A francia Gojira lemezről lemezre feljebb rakta a lécet, míg elért abba a magasságba, amit jelenleg mindenki a zenekar egyik csúcspontjának nevez. A Duplantier fivérek vezette modern metal alakulat 6. stúdióalbumát körbelengi a halál nyomasztó és komor leple, mindezt pedig 2017 nyarán élőben is megtapasztalhatjuk hazánkban.

Gojira – Hozzánk is elhozzák 2016 egyik legjobb metal albumát

„Fizikailag és mentálisan is magunk alatt voltunk”

A 2012-es L’Enfant Sauvage folytatására szokatlanul hosszú időt, egészen pontosan 4 évet kellett várniuk a rajongóknak, ugyanis a francia srácok nem akarták a véletlenre bízni legújabb alkotásuk minőségét. A Gojira sosem arról volt híres, hogy könnyen emészthető lemezeket készít, a Magma esetében pedig ez hatványozottan igaz. A szokatlanul komor hangvétellel kapcsolatban mindenképpen meg kell említeni, hogy a felvételek felénél a Duplantier fivérek elvesztették édesanyjukat, ami rányomta a bélyegét az anyagra.

„Fizikailag és mentálisan is magunk alatt voltunk, de lélekemelő dolog, hogy anyánk közelében lehettünk. Néhány koncertet le kellett mondanunk a tragédia miatt, de megtudtunk valamit a halálról, amitől felnőttebbek lettünk.”

A lemez mindenképpen egy mérföldkő a csapat történetében, ráadásul ez a legrövidebb is a diszkográfiában, amit azzal magyaráztak, hogy manapság az emberek figyelme sokkal kevesebb ideig fenntartható. Remek témák, ötletek és technikai megoldások, és természetesen kiváló dalok sorakoznak egyre-másra a Magmán, így nem meglepő, hogy két Grammy-díjra is jelölték 2017-ben.

Diadalmaskodni azonban többek között a Megadeth miatt nem tudtak a srácok, azonban ez aligha zavarta őket, főleg úgy, hogy a brit Metal Hammer viszont 2016 legjobb lemezének választotta az albumot.

„Mindig a nehezebb utat választjuk. Megcsinálhattuk volna ezt a lemezt egy nagynevű producerrel 3 hetet eltöltve a felvételekkel, és kész. Ehelyett 3 éven át vért és verítéket nem sajnálva dolgoztunk, miközben megépítettük a stúdiónkat és a produceri munkákat is magunkra vállaltuk. Ezek a döntések és választások egy teljes katasztrófává tették ezt a lemezt, ha-ha. A viccet félretéve, ez egy nagyon különleges dolog lett. Az pedig, hogy a Metal Hammer szerint ez az év albuma, nagyon sokat jelent nekünk.”

Gojira – Hozzánk is elhozzák 2016 egyik legjobb metal albumát

Önálló koncertek mellett a metalvilág kiválóságai mellett zenélnek

A lemezhez kapcsolódó turné sem indulhatott volna jobban, mint az Alter Bridge és a Volbeat társaságában, ráadásul ez 2017-ben sem lesz alacsonyabb színvonalú, hiszen néhány önálló európai koncert után az Államokban a Metallica és az az Avenged Sevenfold mellett lépnek fel.

A nyár tehát mozgalmas lesz a Duplantier testvéreknek, ráadásul 4 év után ismét eljönnek Magyarországra: július 5-én a Barba Negra Trackben vezetik elő új albumukat.

És, hogy milyen a kapcsolatuk van még hosszú és rögös évek után is a zenével a francia muzsikusoknak, azt a követező idézet tárja elénk:

„Amikor még vérbeli extrém death metalt játszottunk, nagyon elkötelezettek, őszinték és nyíltak voltunk, azonban rájöttünk, hogy több dolog is hatással volt ránk, valamint olyan problémák, melyek már nincsenek többé. Változunk és fejlődünk, vagyis más emberekké válunk, habár legbelül ugyanazok vagyunk. A zenével való kapcsolatunk mindig őszinte, ez sosem változik.”

*

Forrás: teamrock.com, teamrock.com

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: