2017-ben 30 éves a U2 klasszikusa, a The Joshua Tree lemez, amiről Bonóék természetesen nem feledkeztek meg, mivel az egész nyarat múltidézéssel töltik, és egy nagy hatótávolságú, ám nem túl zsúfolt turnén elevenítik fel minden idők egyik legtöbb példányszámban elkelt albumát. A körút azonban nem csak holmi nosztalgia lesz, ugyanis a csapat a többi korszakából is merít dalokat, továbbá ezzel hangolnak a 2017-re ígért új albumra, a Songs Of Experience-re.

U2 – 30 évet repülnek vissza az időben

Több mint 25 millió eladott lemez

És mindezt egy szál albummal érte el a U2, méghozzá a szóban forgó The Joshua Tree-vel. 1987. március 9-ét írunk, amikor bombaként robbant be a lemezboltokba az ír rockbanda 5. albuma, mely meghozta számukra az átütő sikert, ami után minden zenekar és előadó titkon vágyakozik.

Bonóék klasszikusa olyan slágereket termelt ki, mint a With Or Without You, az I Still Haven’t Found What I’m Looking For vagy a Where The Streets Have No Name, melyből az első kettő abszolút listavezető volt az Államokban.

A The Joshua Tree volt az az album, amivel olyan bravúrt sikerült elérnie a zenekarnak, mint a Billboard 200-as lista tetejének birtoklása 9 hétig, de lekaszáltak 2 Grammy-díjat is 1988-ban, és akkor még a különböző országok slágerlistáit nem is említettük…

Adódik a kérdés, hogy miért pont ez az anyag futott be ekkora sikert. A megalakulástól kezdve hosszú utat járt be a zenekar, a ’80-as évek közepén pedig rendesen megágyaztak a nagy áttörésnek a The Unforgettable Fire turnéjával, valamint az 1985-ös Live Aid-fellépéssel.

https://www.youtube.com/watch?v=55f2AJLkMUU

Természetesen a folyamatos fejlődést és a saját hang megtalálását se feledjük el, ahogy azt sem, hogy alaposan átgondolták a srácok a lemezt, és jobbnál-jobb ötletekből, dallamokból dolgoztak. A gitáros, The Edge szerint azonban a világ akkori helyzetének is nagy befolyása volt az albumra, az ünnepi turné pedig a mai körülmények között új értelmet adhat a daloknak:

„A Joshua Tree-t a brit és az amerikai politika Reagan- és Thatcher-korszakában írtuk, amikor sok nyugtalanság volt a világban. Úgy éreztem, amikor nemrég meghallgattam, hogy ezeknek a daloknak új jelentése és rezonanciája van napjainkban a három-négy év alatt történt események miatt. Félre is kellett tenni egy percre az egészet, hogy megbizonyosodjak arról, tényleg ezt szerettük volna-e mondani.”

Hallgasd meg élőben te is a klasszikusokat!

Bonóék természetesen nem hagyják ki a ziccert, és megünneplik a sorsfordító album 30 éves jubileumát, ráadásul nem holmi újrakiadással, hanem egy turnéval.

A koncertkörút 2017. május 12-én indul Vancouverben, majd keresztülhasít Észak-Amerikán, végül átszelve az óceánt, júliusban Európába is eljut. Hozzánk legközelebb Berlinben lép fel a gárda az ünnepi műsorral, ami nem a jól megszokott „eljátsszuk az elejétől a végéig” sémára épül majd.

 „A show nem feltétlenül az első dallal indul majd, a Where The Streets Have No Name-mel, mivel úgy érezzük, hogy talán fel kellene építeni a programot addig a pillanatig, szóval még mindig azon gondolkodunk, hogyan állítsuk össze a műsort.”

Ennek ellenére a legtöbb dal biztos, hogy elhangzik majd, így ha nem akarsz lemaradni erről a soha vissza nem térő alkalomról, akkor csatlakozz hozzánk, és tombolj velünk együtt július 12-én a berlini Olimpiai Stadionban az olyan klasszikusokra, mint a Where The Streets Have No Name vagy az I Still Haven’t Found What I’m Looking For! Kattints ide a koncertjegy + utazás csomag részleteiért!

Bono szerint remek estének nézünk elébe:

„Már rengeteget énekeltem ezeket a dalokat, de nem mindet. Én készen állok rá, ha a rajongók is olyan izgatottak, mint mi. Nagyszerű éjszaka lesz!”

*

Forrás: rollingstone.comu2.com, wikipedia

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: