Ötvenéves jubileumi turnét indít útjára 2018 őszén a Fleetwood Mac. Mick Fleetwoodék már korábban beharangozták az ünnepi portyázást, azonban igen kellemetlen mellékíz kíséri a bejelentést, ugyanis Lindsey Buckingham gitáros hosszú szolgálat után elhagyni kényszerült a zenekart. Vele tehát nem találkozhatnak a rajongók a turnén.

Fleetwood Mac – Lindsey Buckingham nélkül ünnepelnek

„Erősen hangzana, ha azt mondanám, kirúgtuk”

Közel fél éve, hogy egy esetleges Fleetwood Mac jubileumi turnéról írtunk, amelyre mára valóság lett, ugyanis a banda bejelentette, hogy 2018 őszétől Észak-Amerikában köröznek egy nagyot. A jó hír előtt azonban egy igen kellemetlen pirula gurult le a rajongók torkán, ugyanis Lindsey Buckingham gitáros több mint negyven év után elhagyta a zenekart.

„Lindsey Buckingham nem játszik a csapattal a turnén, a zenekar a legjobbakat kívánja neki.”

A gitáros 1975-ben csatlakozott a gárdához, és olyan klasszikusokon hagyta ott keze nyomát, mint a Go Your Own Way vagy a The Chain. Az 1987-es Tango In The Night felvétele után azonban viharos körülmények között távozott közel tíz év erejéig Buckingham, akit Billy Burnette váltott. Érdekesség, hogy pont Burnette jelentette be egy tweetben, hogy Lindsey ismét kikerült a csapatból. Természetesen a banda motorja, Mick Fleetwood reagált a gitárossal való szakításra.

„Erősen hangzana, ha azt mondanám, kirúgtuk. Nem mentünk el a végsőkig, de eljutottunk a falig, ahonnan már nem lehetett visszafordulni. Nem volt egy vidám helyzet a banda működésének szempontjából, de meghoztuk a döntést, hogy nem tudunk vele tovább dolgozni. A többség dönt a zenekar érdekében, ha tovább akarunk játszani.”

Bármi is volt a háttérben, azért az beszédes, hogy a csapat tagjai, például Stevie Nicks énekesnő hogyan vélekedett Buckinghammel való kapcsolatáról.

A kapcsolatunk mindig is ingatag volt. Sosem voltunk házasok, de akár azok is lehettünk volna. Vannak házaspárok, akik negyven év után válnak el, összetörve ezzel a gyermekek szívét és felégetve mindent körülöttük csak azért, mert nehéz a helyzet. Ez nagyon szomorú számomra, de szeretném, ha az életem következő tíz éve igazán szórakoztató és boldog legyen.”

Maratoni turnéra indulnak októberben

A negyvenhároméves örökség nyilván nem múlik el nyomtalanul, azonban Lindey szerint a csapat döntése igenis sebet ejtett mindazon, melyet közösen rakta össze az elmúlt közel fél évszázad alatt.

„Szomorúan hagytam el zenekaromat, a Fleetwood Macet negyvenhárom év után. Mindez nem szerepelt a terveim közt, de széthúzás volt a bandában, és elveszítette perspektíváját. Mindez megsértette azt a negyvenhároméves örökséget, melyen olyan keményen dolgoztunk. Ezért a magasabb szempont miatt felül kellett volna emelkedni a nehézségeken”

Szomorú döntés ide vagy oda, a banda megy tovább, hiszen a döntő szó Mick kezében van, aki már le is igazolt két helyettes Buckingham helyére. A bandában ezentúl a Tom Petty And The Heartbreakers gitárosa, Mike Campbell, valamint a Crowded House főembere, Neil Finn muzsikál, akikkel már meg is van a közös hang.

„Jammeltünk Mike-kal és Neillel és a kémia valóban működött, mely ráébresztette a zenekart, hogy ez a megfelelő kombináció, hogy továbbvigyük a Fleetwood Mac stílust. Tudjuk, hogy van itt valami új, de ugyanakkor mégis megvan az összetéveszthetetlen Mac-hangzás is.”

A csapat október 3-án pedig útra is indul Észak-Amerikában, mely turné igen hosszú, egészen pontosan ötvenkét állomást számlál, így egészen 2019 áprilisáig tart. A körútra már nagyban mennek a próbák, ahol hatvan dalból szemezgetnek Mickék, melyből végül kialakul az a csomag, amit a háromórás bulikon játszanak.

Hogy a körút Európába is eljut-e azt egyelőre nem tudni, de bármi infónk lesz, biztos, hogy megosztjuk veled.

*

Forrás: loudersound.com, loudersound.com, billboard.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: