Abszolút top téma jelenleg a Judas Priest új albuma, a Firepower és a hozzá kapcsolódó turné, méghozzá két okból: A lemezzel eddigi sikereikre tromfoltak rá Halfordék, hiszen elképesztő magasságokban repül a Firepower, ugyanakkor sajnálatos módon a nagy K.K. Downing – Glenn Tipton tengely utóbbi tagja is kiesett a metalgépezetből. Azonban a Priestet még ez sem állíthatja meg.

Judas Priest – Semmi sem állíthatja meg őket

A Firepower a British Steel óta legsikeresebb albumuk

Kis túlzással a metal világában jelenleg minden a Judas Priest körül forog. A Tom AllomAndy Sneap párossal rögzített tizennyolcadik stúdióalbum, a Firepower ugyanis elképesztő magasságokban repül. A csapat hazájának albumlistáján az ötödik helyen nyitott a lemez, ami a nagy klasszikus, az 1980-as British Steel óta a második legjobb helyezése a Priestnek. Ráadásul a brit listákon ez a második Top 10-es pozíciója a gárdának. A tengerentúlon is igen jól szerepelnek, sőt a zenekar lassan ötvenéves fennállása során most először csípett el a Billboard-listán olyan előkelő helyezést, mint a most elért ötödik.

A lemez valóban bátran nevezhető a csapat egyik legerősebb anyagának, hiszen remekül szól, a dalok egytől-egyig kiválóak és érezhető az a hatalmas munka, amit a dalszerzői és a produkciós munka során beleölt a Priest a Firepowerbe.

Glenn Tipton súlyos beteg

A nagy sikert azonban mindenképpen beárnyékolja az a szomorú hír, hogy Glenn Tipton nem tud tovább turnézni a csapattal, ugyanis a gitárosnál négy éve Parkinson-kórt diagnosztizáltak.

„Furcsa dolog, mert tudtam, hogy valami baj van, de az ember nem szívesen vallja be magának, és esetleg még késlelteti is azt, hogy felállítsák a diagnózist. Meglehetősen sokkolt, amikor végül megállapították és elmondták, hogy már tíz éve megvan a betegségem. És ez megválaszolt sok kérdést is számomra, de az élet megy tovább.”

Judas Priest – Semmi sem állíthatja meg őket

A csapat ugyan megpróbálta meggyőzni Glennt, hogy esetleg némi technikai segítséggel induljon velük turnéra, azonban Glenn mindig is a fair play híve volt, valamint néhány dal igazán nagy kihívást jelent számára élőben, így inkább félreállt, és a lemez producerét – aki egyébként remek gitáros, a Hell és a Sabbat hathúrosa –, Andy Sneapet engedte helyére.

„Meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok, az orvostudomány fejlődik. Minden nap különböző számomra, van amikor rosszabb, van amikor jobb. De nem akartam kompromisszumra kényszeríteni a világ legjobb metalbandáját. Szóval a biztonsági zónából most már csak annyit mondhatok, hogy Andy ott van velük, és lesz, ami lesz. Imádom a zenekart, ez az életem. És még talán fogok dalokat írni, stúdiózni, esetleg turnézni is. Ez valóban egy megválaszolhatatlan kérdés. A döntés a fémistenek kezében van.”

K.K. Downing kiborult

A döntést nem minden rajongó fogadta örömmel, sőt a banda egykori gitárosa, a 2011-ben kilépett K.K. Downing is kissé kiakadt. Bár ő azért, mert Halfordék nem őt hívták vissza.

„Nagy szomorúsággal jelentem ki, hogy sokkolt és megdöbbentett, hogy nem kerestek meg azzal kapcsolatban, hogy visszatérhessek eredeti pozíciómba a Judas Priest gitárosaként. Akár visszatérhettem volna a zenekarba, akár nem, ennek a helyzetnek a lehetősége sosem fordult meg a fejemben, amikor kiléptem, még úgy sem, hogy hivatalosan és jogilag még mindig a Judas Priest tagja vagyok.”

Judas Priest – Semmi sem állíthatja meg őket

Downing bánatában azt is megkérdőjelezte, hogy Tipton egyáltalán játszik-e a lemezen. Szerinte Andy Sneap nem csak producerként segített be.

„Ismerem Andy Sneapet, és ő az egyik legnagyobb rock/metal zenész, akivel valaha találkozhat az ember. Nincs kétségem afelől sem, hogy a közreműködése az új Judas Priest-albumon sokkal több volt, mint produceri.”

Erre persze Rob Halfordnak is volt néhány szava, és megvédte társát.

„Mindent tekintetbe véve, K.K. közleményében egy csomó dolog teljesen értelmetlen. Egy dolgot azonban szeretnék határozottan tisztázni: az a sunyi célzás, hogy Andy Sneap játszotta fel Glenn gitárrészeit a ’Firepower ’ albumon, ezer százalékban nem igaz. Végig ott voltam Glenn mellett, és állítom, nagyon keményen dolgozott.”

„The show must go on”

Mindezek után K.K. bocsánatot kért és visszavonulót fújt, a banda tagjai szerint ráadásul érthetetlen felháborodása, ugyanis anno saját magát nyugdíjazta kilépésével a Priestből.

Ugyan kissé felforgatott felállásban tehát, de jelenleg is nyomja a Firepower turnét a gárda, és olykor még Glenn Tipton is beszáll, amire például a csapat newarki koncertjén is sor került, ahol a ráadásban tolta el a velük a Metal Gods, a Breaking The Law és Living After Midnight dalokat.

És ki tudja, ha Glenn-nek jobb napja lesz július 24-én, akkor még Budapesten is beszállhat egy-két dal erejéig, ugyanis a csapat a Papp László Budapest Sportarénában lép fel. Kár lenne kihagyni, nemde?

*

Forrás: blabbermouth.net, blabbermouth.net, blabbermouth.net


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: