Ezt a kérdést már 11 éve teszik fel a rajongók a Maynard James Keenanéknek, akik egyelőre úgy tűnik, hogy képtelenek elkészíteni a 2006-os 10.000 Days folytatását. A progresszív rockzene különceinek főhadiszállását sok ígérgetés és nyilatkozat hagyta el ezidáig, de hogy valójában mi történt az elmúlt évek alatt, azt most összeszedtük egy cikkben, melyből talán az is kiderül, mikor lesz új Tool-lemez.

Tool – Mikor lesz új album?

Egy dalt mégis bemutattak az elmúlt években

2006. április 26-át írunk, amikor megjelenik a Los Angeles-i Tool negyedik stúdiólemeze, a 10.000 Days. A banda szokásához híven egy nagyon sokrétű, elgondolkodtató és mérnöki részletességgel, alapossággal összerakott albumot adott ki, mely mind a mai napig aktuális, és amelyben hosszas hallgatás után újabb és újabb részleteket lehet felfedezni.

A lelkes ismerkedés és kutatómunka folyamatán azonban minden bizonnyal végeztek a rajongók, hiszen 11 év telt el azóta, és ugyan a zenekar hírhedten nem az a kapkodós fajta, ennek ellenére is alaposan megváratja híveit a folytatással. Sokáig nem történt érdemi munka a zenekar háza táján a turnézáson kívül, 2014-15 körül viszont egyre több hír érkezett a lemezről, mivel elmondásuk szerint több mint egy albumra elegendő anyagot gyűjtöttek össze, amit egy új gitárriffel és egy új dallal, a Descendinggel bizonyítottak, ami egyetlen 2015-ös koncertjükön hangzott el.

A hidegzuhany azonban 2016-ban jött, amikor a Tool két tagja, Adam Jones gitáros és Danny Carey dobos egy meet and greeten elárulták, hogy két albumnyi anyagukból csak öt dal üti meg az elvárható szintet, így nem csoda, hogy a munkafolyamatok utolsó fázisában csatlakozó énekes, Maynard nem is foglalkozott még a dallamokkal és szövegekkel.

2018 az új dátum?

Mivel Adam, Danny és Justin írja elsősorban a dalok zenei alapját, így az nem okozhatott csúszást, hogy Maynard aktív volt a Pusciferrel, valamint borászatot is nyitott, sőt nemrég bejelentette: a régóta jegelt A Perfect Circle nevű bandájával ismét útra kelnek, valamint új albumot dobnak össze.

Tool – Mikor lesz új album?

A legnagyobb problémát inkább az okozta, hogy a banda éveken át pereskedett egyik munkatársukkal, aki azt állította, hogy grafikáiért nem kapott megfelelő anyagi juttatást, az ügy pedig később tovább bonyolódott, mivel a zenekar által megbízott biztosító cég is ellenük fordult. 2015-ben azonban megegyezett a két fél, így teljes fordulatszámmal az új lemezre koncentrálhatott a zenekar.

Mindezek ellenére nemrég jött az infó, hogy 2017-ben sem lesz új Tool-lemez. És hogy miért? Nos, Maynard a következőket nyilatkozta:

„A dalszerzési folyamatunk nagyon túlnyújtott. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg oka van annak, miért késik régóta a lemez. Nagyon analitikusan dolgoznak, és szerintem egy bizonyos ponton – mivel sok idő telt el a legutóbbi album óta – egy kis félelem is vegyül ebbe. Arra gondolsz közben, hogy vajon lesz-e olyan jó ez a lemez, mint a legutóbbi. Most már a várakozás és nyomás is olyan nagy, hogy biztos vagyok, ez is közrejátszik benne.”

Tool – Mikor lesz új album?

Mindezek ellenére reméljük, összekapják magukat a srácok, és 2018-ra összehozzák a régóta várt új albumot, amihez ötletek ezek szerint már bőven van a tarsolyukban.

„Körülbelül 90 százalékon állunk, és az egész olyan, mint egy őrült tudományos kísérlet, akár egy Petri-csésze. Nagyon válogatósak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mit akarunk felrakni a lemezre, ugyanis tényleg valami teljesen egyedivel szeretnénk előrukkolni.”

*

Forrás: teamrock.com, blabbermouth.net, billboard.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: