Az utóbbi években rendesen odatette magát a Nightwish, úgyhogy nem csoda, hogy tavaly pihenőre vonult a banda. A nyugis időszakból azonban szabályosan visszarobbant a finn szimfonikus metalintézmény a köztudatba, hiszen egy intenzív turnéval indították 2018-at, mely ugyan később, de új lemezbe torkollik.

Nightwish – 2020 előtt nem lesz új album

„A tábortűz mellett született meg a döntés, hogy alapítunk egy háromtagú zenekart”

2017-ben egész alaposan összefoglaltuk, hogy mi történt a Nightwish háza táján az elmúlt években, valamint azt is felvázoltuk, miért vonulnak félre egy kis időre. Nos, jelentjük, a pihenő véget ért, és a finn banda máris rója az utakat, hogy ismét hű rajongóiknak játszanak. A csapat aktuális turnéja 2018 márciusában indult Észak-Amerikában 34 koncerttel, és kilenc hónapon át járja be az egész világot.

A körút érdekessége, hogy a zenekar korai időszakából is előkerülnek dalok, melyeket ritkán hallhat élőben a közönség, a maratoni hosszúságú turnén elhangzó műsort pedig most először és utoljára lehet majd kagylózni, úgyhogy fanoknak kötelező a részvétel a Decades turnén. A portya neve egyébként a 2018 márciusában megjelent válogatáslemezhez kapcsolható, melyen a Nightwish legnagyobb slágerei mellett a banda történetének legfontosabb dalai is megtalálhatóak.

„1996. július 6-a a pontos dátum, ami a családom nyaralójának vendégkönyvében is szerepel. Azon a napon a tábortűz mellett született meg a döntés, hogy alapítunk egy háromtagú zenekart, mely atmoszférikus akusztikus zenét játszik, női énekessel. Tizenöt hónappal később ez a banda kiadta debütalbumát, több mint két évtizeddel később pedig egy válogatást nyolc stúdióalbum és a legelső demó dalaiból, melyről a zenekar a nevét kapta.”

Budapesten is fellépnek különleges programjukkal

Tuomas Holopainen zenekarvezető persze a múltra való emlékezés ellenére a jövőre is gondol, és már készül is a következő stúdióalbum anyagával. A 2015-ös Endless Forms Most Beautiful folytatása azonban szerinte aligha jelenik meg 2020 előtt.

„Nos, még mindig a dalszerzési fázisban járok, és nagyjából az anyag 70-80 százaléka van kész, de ebből senki sem hallott még egy ütemet sem. És nem tudnak semmit a dalcímekről, sőt a tematikáról sem, úgyhogy még elég korai szakaszban járunk. Ennek ellenére nagyon jónak tűnik, és roppant izgatott vagyok azzal kapcsolatban, ami eddig összejött. Az elképzelés az, hogy következő nyáron, 2019 júniusában ismét összeülünk próbálni, és elkezdünk dolgozni az albumon, majd felvesszük, ha pedig minden a tervek szerint alakul, akkor 2020 tavaszán megjelenik, melyet természetesen egy masszív turné követne.”

Tehát nem tudni, milyen albumot hoz a jövő a finn szimfonikus metal finn nagymestereinek, ahogy azt sem, hogy a 2014 óta kényszerpihenőn levő dobos, Jukka Nevalainen visszatérhet-e a bandába.

„Múlt héten pont vele voltam, elmentünk egy baseball meccsre. Nagy részt vállal a zenekarral kapcsolatos munkában, de a játéka nagy kérdőjel, mivel az insomniája még nem teljesen múlt el, habár sokkal, de sokkal jobban érzi magát. Év elején azonban volt egy kézműtétje, szóval nem is tudott dobolni. Őszintén, nem tudom, hogy mit hoz a jövő. Jelenleg itt van velünk Kai Hahto, aki biztosan végigcsinálja velünk a turnét, de meglátjuk, hogy érzi magát jövőre Jukka és hogy mit tartogat a jövő.”

A turné azonban szélsebesen robog, és olyan dalok is felcsendülnek estéről estére, mint a The Carpenter vagy a Dead Boy’s Poem, melyek Tuomas szerint igazi kihívást jelentenek számukra, hiszen igen nehéz visszaállítani elméjüket és hangulatukat egy olyan állapotba, hogy tökéletesen elő tudják adni ezeket a számokat. Azonban olyan profiknak, mint ők, ez nem lehet gond, és erről te is megbizonyosodhatsz, hiszen a Decades turné célkeresztjében Magyarország is ott van. A Nightwish november 20-án érkezik a Papp László Budapest Sportarénába, szóval ne hagyd ki!

*

Forrás: loudersound.com, blabbermouth.net


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: