Hold The Line, Africa, Rosanna – csak pár sláger, amit még azok is ismernek, akiknek talán az sem világos, hogy ezeket a Toto írta. Az amerikai dallamos rockzenekar ugyanis nagy hírnévre tett szert ezekkel a dalokkal (is), még a rádióállomások sem visszakoztak lejátszani őket, sőt, akkoriban szinte a csapból is ezek folytak. Persze a Steve Lukather vezette banda közel sem a múltból él, mivel a ’70-es évek közepétől számtalan lemezt adtak ki, legutóbb például egy igazi gyöngyszemet, ami több szempontból is különleges.

Toto – A csúcson folytatják pályafutásukat

Feloszlottak, majd Mike Porcaro miatt folytatták

Nagy érvágást jelentett a rajongóknak, amikor 13 album és 31 év után 2008-ban bejelentette Steve Lukather, hogy vége a zenekarnak. A szintén alapító tag, David Paich elhagyta a bandát, Mike Porcaro már jó ideje képtelen volt a csapattal turnézni súlyos betegsége, az ALS miatt. Az énekes, Bobby Kimball és Steve viszonya sem volt felhőtlennek mondható, továbbá Lukather a zenekarba vetett hitét is elveszette azokban az időkben. Úgy tűnt, a csapat hattyúdala a 2006-os Falling In Between lesz, ami nem minden rajongó és kritikus szívéhez találta meg az utat.

2010-ben azonban ismét összeállt a zenekar, azonban az ok egy szomorú eseményhez kötődött: Mike Porcaro állapota rosszabbodott. A gárda egykori társuk megsegítéséért koncertezett, majd 2011 nyarán ismét, így 2013-ban már nem is volt kérdés, hogy megünneplik-e a zenekar 35 éves évfordulóját. A lengyelországi ünnepi koncertet egyébként rögzítették is egy kiadványhoz. A közös munka (a ’77-es alapítók közül hárman is felsorakoztak az újraindulásnál) annyira felpörgette a zenészeket, hogy azonnal ráfordultak egy albumra, aminek munkálataihoz a szintén alapítónak számító David Hungate basszusgitáros is csatlakozott 2014-ben, azonban az egyik kulcsfontosságú tag, Simon Phillips dobos viszont távozott.

Toto – A csúcson folytatják pályafutásukat

Sikeres album és turné, valamint múltidézés

A pusztán csak XIV névre keresztelt új Toto-lemez végül 2015. március 20-án jelent meg, amit kissé beárnyékolt az ALS-betegséggel vívott harcát elvesztő Mike Porcaro halála. A csapat így valahol neki is ajánlja az eredetileg Jeff Porcarónak írt Unknown Soldiert az albumról, ami eredetileg a ’93-ban elhunyt dobos zseni tiszteletére íródott. A lemezről egyébként szuperlatívuszokban beszéltek az alkotók is, David Paich például így vélekedett:

„A dalszerzésünk új szintre lépett, jól éreztük magunkat. Olyan volt a hangulat, mint az első album, a Toto IV és a The Seventh One készítésének idején. Ahogy mondani szokták, csak úgy áramlott belőlünk a kreativitás.”

Az albummal aztán hosszúra nyúló turnéra indult a legendás csapat, amivel Magyarországra és a szomszédos Ausztriába is eljutottak, ahol 3 koncertet is adtak 1 év leforgása alatt. A feszített tempót azonban nem bírta Hungate, így nemrég úgy döntött, hogy távozik. Azóta Leland Sklar basszusozik a koncerteken, úgy, mint a Falling In Between idején.

A 2016-os ritkább turnénaptár mellett jelenleg egy nagy dobásra készülnek, méghozzá az 1991-es Montreux-i Jazz Fesztiválon rögzített anyaguk kiadására, ami DVD/CD és Blu-ray/CD lemezeken lesz kapható szeptember 16-tól.


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: