2019-ben is rendületlenül turnézik a Fleetwood Mac. A legendás banda fennállásnak ötvenedik évfordulóját ünnepli, azonban igen keserű szájízzel, ugyanis egykori társuk, a pár hónappal ezelőtt kirúgott Lindsey Buckingham beperelte őket.

Fleetwood Mac – Európába is benéznek

Lindsey Buckingham szerint a Fleetwood Mac egy tribute banda

Pár hónapja már írtunk arról, hogy Lindsey Buckingham nélkül turnézik a Fleetwood Mac, azóta viszont kissé elfajultak a dolgok a két fél között. Mint ismeretes, a csapat kitette 43 év után Buckinghamet, hogy zavartalanul menjenek tovább a dolgok. Egyes hangok szerint néhányan nehezményezték, hogy sok szólókoncertet vállal, de a gitáros szerint egyértelműen Stevie Nicks a felelős távozásáért, ugyanis mindig is vetélytársként tekintett rá a hölgy a bandában. A csapat menedzsere ráadásul kirúgása előtt a következőket mondta Lindsey-nek a telefonban:

„Nicks nem akar többet veled egy színpadon lenni, úgyhogy adott a zenekarnak egy ultimátumot, vagy te, vagy ő megy.”

A csapat persze ezt ilyen formában nem jelentette ki nyilvánosan. Buckingham helyett bevettek két tagot a jelenleg is futó turnéfelállásba, ami elvileg jubileumi kör, persze Lindsey ezt máshogy látja.

„Az, ami történt, nem áshatja alá a búcsúturnét, ha ez tényleg az.  Gondosan felépítettünk egy örökséget az évek alatt, de az, amit most ők csinálnak, nem ápolja mindezt. Nem igazán látom, mi történik, jelenleg úgy néz ki a Fleetwood Mac, mint egy cover zenekar, és lehet, hogy Stevie Nicksnek ez tetszik.”

Nyáron Európában ünnepel a zenekar

A gitáros-énekes egyébként nem csügged, hiszen rengeteg dolgot tud csinálni a jövőben, és egyáltalán nem sajnálja, hogy többet már nem koncertezhet egykori zenekarával. Ennek ellenére a két fél között a tárgyalások nem jutottak eredményre, így 14 millió dollárra beperelte a Fleetwood Mac-et Buckingham, szerinte ugyanis ennyi kára keletkezett abból, hogy mindenféle előjel nélkül kitették a szóban forgó turné előtt.

„Hogy elkeseredett vagyok-e amiatt, hogy nem turnézok többet a Fleetwood Mac-kel? Nem. Ugyanis most már látok sok más felfedezetlen területet is, amit korábban nem. Az egyetlen dolog, ami zavar és összetöri a szívemet, hogy eltöltöttünk úgy 43 évet, hogy mindig megtaláltuk a módját, hogyan emelkedjünk felül a személyes ellentéteken és nehézségeken a magasabb jó követésének érdekében. Ez a mi örökségünk, és erről szólnak a dalok. Egy ilyen dolgot nem így kellene lezárni.”

A koncertkörút 2018 őszén indult Észak-Amerikában, mellyel együtt egy, a banda teljes karrierjét összefoglaló kiadvány is megjelent 50 Years – Don’t Stop címmel 2018. november 18-án, méghozzá 3 CD-n és 5 bakelit lemezen. A turné pedig robog tovább, 2019 tavaszán szintén Észak-Amerikában, majd júniusban Európába, azonban fájdalmasan rövid ideig, mindössze 4 koncert erejéig. Legközelebb hozzánk Berlinben lehet elcsípni a zenekart.

*

Forrás: guitarworld.com, rollingstone.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: