Akkor sincs csend a Nightwish háza táján, ha éppen nem turnézik a gárda. A finn csapat ugyanis új lemezére készül, ráadásul fontos bejelentésekben sem volt hiány az elmúlt hónapokban. Attól nem kell félni, hogy a csapat visszavonul, de mindenképpen tudatosan készülnek a jövőre.

Nightwish – Az állandóság jegyében készül az új album

Hivatalosan is Kai Hahto az új dobos

Nagyjából egy éve foglalkoztunk a szimfonikus metal nagymestereivel, ugyanis akkor készültek retrospektív turnéjukra, a Decades-re. A körút hozzánk is eljutott és ahogy azt megszokhattuk, egy látványos és zeneileg vérprofi műsort kaptunk. Már akkor lehetett tudni, hogy a csapat nem sieti el új lemezét, melyet 2020-ra terveznek, jelenleg pedig úgy néz ki, hogy ezt az ütemtervet sikerül tartani.

Azonban voltak fontos bejelentések a csapat háza táján az elmúlt időszakban, melyek közül a leglényegesebb Jukka Nevalainen távozása. A dobos öt éve hagyott fel ideiglenesen a turnézással és a dobolással kóros álmatlanága miatt, most azonban úgy döntött, hogy végleg átadja a dobverőket Kai Hahtónak, aki az elmúlt esztendőkben püfölte helyette a bőrt.

„Ahogy arra számítottam, kiderült, hogy helyesen döntöttem. Mostanában fantasztikusan érzem magam, és alig kell alvásproblémákkal küzdenem. Ugyanakkor arra is rájöttem, hogy az jelentette a különbséget, hogy több időm volt csupán a zenekarhoz köthető dolgokra koncentrálnom a színfalak mögött. Mindezt figyelembe véve úgy döntöttem, hogy nem kísértem a szerencsét a zenekarba való visszatéréssel.”

Mindez azt jelenti, hogy továbbra is a háttérben segíti a banda ügyet, vagyis nem teljesen távozik a Nightwish életéből. Tuomas Holopainen viszont reméli, hogy a gárda jelenlegi felállása most már sokáig, akár a leállásig kitart.

„Az állandóság nagyon jó volna. Nem engedhetem meg, hogy egy újabb tag elhagyja a zenekart, úgyhogy remélem ez a felállás marad végig. Azon is gondolkodom, hogy a turnémenetrend nem lesz olyan sűrű, mint amilyen az elmúlt két évtizedben volt. Csak hogy a zenekar és a rajongók számára is érdekes maradjon az egész dolog.”

Már a kanyarban van az új lemez

Ahogy korábban is pedzegettük, a finnek készítik a 2015-ös Endless Forms Most Beautiful folytatását. Sokan reménykednek benne, hogy lesz valami vérpezsdítő az új anyagban, ugyanis mostanában nem újult meg a Nightwish zeneileg, hiába érkezett Floor Jansen a mikrofon mögé. Tuomas már egy ideje elkészült a zenei alappal, július óta pedig már közösen formálják a dalokat, melyek 2020 tavaszán kerülhetnek a rajongók kezei közé.

„Zeneileg az összes dal készen van, de még dolgozom a szövegeken. Természetesen a hangszerelés folyamata és a próbák hónapokig eltartanak, tulajdonképpen a teljes 2019-es évet felemésztik. Azonban az összes dalnak – melyek helyet kapnak az albumon – megvan a címe, és az albumcím is megvan. Szóval csak a hangszerelés és a véglegesítés van hátra.”

Vagyis egy bő fél évet még mindenképpen várnunk kell a friss Nightwish-lemezre. A zenekar vezére azonban a jövővel kapcsolatos kérdésekre óvatosan és ködösen válaszol, persze ez nem azt jelenti, hogy bedobják a törölközőt hamarosan.

Klisés módon csak annyit tehetünk, hogy várunk és majd meglátjuk. Amíg megvan bennünk a vágy, hogy zenét szerezzünk, hogy kreatívak maradjunk és jó lemezeket csináljunk, valamint a szenvedély, hogy élőben is játsszunk, addig ennyi, amit el tudok mondani.”

*

Forrás: blabbermouth.net, metaladdicts.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: