Már jó ideje saját név alatt készít lemezeket Tarja Turunen, akit a metalközönség elsősorban a Nightwish éléről ismer. Az énekesnő az elmúlt egy évtized folyamán csak ontotta magából az ilyen-olyan lemezeket, és úgy tűnik, hogy 2018 sem múlik el friss kiadvány nélkül.

Tarja Turunen – 2018-ban sincs leállás az ex-Nightwish pacsirtánál

„Mindenkinek van egy sötét oldala”

Történelemleckét talán nem kell senkinek sem vennie, ha Tarja Turunenről esik szó, hiszen mindenki tisztában vele, hogy a finn énekesnő a Nightwish élén vált ismertté, akikkel olyan meghatározó albumokat készített, mint a Wishmaster, az Oceanborn vagy éppen a hattyúdalának számító 2004-es Once. 2005-ben azonban zaklatott körülmények között távozott a csapatból, 2007 óta pedig kizárólag szólókarrierjét egyengeti.

Az elmúlt évek alatt számos kiadványt hozott össze, melyek között nemcsak stúdióalbumokat találunk, hanem élő és karácsonyi lemezeket is. Legutóbbi albuma 2016-ban jelent meg The Shadow Self címmel, mely azért különleges, mivel ez tartalmazza legkeményebb dalait.

„Mindenkinek van egy sötét oldala, és talán csak értékelnünk kell ezt, különösen nekünk, művészeknek. Rengeteg inspirációt meríthetünk a sötét oldalunkból.”

Az album mellé ráadásul The Brightest Void címmel egy ráadáskiadványt is csapott Tarja, melyre a főlemezről lemaradt dalokat pakolta a rajongóknak ajándékként. A sötétségbe burkolózás annyira megihlette a finn pacsirtát, hogy 2017 karácsonyára kihozta második ünnepi lemezét, a From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)-t, mely kapott egy gótikus gellert, és szokatlan, ám izgalmas formában tálalja a ronggyá hallgatott karácsonyi dalokat.

Új élő felvétel és budapesti koncert

A finn énekesnő ráadásul 2018-ban sem hagyja cserben rajongóit, mivel július 27-én kiadja a 2012-es Act I folytatását, mely több speciális csomagban lesz elérhető Tarja fanatikusai számára. A kiadvány műsorát két helyszínen és időpontban vették fel: az első fejezetet a londoni Metropolis Studiosban rögzítették a The Shadow Self megjelenése előtt, míg a második felvonás a milánói Teatro della Luna Allago színpadán kapták lencsevégre 2016 novemberében.

A Blu-ray csomag mindennek tetejébe tartalmaz egy-egy koncertet a francia Hellfest és a lengyel Woodstock fesztiválokról is, szóval van bőven anyag, amivel ki lehet húzni a következő stúdiólemezig. Ha pedig ez sem elég, akkor van egy jó hírünk: Tarja október 28-án ismét Budapesten koncertezik, ráadásul nem egyedül, hanem a Stratovariusszal közösen, úgyhogy aki szereti a dallamos metalt, annak bizony a Barba Negra Clubban a helye ezen az őszi estén!

*

Forrás: blabbermouth.net, blabbermouth.net


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: