2015 májusában jelent meg a Whitesnake The Purple Album című korongja, mely egytől egyig Deep Purple-feldolgozásokat tartalmazott. A lemez nagy meglepetést okozott az egész rockszakmának, így nem csoda, hogy a rajongókat is alaposan megosztotta a végeredmény. Ennek ellenére rengeteg nagy sikerű koncertet zavart le a David Coverdale nevével fémjelzett banda. A legendás énekes azonban nemrég megszellőztette: 2017-ben elképzelhető, hogy visszavonul.

Whitesnake – Elképzelhető, hogy leállnak 2017-ben

Új album, Deep Purple-feldolgozásokkal

Nagy várakozás előzte a meg a Whitesnake 2015-ös lemezét, ugyanis néhány hónappal a hivatalos bejelentés előtt távozott a 11 évig remek munkát végző gitáros, Doug Aldrich, aki rugalmasabb időbeosztásra vágyott egyéb felkérések és a családja miatt. David Coverdale nagyszerű zenei társának utódja egy szintén kiváló húrnyúzó, Joel Hoekstra lett, aki korábban a Night Rangerben osztotta a riffeket és szólókat, így minden Whitesnake-rajongó kíváncsian várta, hogy mit raknak össze a srácok zenei műhelyükben. A várakozásokat fokozta, hogy 2013-ban Tommy Aldridge visszatért a dobok mögé, így a The Purple Album 1989 óta az első olyan korong, melyen ismét a fürtös dobos játékát hallhatjuk.

A bejelentés azonban nagy vihart kavart, mert a 2011-es Forevermore után mindenki új szerzeményeket várt a csapattól, Coverdale-ék azonban egy csokor Deep Purple-klasszikust vettek újra, amit így magyarázott az énekes:

„Ez egy tiszteletadás, egy homage. Így mondok köszönetet a Deep Purple-nek azért a lehetőségért, amit 40 évvel ezelőtt adtak nekem.”

Sikeres turné, Rock And Roll Hall Of Fame és visszavonulás

A vegyes fogadtatás ellenére nagy sikerek övezték az új felállás koncertjeit, melyeken kezdetben több Deep Purple-dal hangzott el, mint saját, azonban később ez az arány kissé módosult a 2015-ös turné második szakaszára, ahol a szintén kiválóságokból álló (és egykori Whitesnake-muzsikusokat is felvonultató) The Dead Daisies-zel turnéztak Coverdale-ék.

Whitesnake – Elképzelhető, hogy leállnak 2017-ben

A második kör után azonban pihenő következett, illetve David számára egy hatalmas megtiszteltetés, mivel 2016 áprilisában a Deep Purple tagjaként beiktatták a Rock And Roll Hall Of Fame-be. Az ünnepség kapcsán azonban az újságírók megszólaltatták az énekest, aki nyíltan beszélt az elmúlt évekről és előrevázolta 2017-es visszavonulását is, ami egyben a Whitesnake végét is jelentené.

„Korábban már megpróbáltam egyszer nyugdíjba vonulni. Kiadtam a The Purple Albumot, előtte azonban szó volt arról, hogy csinálunk valamit közösen Jon Lorddal. Jött egy üzenet az ügynökétől, aki közölte, hogy Jon elkötelezett a Purple-reunion iránt, és megkérdezte, hogy volna-e kedvem hozzá. Természetesen igent mondtam, azonban Jon nem gyógyult fel betegségéből. Viszont sikerült elérnem Blackmore-t 30 év ellenségeskedés után azzal a kéréssel, hogy ássuk el a csatabárdot és osztozzunk a gyászban. Elkezdtünk kommunikálni, majd 2013-ban megkért, hogy vegyem fel a kapcsolatot a menedzserével egy közös munkával, amolyan Blackmore/Coverdale vagy Purple-dologgal kapcsolatban.

Mivel imádom, amit csinálok, így elkezdtem a Burn dalait kicsit átgyúrni, korszerűsíteni. Arra gondoltam, hogy a ’Come Taste The Band’-számokat, amiket Tommy Bolinnal (Isten nyugosztalja őt) készítettünk, nem akarja majd játszani. Majd eszembe jutott a feleségével közösen működtetett Blackmore’s Night, úgyhogy a Sail Awayt átalakítottam magunknak egy ilyen reneszánsz duett-szerű dologgá. Végül nem értettem egyet az elképzeléseikkel, pedig úgy gondoltam, ez lesz a búcsúlemezem. Viszont baromi jól fogyott az album, szóval úgy hiszem, hogy jövőre, az 1987-es lemez harmincéves évfordulója után vonulok vissza.”


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: