Végre megjelent a Green Day röviden csak Father of All… néven emlegetett új albuma. A lemezzel a banda rekordot döntött, ugyanis ez a legrövidebb anyaguk, ennek ellenére tíz dal így is felkerült rá. Az albummal pedig nemsokára turnéra indulnak Billy Joe Armstrongék.

Green Day – Felvázolják a rock ’n’ roll történetét

„A Father Of All… valahol Prince és az MC5 között van”

Valószínűleg már te is észrevetted, hogy pár napja befarolt a digitális és a fizikai lemezekkel megpakolt lemezboltokba is a Green Day új lemeze, a Father Of All Motherfuckers. Az általában csak Father of All… néven emlegetett album a várakozásoknak megfelelően az amcsi punk rockerek legrövidebb lemeze lett, mindössze huszonhat percen keresztül döngöli hallójáratainkat, mindezt tíz dalban. Billy Joe Armstrong szerint nem direkt akartak ilyen rövid anyagot.

„Nem tudtam, hogy rövid vagy hosszú lesz-e az album, és igazából elég nehéz volt sorrendbe rakni mind a tizenhat dalt. Amikor viszont sikerült kiválasztani a tíz legjobbat, akkor úgy éreztem, hogy a dalok beszélnek egymáshoz, és jónak tűnt az egész.”

Az biztos, hogy sokféle stílusú dal található a lemezen, mely nemcsak nekünk, hanem a kritikusoknak és a rajongóknak is bejött. Ennek köszönhető, hogy Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Skóciában is első helyen nyitott, Amerikában pedig a negyedik helyen debütált a Billboard 200-as listáján.

„Egy régi vágású rock ’n’ roll lemezt akartunk készíteni, mely felvázolja a rock ’n’ roll történetét. Legyen az glam rock, mint a T.Rex vagy a Mott The Hoople, vagy mondjuk Martha And The Vandellas, esetleg egy kis garázsrock. A Father of All… valahol Prince és az MC5 között van.”

„Mi egy öregebb, de kevésbé érett Green Day vagyunk”

Az sem titok már egy ideje, hogy a Weezer, valamint a Fall Out Boy társaságában vág útnak a gárda. A srácok mindenkivel jól kijönnek és az sem zavarja őket, hogy már régóta benne vannak a bizniszben, nem érzik magukat öregnek egyáltalán. Tré Cool dobos szerint büszkén terjesztik a punk rock igét a nagyvilágban.

„Tulajdonképpen mi egy öregebb, de kevésbé érett Green Day vagyunk, és elszórjuk a magjainkat az egész világon, melyből új gyermekek születnek.”

És hogy milyen dalok várhatóak a turnén? Ezt pontosan még nem tudjuk, azonban Billy jó pár dalra büszke, és alig várja, hogy hallja róluk a rajongók véleményét.

„A Meet Me On The Roof miatt nagyon izgatott vagyok. Ennek a dalnak van egy kifejező, öreg Motown érzése. A Graffitia pedig az a dal, amire nagyon büszke vagyok. Ez tulajdonképpen a rozsdaövezetben található kisvárosokról szól, melyek elvesztették az identitásukat a gyárak és az elavult dolgok miatt. Ez az első versszak, majd a második pedig egy fiatal fekete férfiról szól, akit a rendőrök lőnek le az utcán. Tehát határozottan van társadalmi mondanivalója, de igazából azokról az emberekről szól, akik elfeledettnek érzik magukat.”

Ha szeretnéd a három kiváló bandát élőben is lecsekkolni, akkor van egy jó hírünk: 2020. június 21-én a bécsi Ernst-Happel-Stadionban lépnek fel, ahol mi is ott leszünk! Ha csatlakoznál hozzánk, akkor kattints IDE és foglald le a jegyed most!

*

Forrás: rollingstone.com, usatoday.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: