Szinte alig van rockzene kedvelő a földön, aki ne ismerné a Europe-ot. A svéd banda legalább egy dallal mindenképpen beírta magát mindenkinek az emlékezetébe, azonban már régóta más utakat és inspirációkat keres a banda, és erről az útról nem szándékoznak letérni.

Europe – Különböző utak és inspirációk nyomában

A zene az irányadó fény

2017 októberében jelent meg a Europe legújabb stúdióalbuma Walk The Earth címmel, melyen Joey Tempesték ezúttal a ’70-es évekből merítettek inspirációt. A banda új albumain már nem a rádiókat megszelídítő dallamokat keresi, hanem teljesen más irányba kacsintgatnak, és Ian Haugland dobos szerint ez jól is van így.

„Úgy gondolom, hogy amikor 2004-ben újraindultunk és elkezdtünk egy új utazást, akkor azt mondtuk, hogy hagynunk kell, hogy a zene legyen az inspiráció. Nem pedig megpróbálni rádióslágereket vagy hasonlókat írni, hanem hagyni, hogy az inspiráció és a zene legyen az irányadó fény. Alapvetően a zene vezet minket oda, ahova vezet. Így megy ez a 2004-es Start From The Dark óta, és különböző utakat és inspirációkat fedezünk fel.”

Az albumot nem hagyja feledni azóta sem a banda, hiszen alig néhány hete debütált a The Siege klipje, ami Joey Tempest szerint a lemez egyik fontos dala.

„Alapvetően ez egy képeslap Franciaországból, ahol a demokrácia hatalmas lépést tett előre, ahogy később Európában is. A szövegen régi barátommal, Chris Difforddal dolgoztam együtt, aki a Squeeze tagja. A zene úgy született, hogy John Levén basszer küldött egy riffet / ötletet, amit egyszerűen imádtunk. A próbákon mindezt összeraktuk a Mic-kel közös refrénötletünkkel, és egy nagyon király dal kezdett kikerekedni ebből.”

Ismét benéznek Bécsbe

Az északi gárda szövegek tekintetében is szeretne minél érettebb dolgokat közvetíteni a rajongók és a világ felé, úgyhogy nem csoda, hogy valójában az új lemeznek is igen komoly üzenete van.

„Nyilvánvaló, hogy az elmúlt néhány évben a világban számos érdekes dolog történik társadalmilag és politikailag. Amikor elkezdtünk dalokat írni, nagyon fontosnak tartottam, hogy legyen egy nézőpontom. Az nagyszerű, amikor van egy hely, ahonnan elindulhatsz. Nagyon sokat gondolkodtam a demokráciáról, úgyhogy néhány szöveg ezt tükrözi.”

Pár hónapja Alice Cooper különleges vendégeként egyszer már fellépett a csapat Bécsben, azonban a svédek hamarosan ismét turnéra indulnak, hogy bevegyék Európa városait új lemezükkel. Nyilván nem kell kihangsúlyozni, hogy egy headliner turnénak mennyivel nagyobb jelentősége és vonzereje van, így nem csoda, hogy megnézzük a csapatot, ha a közelünkbe és jönnek. És jönnek, mivel a legfrissebb hírek szerint szeptember 29-én Europe-opuszoktól zeng majd a Gasometer. Ha nem szeretnél lemaradni, akkor érdemes IDE kattintanod és foglalni egy helyet valamelyik járatunkon!

*

Forrás: blabbermouth.net, blabbermouth.net, blabbermouth.net


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: