A Dire Straits egykori frontembere, Mark Knopfler nem tétlenkedik. A legendás brit zenekar 1995-ös feloszlása óta fáradhatatlanul egyengeti saját szólókarrierjét, aminek az utóbbi hónapokban ismét született két fontos ékköve.

Mark Knopfler – Az idő múlásának vizsgálatával jutott el az Altamira-barlangbaÚj lemezével követi az idő múlását

Egy jól megszokott, folkos gyökerű rocklemezzel jelentkezett tavaly Mark Knopfler, mely anyagnak a Tracker címet adta az énekes-gitáros. Az egykori Dire Straits-frontember nyolcadik stúdióalbumát jegyezte ezzel a kiadvánnyal, melyen több régi zenésztárssal dolgozott együtt. Az egyik legismertebb, korábbi csapattársa, a Dire Straits billentyűse, Guy Fletcher volt, aki Knopfler szólóbandájának oszlopos tagja, és ezúttal is részt vett producerként is a munkákban. Mark ezúttal az idő múlását vette górcső alá friss anyagán:

„Az album címe úgy bukott ki belőlem, hogy próbáltam megtalálni az utam az elmúlt évtizedek során. Azzal, hogy próbálom nyomon követni az idő múlását, és nézem az embereket, helyeket és dolgokat a múltamból, valamint a felvételkészítés folyamatából, a stúdiózásból.”

Mark Knopfler – Az idő múlásának vizsgálatával jutott el az Altamira-barlangbaJelenleg ugyan kisebb pihenőt tart a 66 éves muzsikus a koncertezés terén, tavaly azonban lezavart egy 86 állomásos, kétfelvonásos turnét Európában és Észak-Amerikában májustól októberig. Természetesen mondanunk sem kell, hogy hatalmas siker övezte a zenészt fellépései során.

Antonio Banderasszal a mozivásznon

A kis szünetet azonban aktív pihenéssel múlatta Mark Knopfler, mivel április 1-jén már egy Altamira című rövid, de velős filmzenével jelentkezett Evelyn Glennie marimbaművész oldalán. A lemezen persze ismét ott volt többek között Guy Fletcher is, aki rengeteg segített a kelta zene világában való tájékozódásban. A film egyébként a híres spanyol Altamira-barlang felfedezéséről szól, a főszerepben pedig Antonio Banderast köszönthetjük, aki ezúttal nem gitáron brillírozik, hiszen mindezt megteszi helyette Knopfler.

Az 1800-as vége felé játszódó filmet egyelőre mérsékelt siker jellemezi, azonban zenéje nagyon különleges és misztikus utazásra invitál, szűk fél órában. Knopfler egyébként jelenleg különböző tv-s és egyéb meghívásoknak tesz eleget, de konkrét tervei nincsenek kőbe vésve, mindenesetre az ő esetében is meglepő volna, ha hosszú ideig nem hallanánk felőle.


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: