Már több mint húsz éve, hogy a Kyuss feloszlása után új bandát alapított Josh Homme. A Queens Of The Stone Age erős stoneres vonulata mára kissé lenyugodott és egyre inkább alternatív ösvényekre kalandozik el, ennek ellenére sokan rajonganak az igazán egyedi hangzású bandáért, akik nemrég ajándékozták meg a rajongókat egy új albummal, a Villains képében.

Queens Of The Stone Age – Újradefiniálták a hangzásukat

Ezúttal csak négy évet kellett várni

Josh Homme-ot is nyugodtan besorolhatjuk azon zenészek táborába, akiket munkamániásoknak nevezünk. A Kyuss egykori főembere ugyanis szeret új dolgokat kreálni, és a 2007-es Era Vulgaris óta – ami az ős-QOTSA rajongók számára a banda leggyengébb alkotását jelenti – több szálon futtatja zenei karrierjét. Ugye ott van neki az Eagles Of Death Metal (bár itt nem ő a főszereplő), a Them Crooked Vultures (itt kiváló muzsikusok körében alkothat, elég csak két nevet megemlítenünk: John Paul Jones, Dave Grohl) és nemrég még Iggy Poppal is készített egy lemezt, szóval nem unatkozott Josh az utóbbi években.

Queens Of The Stone Age – Újradefiniálták a hangzásukat

Ennek (is) köszönhető az, hogy a kezdeti hév után kicsit lassabban dolgozik a Queens Of The Stone Age, igaz ezúttal nem kellett hat évet várni a rajongóknak az új lemezre, mivel négy esztendő elteltével érkezett az új dalcsokor. A Villains címre keresztelt album 2017. augusztus 25-én szaladt be a lemezboltokba, és aki azt várta, hogy valamelyik régi receptet melegítette fel a banda, annak csalódnia kellett.

„A legfontosabb szempont a lemez készítése közben az volt, hogy újradefiniáljuk a hangzásunkat: hogy feltegyük és megválaszoljuk a kérdést, hogyan szólunk ma. Ha nem tudsz egy jó lemezt csinálni elsőre, akkor érdemes inkább abbahagynod. Azonban ha csinálsz egy nagyszerű albumot, majd ezt folytatni tudod, viszont a hangzásod nem fejlődik, akkor az eredeti megszólalásod paródiája leszel.”

Lady Gaga producerével dolgoztak

A banda már maga mögött hagyta a szőrös stoneres témákat és sokkal alternatívabb irányba kalandozik, modern megoldásokat vegyítenek a ’70-es évek világával, amit egy habkönnyű álomvilágban tálalnak elénk. A lemez tematikája ugyanakkor egyáltalán nem ennyire légies.

A Villains cím nem egy politikai nyilatkozat. Nincs köze Trumphoz és az ilyen szarságokhoz, egyszerűen 1.) csak egy szó, mely fantasztikusan néz ki, 2.) hozzászólás egy helyzet három verziójához, a tiédhez, az enyémhez és ahhoz, ami valójában történt. Mindenkinek szüksége van valakire vagy valamire, ami ellen kirohanhat, vagyis egy gonosztevőre. Ez mindig is így volt, nem tehetsz ellene semmit. Az egyetlen dolog, amit irányíthatsz, ha elengeded ezt a dolgot.”

Az igazán művészi vonalat képviseli a The Way You Used To Do című dal, aminek klipjét Cab Calloway híres amerikai jazzénekes és színész Hellzapoppin című filmje ihletett. És hogy ki segített ilyen irányba terelni a srácokat? Nos, Mark Ronson sztárproducer, aki korábban olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Amy Winehouse, Paul McCartney, Lady Gaga és Adele, és aki egyébként hatalmas QOTSA-rajongó.

Az album meghallgatása után igazából már csak az maradt hátra, hogy Joshék varázslatát élőben is leteszteljük, amire hamarosan sor is kerül, ugyanis a lemezhez kapcsolódó turné Bécsbe is eljut, így 2017. november 5-én ott leszünk a Stadthalléban. Ha szívesen velünk jönnél, akkor ne habozz, hanem kattints IDE!

*

Forrás: blabbermouth.net


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: