Jelenleg pihenőt tart a legendás kanadai trió, amit némi misztikum vesz körül, ugyanis senki sem tudja, hogy merre folytatódik (ha folytatódik) a jövőben a zenekar útja. A bő negyvenéves karriert azonban nem lehet csak úgy pikk-pakk lezárni, ezt a véleményt pedig a csapat tagjai is osztják, legalábbis a frontember, Geddy Lee mindenképpen.

Rush – Lelassítottak

Az utolsó nagy dobás

2015 májusában indult útra a Rush utolsó nagyszabású turnéja, mely az R40 névre hallgatott. A kanadai progresszív rockerek kizárólag Észak-Amerikában ünnepeltek együtt a rajongókkal, így, aki a világ másik felén „rekedt”, annak vagy egy jegyet kellett váltania az USA-ba, vagy meg kellett elégednie a szintén R40 címre keresztelt koncertlemezzel.

Az élő anyaghoz a 2015. június 17-ei és 19-ei a torontói koncerteket rögzítették az Air Canada Centre-ben, ahol rengeteg különleges dal csendült fel. A 14 kamerával rögzített bulin például hallhatták a rajongók a Jacob’s Laddert, mely 1980 óta nem került be a Rush koncertrepertoárjába, de az élőben sosem játszott Losing It című dalra is rázhatott egyet a közönség, melyben az 1982-es Signals albumon közreműködő Ben Mink is színpadra lépett Geddy Lee-ékkel.

Neil Peart „visszavonulása”

A turné végeztével és az utolsó igazán látványos koncertanyag kiadása után természetesen számítani lehetett némi lassításra a zenészektől, azonban Neil Peart dobos egészen gyorsan a közepébe vágott a dolgoknak és így nyilatkozott a jövővel kapcsolatban:

„A kislányom, Olivia nemrég úgy mutatott be az új barátainak az iskolában, hogy: »Itt az apukám, a visszavonult dobos. « Igaz, amit mondott, és vicces volt hallani. Egyébként nem okoz fájdalmat rádöbbenni arra, hogy, mint minden atléta esetében, egyszer eljön az idő, hogy kivond magad a játékból. Inkább félreteszem az egészet ahelyett, hogy szembenézzek azzal, amit a Losing It című dalunkban is megénekeltünk. (Sadder still to watch it die, than never to have known it).”

Rush – Lelassítottak

Persze Geddy Lee-nek is volt ehhez némi hozzáfűznivalója, szerinte Neil ezzel csak azt akarta megmagyarázni, hogy miért nem lesz több turné. A dobos egy ideje már köztudottan nehezen bírta fizikailag a koncerteket, ami már az R40 körúton is okozott problémákat, így érthető, hogy több magas intenzitású turnéval nem próbálkoznának már a veterán zenészek.

A gitáros, Alex Lifeson egyébként nyíltan elmondta, hogy mi a probléma Neil egészségével:

„A vállai, a karjai, a könyöke, a lábai, szóval mindene fáj Neilnek. Nem akar kevesebbet, mint száz százalékot nyújtani, és legutóbb már nagyon nehezen ment neki, hogy tartsa a szintet. Minden összejött, és én megértem őt. Geddy nagyon csalódott, és tényleg folytatnánk ezt a turnét, de most inkább abbahagyjuk.”

Rush – Lelassítottak

Valamilyen folytatás szinte biztos, hogy lesz

A trióból ketten mindenképpen szeretnék azonban folytatni a zenélést, és ezen az sem változtat, hogy az utóbbi hónapokban több, egymásnak ellentmondó nyilatkozat is született ezzel kapcsolatban. Legutóbb 2016 szeptemberében szólalt meg – csaknem fél év hallgatás után – a jövőt boncolgatva a csapat két aktív tagja, Geddy és Alex.

„Nagyon magabiztos vagyok egy csomó dologgal kapcsolatban, és a zene az mindenképpen az egyik ezek közül. Biztos vagyok benne, hogy csinálunk majd valamit a jövőben, nem tudunk csak úgy leállni a koncertezéssel és a zeneszerzéssel.”

Rush – Lelassítottak

Ha belegondolunk, valóban így van: nem lehet csak úgy egyik pillanatról a másikra lezárni egy negyvenéves karriert, mindenféle különleges koncert és nagy finálé nélkül. Mi személy szerint biztosak vagyunk abban, hogy a Rush fiai még megörvendeztetnek bennünket valamivel az utolsó harangszó megkondulása előtt, de ezzel a basszeros-énekes frontember is egyetért:

„Majdnem minden nap basszusgitározom, amikor otthon vagyok, mellette pedig sokat utazom a feleségemmel. Nagyszerűen kihasználjuk ezt a szünetet a pályafutásomban, vagy nevezzük bárminek is ezt. De szeretek zenélni és sokat is játszom, szóval előbb vagy utóbb a helyes dolog bekövetkezik majd.”

*

Forrás: consequenceofsound.net, blabbermouth.net, teamrock.net

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: