Az elmúlt hetek egyik legnagyobb híre, hogy 8 év után visszatért Zakk Wylde Ozzy mellé. A Black Label Society főembere már a 2017 nyarára beígért koncerteken biztos ott lesz a Black Sabbath énekese mellett, az viszont egyelőre kérdéses, hogy a különlegesnek beígért új Ozzy-szólólemezen szerepet kap-e.

Ozzy Osbourne – Zakk Wylde ismét a fedélzeten

30 éves jubileumra időzített gitároscsere

„Nem vesztünk össze Zakk-kel, de neki ott van a saját bandája, és úgy érzem, hogy az én zeném egyre inkább kezd hasonlítani a Black Label Societyre. Egyszerűen úgy éreztem, hogy váltanom kell.”

Így magyarázta döntését 2009-ben Ozzy Osbourne, aki akkor a Firewind görög gitármágusát, Gus G.-t vette maga mellé a vikingharcosra emlékeztető Zakk helyett. Wylde 1987-ben csatlakozott Ozzy bandájához Jake E. Lee távozása után, és rengeteg kiváló albumon hagyta ott karakteres gitárjátékát. Eddigi legutolsó lemeze az énekessel 2007-re datálható, ekkor jelent meg ugyanis a Black Rain.

Az elmúlt években a Black Sabbath aktivitása miatt csak a 2010-ben érkezett új Ozzy szólólemez (Scream), de mivel a legendás zenekar befejezte pályafutását, így a régóta összegyűlt ötleteknek végre formát adhat Osbourne, aki 2017 nyarára pár koncertet már be is időzített. Ezeken a bulikon pedig nagy meglepetésre ismét Zakk Wylde penget majd, ugyanis pár hete robbant a bomba: 8 év után visszatér a Sabbath-énekes szólóbandájába. A zenekar további felállása nem változott, vagyis Rob „Blasko” Nicholson (basszusgitár), Tommy Clufetos (dob) és Adam Wakeman (billentyűk) adják a talpalávalót továbbra is Ozzynak.

Ozzy Osbourne – Zakk Wylde ismét a fedélzeten

A parkolópályára tett Gus G. természetesen nem marad munka nélkül, hiszen ott van neki a saját szólókarrierje, valamint a Firewind, de egyébként semmi haragot nem érez, nagyon alázatosan és hálásan köszönte meg az elmúlt évek bizalmát:

„Csak nagyszerű élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtam. Köszönök minden Ozzynak és Sharonnak, szeretlek titeket! Blasko, Adam és Tommy, veletek pedig öröm volt együtt zenélni. Rajongóként jó újra együtt látni Ozzyt és Zakket, hiszen régóta esedékes volt már ez a dolog. Végül, de nem utolsósorban, köszönök mindent a rajongóknak, akiktől rengeteg szeretet és támogatást kaptam az évek során. Hamarosan találkozunk! Ozzy a legnagyobb!”

Ozzy kikölcsönözte Billy Idol gitárosait

2017-ben lett 30 éve, hogy először összefogott Ozzy és Zakk, így az időzítés nem is lehetne jobb egy reunionra, de hogy koncertek terén mit hoz a folytatás azt nem tudni, mivel az eddig bejelentett maroknyi fellépés kizárólag Észak-Amerikára korlátozódik. Új szólólemez viszont biztos, hogy lesz, melyről 2015-ben kezdtek el pletykálni, akkor az Epic Records elnökasszonya ezt mondta:

„Ez egy igazán különleges album lesz, egyszerűen lenyűgöző, valami olyasmi, amit sosem csinált korábban még, azonban mindig szeretett volna.”

Hogy ez az anyag mennyire különleges, arról már az is sokat elárult, hogy 2016 őszén kiderült: Billy Idol gitárosaival dolgozik az ötletein Ozzy. Billy Morrison és Steve Stevens segített az énekesnek összerakni a dalokat, melyek közé bluesos dolgok is kerültek.

„Steve nem lesz benne a bandámban, mivel ő Billy Idollal van, ahogy a barátja, Morrison is Billyvel játszik. Azt mondtam nekik, van pár ötletem, úgyhogy kidolgoztuk őket. Már van is egy dalunk, aminek Crack Cocaine a címe, ez egy elég bluesos dolog.”

Ozzy Osbourne – Zakk Wylde ismét a fedélzeten

A munkáról Steve Stevens is pozitívan nyilatkozott, de azt leszögezte, hogy turnén semmiképpen nem szegődik Ozzy mellé:

„Billy Idol ritmusgitárosa, Billy Morrison Ozzy egyik legjobb barátja, szóval megkért engem, hogy vegyek részt velük egy kis dalszerzésben. Körülbelül egy hetet töltöttünk el dalok írásával, de azóta sem hallottam semmit, szóval azt hiszem, hogy tényleg elégedett velük. Szóval igen, írtunk és vettünk is fel dolgokat, és a jövőben is csatlakoznék hozzá a stúdióban, de ha turnézásról van szó, akkor elkötelezett vagyok Billy Idol mellett.”

Vajon mikor jön újból Európába?

Tehát amit tudunk: 2018-ban új, különleges szólólemez jön Ozzytól, melyen Steve Stevensszel és Billy Morrisonnal dolgozott együtt, ugyanakkor a gitárosok nem csatlakoznak hozzá a turnén. Itt jön a képbe Zakk Wylde, akinél jobb gitárost nem is találhatott volna Ozzy a régi anyagok interpretálására élőben, azonban azt egyelőre nem tudni, hogy a szólólemezen szerepet kap-e, bár ha arról szólt a fáma 2007-ben, hogy túlságosan a saját képére formálja a dalokat Zakk, akkor a válasz úgy gondoljuk, hogy magától értetődő…

Mindenesetre várjuk a fejleményeket, ahogy az új turnéállomásokat is, mivel Ozzy 2012 óta nem járt Európában szólócsapatával, így időszerű lenne mondjuk a Bark At The Moonra tombolni egy jóízűt.

*

Forrás: rollingstone.com, ultimateclassicrock.com

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: