Bár hivatalosan nem jelentette be Kanada egyik legfőbb exportcikke, hogy befejezte, a Rush tagjainak újabb nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy a legvérmesebb rajongóknak is le kell tenniük arról, hogy a prog trió valaha újból összeáll.

Rush – Úgy tűnik, végleg leálltak

„50 év után úgy éreztük, elég volt”

2015. augusztus 1-jén lejátszotta eddigi utolsó koncertjét a legendás kanadai prog-rock banda, a Rush. A csapat egyik elsőszámú zászlóvivője volt a progresszív zenéknek, legendás státuszuk megkérdőjelezhetetlen, ezért is érthetetlen, hogy miért olyan kurtán-furcsán, gyakorlatilag hivatalos bejelentés nélkül zárták le karrierjüket. Mert, ami biztos, hogy nem folytatják, erről 2018 októberében beszélt Geddy Lee énekes-basszer.

„Nos, nem tudok többet mondani annál, mint hogy egyáltalán nincs tervben, hogy újra turnézzunk. Nagyon közel vagyunk egymáshoz, és folyton beszélünk, de nem a munkáról. Barátok vagyunk, és az életről beszélgetünk, mint két barát. Attól tartok, hogy ennél többet nem mondhatok. Az a helyzet, hogy nincs esély arra, hogy turnézni lássátok a Rusht, mint Alex, Geddy és Neil. De hogy valamelyikünket látni fogjátok-e? Ez esélyes.”

Mindezt Alex Lifeson gitáros is megerősítette, így 50 év után valóban befejezettnek tekinthetjük a csapat történetét ebben a felállásban.

„Nem tervezzük, hogy turnézzuk vagy lemezt készítsünk.  Befejeztük, 50 év után úgy éreztük, elég volt.”

Neil már nem is dobol, a többiek viszont aktívak

Minderre az is ráerősít, hogy hatalmas fizikai fájdalmai miatt Neil Peart dobos nemhogy a turnézással, de a friss hírek szerint a dobolással is felhagyott. Jelenleg családjával tölti az időt és kislányát tanítja, aki szintén érdeklődik a dobok iránt.

„Nem dobol többé, éli az életét, ami rendben is van, Alex és én is megbékéltünk a gondolattal. Még mindig tök jó barátok vagyunk, igazából pont egy pár hete voltunk meglátogatni őt. Alex-szel pedig közel lakunk egymáshoz, úgyhogy folyton átjárok hozzá vacsorázni, mivel szeret mindent meginni a borospincémben. Ha-ha. Még mindig haverok vagyunk és beszélünk, de az életünk azon fejezetének már vége.”

Bár volt arról szó, hogy Alex és Geddy egy közös projektet hoz össze, végül kiderült, hogy csak egy lelkes újságíró adta elő saját vízióit, úgyhogy jelenleg mindkét fél a saját dolgaival elfoglalt. Alex több vendégszereplést is vállalt az utóbbi időben, valamint egy lemezen szerepel majd a közeljövőben Marco Minnemann-nal. Geddy Lee pedig Geddy Lee’s Beautiful Book Of Bass című könyvét promózza, mely a basszusgitár iránti halhatatlan szerelméről szól. Azonban zeneileg jelenleg nem sok minden izgatja.

„Lejárok a stúdiómba és játszom a basszusgitárokon, mert van belőlük jó néhány. Szeretem az ujjaimat formában tartani. Amikor játszom, ötletek törnek elő, amiket felveszek, majd elfeledkezem róluk. Amikor pedig visszatérek ezekhez, rájövök, hogy a fele szar, és törlöm is őket. Egyszer, ha befejezem a könyvem promózását, remélem, hogy újra zenész leszek, de fogalmam sincs, milyen formában. Nincsenek terveim, nem tudom, merre tartok zeneileg.”

Ötletek tehát vannak, már csak valami katalizátor kell mindezekhez, mely elképzelhető, hogy előkerül valahonnan. Ha bármi történik a legendák körül, akkor mindenképpen szólunk, úgyhogy légy résen!

*

Forrás: loudersound.com, loudersound.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: