Szinte hihetetlen, de már 40 év telt el a Lynyrd Skynyrd legsikeresebb albumának, a Street Survivorsnek a megjelenése óta. A legendás southern rockerek legnagyobb sikerkovácsa hamar beivódott az emberek hallójárataiba, azonban a banda nem sokáig élvezhette a siker ízét, ugyanis az 1977-es év egy szörnyű tragédiát is tartogatott számukra.

Lynyrd Skynyrd – 40 éves a Street Survivors

Elkészítették a legsikeresebb lemezüket

A Street Survivors a Lynyrd Skynyrd ötödik stúdiólemeze, mely még magasabbra emelte a csapat hírnevét világszerte. Persze ez a siker nem a semmiből érkezett, hiszen az 1973-as debütlemez óta olyan dalokkal ágyaztak meg karrierjüknek, mint a Sweet Home Alabama vagy a Free Bird, azonban szárnyalás betetőzése mindenképpen a Street Survivorshöz kapcsolható, mely a banda első toplistás albuma lett.

A lemezt kétszer is rögzítették Ronnie Van Zanték: először 1977 áprilisában a Miamiben, a Criteria Studios falai között, majd a doraville-i Studio One-ban, ugyanezen év július-augusztusában. A második alkalommal kisebb változtatásokat végeztek a 35 perces lemezen, mely igazi sztárokká emelte őket. Vokalistájuk, Cassie Gaines javaslatára került be a csapatba egy évvel korábban Steve Gaines gitáros-énekes, akinek hatása rendesen megérződik az albumon, hiszen a dalszerzésbe is beszállt, stílusa pedig nyomott hagyott az olyan klasszikusokon, mint a You Got That Right az I Know A Little és az Ain’t No Good Life.

Az album két kislemezdala, a What’s Your Name és a You Got That Right hamar közönségkedvenc lett, az album pedig az 1977. október 17-es megjelenést követően 10 nap múlva bearanyozódott, az elmúlt évek alatt pedig dupla platinalemezzé érett.

Egy tragikus baleset törte derékba karrierjüket

A lemez hatalmas sikerét azonban nem mindenki élhette meg a csapatból, köszönhetően egy tragikus repülőgép-szerencsétlenségnek, mely a megjelenés után három nappal történt. A zenekar épp az addigi legsikeresebb turnéját teljesítette, és következő állomásra, Baton Rouge-ba tartottak a dél-karolinai Greenville-ből saját Convair CV-300-as gépükkel. A célállomás elérése előtt azonban gép kifogyott az üzemanyagból, és a pilóta hiába próbálta letenni a vasmadarat egy kis leszállópályán, a farokrész eltalált egy fát és a repülő az erdőbe csapódott.

Lynyrd Skynyrd – 40 éves a Street Survivors

A Lynyrd énekese, Ronnie Van Zant, Steve Gaines gitáros, nővére, Cassie Gaines háttérénekes, Dean Kilpatrick turnémenedzser és a két pilóta, Walter McCreary, valamint William Gray azonnal meghaltak, míg a többiek súlyos sérüléseket szereztek. A szerencsétlenség következtében a Street Survivors borítóját megváltoztatta kiadó az elhunytak tiszteletére, ugyanis a tűzben égő zenekart ábrázoló kép heves vitákat váltott ki, így a bandafotó fekete háttérrel jelent meg a későbbiekben. Az eredeti frontképet a lemez harmincadik évfordulójának alkalmából megjelent újrakiadáson használták ismét.

Lynyrd Skynyrd – 40 éves a Street Survivors

A zenekar a baleset után tíz évig nem hallatott magáról, majd 1987-ben újjáalakultak módosított felállással, és ugyan ezután is több tragédia övezte a Gary Rossington vezette csapatot, továbbra is zenélnek, és jelenleg is dolgoznak új, 15. stúdiólemezükön.

*

Forrás: ultimateclassicrock.com

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: