Hihetetlen, de már kilencedik stúdiólemezével jelentkezik hamarosan a Dire Straits egykori frontembere, Mark Knopfler. A gitáros-énekes ezúttal ismét arra koncentrált, hogy olyan dalokat készítsen, melyek teljes mértékben azt tükrözik, hogy ki is ő valójában.

Vendégeskedés és Rock And Roll Hall Of Fame

Mozgalmas éveket tudhat maga mögött Mark Knopfler, a Dire Straits egykori frontembere. Legutóbb Tracker című lemezével és az Altamira filmhez készült zenéjével kapcsolatban irtunk róla, és hiába súrolja a hetvenet, ennek ellenére nem áll le a komponálással. Saját dalai ráadásul olyan neves zenészek albumaira is beküzdik magukat, mint mondjuk Tommy Emmanuel. Az elsősorban virtuóz gitárjátékáról ismert zenész Accomplice One című lemezére hívta meg Knopflert, aki egy kikötéssel fogadta el a felkérést.

„Amikor megkerestem Mark Knopflert, hogy játsszon a lemezemen, azt mondta, hogy örömmel benne van, de az ő dalát kell játsszuk, nem pedig azokat a gyors sz.rokat. Azonnal egyetértettem vele, mivel imádom a szerzeményeit. Elmentem a londoni stúdiójába, a British Grove-ba, és leültünk az akusztikus gitárjainkkal, majd elénekelte nekem a dalt. Egy ragyogóan megírt, és őszintén, alázatosan előadott szám volt. Egy előadásként rögzítettük, ugyanabban a szobában játszottunk és énekeltünk, valamint szándékosan hagytuk egy kicsit nyersre, meg sem próbáltuk kicsiszolni.”

Mindezek után egy még nagyobb megtiszteltetés érte a zenészt, ugyanis a Dire Straitst beiktatták a Rock And Roll Hall Of Fame-be. Knopfler ennek ellenére nem ment el az ünnepségre, amit egykori társai szomorúan fogadtak, John Illsley basszer ráadásul beszélt is vele, de hiába.

„Nem tudom megtenni, John, nagyon sajnálom. Ez egy nagy megtiszteltetés számunkra és mindenki másnak, de egyszerűen nem tudom megérteni – mondta nekem. Megvan az oka, hogy nem jön el, azonban ezt nem akarja velem megosztani, ami azért szokatlan, mert az évek során a legtöbb dolgot megosztottuk egymással.”

„Olyan albumokat és dalokat készítettem, melyek tükrözik azt, hogy ki vagyok”

Az élet azonban megy tovább, Mark pedig már új albumának – 2015-ös Traces folytatásának – megjelenésére készül, mely 2018. november 16-án kerül boltokba Down The Road Wherever címmel. A zenész saját stúdiójában készült lemez stílszerűen saját kiadójánál jön ki, és ezúttal is olyan zenét tartalmaz, mely tökéletesen bemutatja, hogy ki az igazi Mark Knopfler.

„A Down The Road Wherever egy sor a One Song At A Time dalból. Chet Atkins barátom mesélte egyszer, hogyan küzdötte ki magát a szegénységből saját dalainak segítségével, és ez nagyon megragadt bennem. Előbb-utóbb eljutsz abba a korba, amikor már jó néhány dalt tudhatsz magadénak. A Down The Road Wherevert is pusztán azért érzem relevánsnak, mert mindig is ezt csináltam: olyan albumokat és dalokat készítettem, melyek tükrözik azt, hogy ki vagyok.”

Turnéról ugyan még korai beszélni, de nem hinnénk, hogy csendben ünnepelné a lemez megjelenését Knopfler, úgyhogy mindenképpen számítunk arra, hogy megturnéztatja az albumot. Ha pedig hozzánk közel jön, akkor nagy valószínűséggel mi is ott leszünk. Légy résen!

*

Forrás: loudersound.com, udiscovermusic.com, loudersound.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: