító tag, Rick Davies betegsége.

Supertramp – Slágerek nyomában

Különleges hangzással a hírnév felé

A londoni zenekar pályafutása 1969-ben kezdődött, amikor Rick Davies zongorista megalapította a bandát. Igaz, a kezdeti időszakban még Daddy néven voltak ismertek, azonban debütalbumuk Supertramp név alatt jött ki, 1970-ben.

A banda már pályafutása elején nagyon egyedi módon ötvözte a rock és a pop világát, így stílusukat meglehetősen nehéz behatárolni, bár, aki meghallgat tőlük egy dalt, azonnal rájön, hogy mi a kulcsa a zenéjüknek.

A kulcs elsősorban az egyedülálló hangszerelés, a fülbemászó dallamok és a társalapító énekes-gitáros (tulajdonképpen mindenes is egyben), Roger Hodgson különleges hangja, ami azonnal fazont szabott a Supertramp-daloknak. Egyesek azt gondolták, hogy női énekes is van a zenekarban, olyan magas regiszterekbe kalandozott el Roger.

A felállás megszilárdulása után kezdtek egyre inkább bekúszni az átlag zenehallgató mindennapjaiba Tramp-szerzemények, mivel a harmadik, negyedik és ötödik sorlemez olyan hallhatatlan slágereket termelt ki, amiket a rádiók is műsorukra tűztek, a legnagyobb áttörést mégis a Breakfast In America hozta meg a csapatnak, melyen például a bevezetőben is említett The Logical Song is található.

https://www.youtube.com/watch?v=yReDTnU8TRs

Külön utakon a sikerkovácsok

Természetesen a zenekar nem dőlt romjaiba 1983-ban, azonban érzékeny veszteségnek bizonyult az egyik főkolompos, Roger Hodgson távozása, aki nyugodtabb vizekre vágyott és családjával szerette volna tölteni az időt, messze a nagyváros zajaitól, vidéken.

A Supertramp ezután sokkal kisebb lendülettel menetelt előre, a ’90-es évektől pedig hosszú szünetekkel tarkított pályafutásuk, eddigi legutolsó lemezük 2002-ben jelent meg Slow Motion címmel, ami nem lett átütő siker.

Supertramp – Slágerek nyomában

A 2000-es években többször is felmerült, hogy újra összejön a sikeres Davies-Hodgson szerzőpáros, azonban Rick mindig visszautasította az ajánlatot, legutóbb Roger így nyilatkozott erről:

„jelenlegi turné ötletének kipattanásakor felhívtam Rick Daviest, nem lenne-e kedve újra összehozni a csapatot, de ő sajnos elzárkózott a gondolattól. Mindezek után bevallom, egyáltalán nem érzem úgy, hogy újra együtt kéne játszanunk. Tudom, hogy a rajongók egy színpadon szeretnének látni minket, de szerintem erre ez volt az utolsó lehetőség.”

Supertramp – Slágerek nyomában

A két zenész tehát külön utakon jár, Hodgson saját szólóturnéjával van elfoglalva – amit a legsikeresebb Tramp-album, a Breakfast In America után keresztelt el – Davies pedig az anyazenekar hírnevét próbálja meg öregbíteni turnékkal.

2015 februárjában (4 év után először) be is jelentett egy 25 állomásos európai turnét Forever címmel, azonban egészségi állapota miatt végül le kellett mondania.

A hírek szerint a brit csapat motorja myeloma multiplexben szenved, ami miatt agresszív kemoterápiás kezeléseken kellett átesnie, így érthető, hogy ilyen állapotban mégsem vállalta a körutat. Friss hírek azóta sincsenek állapotáról, mindenesetre reméljük, hogy hamarosan ismét hallhatunk valami biztatót felőle és a Supertramp háza tájáról.


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: