1991. szeptember 17-ét írunk, amikor rajongók ezrei tülekednek a lemezboltok előtt a nyitásra várva. Hogy miért? Akinek nem esne le azonnal: ezen a napon jelent meg a Guns N’ Roses két korszakalkotó lemeze, a Use Your Illusion első és második felvonása, ami alig pár órán belül több mint félmillió példányszámban kelt el. Persze nemcsak a statisztika miatt volt sikeres ez a két lemez, hanem azért is, mert olyan slágereket kaptunk általuk, mint a You Could Be Mine, a November Rain vagy a Don’t Cry. Sokan talán azt gondolhatnák, hogy a remek debütöt, az Appetite For Destructiont maga mögött hagyó zenekar kisujjból kirázta ezt a két korongot, pedig közel sem volt így, sőt, elég nagy balhék és nehézségek övezték az albumok megszületését.

Guns N’ Roses – Use Your Illusions: Axlék utolsó nagyhatású lemeze

A rock nagymestereitől tanultak

Tulajdonképpen már rögtön első lemezével, az Appetite For Destructionnel nagyot kaszált a Guns N’ Roses, hiszen újonc bandaként meg sem álltak a Billboard lista első helyéig, ami nem csoda, hiszen az olyan dalok, mint a Paradise City, a Welcome To The Jungle vagy a mindenki által ismert Sweet Child O Mine mind a mai napig fontos része a csapat repertoárjának, és akkor még be sem fejeztük a sort.

A körülbelül 30 milliós eladásnak köszönhetően pedig ez minden idők egyik legtöbb példányszámban elkelt albuma, így elég nehéz dolguk volt Axl Rose-éknak, amikor a hova továbbról kellett agyalniuk.

A debütlemeznek és a másodikként érkező nyúlfarknyi G N’ R Liesnak köszönhetően pedig olyan csapatok előtt bizonyíthattak a srácok, mint a Mötley Crüe, az Aerosmith, az Iron Maiden, a The Cult vagy Alice Cooper, de a legnagyobb élményt Slashéknek mindenképpen az 1989-es koncertek jelentették a The Rolling Stones előtt.

„Megkaptuk a lehetőséget, hogy pár koncerten a Rolling Stones előtt játszhassunk. Hatalmas Stones-rajongóként nagyszerű lehetőség volt ez számunkra. Amikor megláttuk, hogy mindegyik tagnak saját limuzinja, saját lakókocsija és saját ügyvédje van, akkor odafordultam Izzyhez és azt mondtam: »Ember, mi sosem leszünk ilyenek.« Természetesen hat hónappal később már mi is ugyanígy jártunk a koncertekre.”

Guns N’ Roses – Use Your Illusions: Axlék utolsó nagyhatású lemeze

„Azt mondta, hogy átjön egy vadászpuskával és megöl”

A sikeres koncertek után viszont elkezdődött ismét a mozgolódás a csapat berkein belül, vagyis indult az új lemez anyagának az összerakása, ami közel sem ment zökkenőmentesen. Mindennek a nyitóakkordját Steven Adler kirúgása jelentette 1990. július 11-én, aminek első számú indoka a dobos masszív heroinfüggősége volt.

Sokáig egyébként az a pletyka keringett, hogy Adlernek azért kellett repülnie, mert majdnem megölte pár bogyóval Axl feleségét, Erin Everlyt, akire túladagolva találtak rá a dobos házában. Később ezt a vádat – amit egyébként Axl kürtölt szét a sajtóban még ’92-ben – Adler utasította vissza, 18 évvel az események után.

Guns N’ Roses – Use Your Illusions: Axlék utolsó nagyhatású lemeze

„Én hívtam a mentőket, és én mentettem meg. Az a ribanc [Andy McCoy, a Hanoi Rock gitárosának a felesége, aki szintén ott tartózkodott férjével Steven házában] pedig azt állította Axlnek, hogy én adtam neki heroint. Ő pedig felhívott és azt mondta, hogy átjön egy vadászpuskával és megöl.”

Steven Adler fontos része volt a csapatnak, a Guns gitárosa, Slash később ehhez az eseményhez vezette vissza a zenekar hanyatlásának kezdetét is:

„Visszatekintve a múltra, úgy gondolom, hogy Steven elvesztése volt az egyik fő összetevője az eredeti banda felbomlásának, de azt hiszem Axlnek még nagyobb szerepe volt ebben. Steven mindössze csak a jéghegy csúcsa volt.”

Hatalmas fordulatszámon indult a munka

A banda így Matt Sorummal, a The Cult egykori dobosával vágott neki az új albumnak, a rocktörténelem egyik legjobban várt kiadványának, a Use Your Illusionnek.

A banda menedzsere, Alan Niven ragaszkodott hozzá, hogy olyan dalok is kerüljenek fel a lemezre, amik lemaradtak az Appetite For Destructionről. Így került be a dalcsokorba például a legnagyobb sikerkovács, a You Could Be Mine, valamint a Back Off Bitch, a Bad Obsession és a The Garden is.

Guns N’ Roses – Use Your Illusions: Axlék utolsó nagyhatású lemeze

Az újrahasznosított ötletek ellenére Izzy, Slash és Duff gyors és termékeny dalszerzők voltak, ennek köszönhető, hogy a nagy ihletcsend ellenére hamar összerántottak egy hatalmas méretű új anyagot.

„Az egész dalszerzés az én házamban zajlott a Walnut Drive-on – nyilatkozta Slash a Use Your Illusion megszületése kapcsán. – Összeraktunk harminc rohadt dalt, vagy több mint harmincat egy este alatt. Ez volt az egyetlen olyan alkalom, amikor mindenki úgy érezte, hogy egy zenekar vagyunk. Csak a srácok és én, vagyis Izzy, Duff és Axl. Úgy döntöttünk, hogy 36 dalra koncentrálunk. Ugyanakkor ez volt az egyetlen csoportos dalszerzés, ahol mindannyian együtt voltunk, egy helyiségben. Nagyon megrendítő pillanat volt.”

Guns N’ Roses – Use Your Illusions: Axlék utolsó nagyhatású lemeze

A srácok a stúdióban is magas fordulatszámon pörögtek a hatalmas dalmennyiség ellenére, az alapsávokat az új dobossal, Matt-tel 36 nap alatt készítették el, ami 36 szám esetében nem rossz arány, ahogy a három hét alatti 30 dal sem, ha a gitársávokat nézzük. Slash egyes napokon két dalt is felkaristolt a lemezre, annyira ihletett volt a pillanat.

Axl Rose, a maximalista

Izzy persze hozta a formáját – ami elsősorban visszafogott személyiségének köszönhető –, és miután letudta saját részét, félrevonult.

„Feljátszottam az alapokat, majd Slash következett, aki egy vagy két hónapig dolgozott egyedül, ezután pedig Axl énektémáira került a sor. Nos, akkor visszautaztam Indianába…”

Duff szerint Axl maximalista, és igazából ez is teszi őt naggyá, ugyanakkor a stúdióban elég sokáig tud pepecselni a dalain. Saját szerzeményeiből több is felkerült a lemezre, ilyen például a November Rain vagy az Estranged, melyek mind Rose szélsőséges természetét festik le. Persze zongora is került több dalba, ugyanis fiatalkorában zongorázott és komponált is a hangszeren a Guns-frontember.

A lemez és a banda egyik leghatalmasabb slágere és balladája a Don’t Cry, amit Izzy és Axl közös szerelme ihletett, erről így mesélt az énekes:

„Nagyon vonzódtam a lányhoz. Egy napon azonban szakítottak Izzyvel, én pedig kint ültem a Roxy előtt. Nagyon szerelmes voltam belé, azonban amikor rájött, hogy ez az egész így nem fog működni, elköszönt tőlem. A dalt öt perc alatt megírtuk.”

Alan Niven remek húzása

A közös dalszerzés és személyes élmények beletöltése a remek dalokba csak pozitív jövővel kecsegtettek, így nem csoda, hogy a banda menedzsere megpróbált egy még előnyösebb szerződést kicsikarni David Geffentől, a lemezkiadó fejétől.

A főnök a sokáig húzódó munkálatok miatt kisebb ultimátumokat intézett a csapat felé, azonban ezt a fegyvert a visszájára fordította Alan Niven, aki megüzente, hogy addig nem lesz album, amíg nem tárgyalják újra a szerződést. Nos, ez megtörtént, ráadásul nem sima, hanem dupla lemez született, ami nem egyben, hanem külön jelent meg, ugyanazon a napon. Ezt a húzást azóta sem merte meglépni senki sem.

Guns N’ Roses – Use Your Illusions: Axlék utolsó nagyhatású lemeze

Mindezek ellenére a remek stratégát kitették a srácok mögül az album megjelenése előtt pár hónappal, pedig hatalmas szerepe volt a Guns N’ Roses sikereiben.

Raffaello és Axl Rose párosa a siker kulcsa

A zenekar magasabb szintre emelte zenéjét, és új elemeket pakolt bele a hangzásába a Use Your Illusion albumokon, mindezzel elszakadva a szimpla hard rock vonaltól. A zongora és a művészi borítóval megspékelt albumok hatalmas sikert arattak.

És, ha már szóba került a borító: mindkét lemez frontképét Mark Kostabi tervezte, aki Raffaello Az athéni iskola című festményiből kölcsönzött alakokat, ezzel téve egyedivé az alkotásokat. Axl Rose állítólag annyira hitt a zene és a képek párosításában, hogy hatalmas összegű csekket hagyott ott az észt felmenőkkel rendelkező amerikai művész asztalán.

Guns N’ Roses – Use Your Illusions: Axlék utolsó nagyhatású lemeze

Slash esete bizonyítja a legjobban, hogy mennyire igaza volt az énekesnek: a gitáros a dalszerzés és a felvételek okozta kiégés enyhítése érdekében úgy döntött, hogy egy mindentől távoli helyre, Tanzániába utazik pihenni.

Mire visszaért, a lemez második felvonását már 770 ezren vásárolták meg, míg az első anyag 685 ezer példányszámban ment el, melyekkel a Billboard lista első két helyén tanyázott a csapat.

Ugyan akkora sikereket nem értek el (a lemezeladást figyelembe véve), mint a debütalbummal, mégis a Guns N’ Roses és a rockzene egyik ékköve lett a Use Your Illusion.

*

Forrás: teamrock.net

A Guns N’ Roses júliusi bécsi koncertjére szervezünk utazást. Érdekel? Tarts velünk! Kattints IDE az utazás részleteiért és a foglaláshoz!


Jöhetnek még hírek, érdekességek kedvenceidről?

Válj a közösség tagjává, és küldjük az infókat!

Todi.hu feliratkozás

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: