Bizony, akár ingyen is koncertjegyhez juthatsz, tudtad?

A lényeg, hogy az idei évtől a munkáltató kulturális belépő formájában a minimálbér összegéig adhat neked adómentes cafeteriát!

Ja, ez azért elég vagány! Beszéld le a főnököddel, pénzügyessel, döntéshozóval, és ha rábólint, tied a pálya :)

És ugye nálunk tudsz bizonyos bulikra csak koncertjegyet is vásárolni! Az általunk kiállított számlát add le a könyvelőnek, és öröm bódottá!

A koncertjegy+utazás csomagok sajnos nem elszámolhatók így, de ha megveszed külön a koncertjegyet – például a Bon Jovira, vagy Phil Collinsra -, utána meg tudod venni utazásod is! Tudom, kicsit macerás, mint egyben, kényelmesen, de na, ennyi csak férjen bele, ha a cég állja a bulikát, ugye? :) Ha esetleg olyan koncert érdekel, ami nincs a listán, írj egy emailt, és ránézünk, tudunk-e segíteni.

Álljon itt a NAV állásfoglalása – ha esetleg a könyvelő nem venné be elsőre a dolgot :) (a kiemeléseket én vittem bele)

„A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú melléklet 8.28. pontja értelmében a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes a kifizető által ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott
a) a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet,
b) kulturális szolgáltatás igénybevételére (muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére) szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj
az adóévben legfeljebb – az a) és b) pont szerinti juttatási körben külön-külön – a minimálbért meg nem haladó értékben, feltéve, hogy a belépőjegy, bérlet – a magánszemélynek ki nem osztott (nem juttatott) belépőjegyek, bérletek visszaváltása kivételével – nem visszaváltható, továbbá azzal, hogy nem adómentes az említett juttatásokra szóló utalvány.

Az alábbi kulturális szolgáltatások sorolhatók az adómentesen juttatható körbe, vagyis adómentes lehet a belépőjegy, bérlet formájában adott juttatás, ha az:
– muzeális intézmény, művészeti létesítmény kiállítására,
– színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, vagy
– közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére szól.

A színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadások közös jellemzője, hogy az előadások élőszereplősek. Így a hagyományos színházi, cirkusz és koncert produkciókon kívül ide sorolhatók a komoly- és könnyűzenei előadások, fesztiválok, továbbá a színház és zenei elemeket egyaránt tartalmazó produkciók (opera, operett), de ide tartoznak a kabaré vagy humorest jellegű fellépések is, függetlenül attól, hogy azokat ki szervezi, illetve milyen intézmény ad azoknak otthont.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a juttatások akkor minősülnek adómentesnek, ha ugyanazon kifizető és magánszemély között azok összege nem haladja meg az adott évben érvényes minimálbér összegét.
A magánszemélynek ki nem osztott belépőjegyet és bérletet kivéve visszaváltható formában nem adható adómentesen a juttatás. Az adómentesség nem áll fenn akkor sem, ha a kifizető utalvány formájában biztosítja a belépőjegyet, vagy bérletet.

(…)
Arra nincs taxatív felsorolás, hogy a kulturális szolgáltatásba milyen SZJ számú szolgáltatások tartoznak bele (pl.: külföldi, belföldi), vagyis a fent leírtak alapján tudják megállapítani a rendezvények vonatkozásában is, hogy az megfelel-e az adómentes juttatásoknak.”

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: