Ki gondolná, de már több mint 50 éve zakatol előre a brit rockbanda, akik nevéhez olyan slágerek köthetők, mint például a Who Are You, a Baba O’Riley vagy a My Generation. A Roger Daltrey és Pete Townshend vezette The Who már 2014 óta úton van kisebb-nagyobb megszakításokkal, és ez jó hír a hazai rajongóknak, mivel nemsokára elérhető közelségben, egészen pontosan Bécsben lépnek fel, 7 év után először.

The Who – A félszázas jubileum bűvöletében

Viszontagságokkal teli 50 év

Nem mondhatni, hogy a The Who karrierje mindig töretlenül haladt előre, mivel 50 év alatt szinte elkerülhetetlenek a kisebb-nagyobb hullámvölgyek, amiben a briteknek is részük volt. Számos klasszikusnak számító lemez után több tragédia is beárnyékolta pályafutásukat, ilyen volt például a dobos, Keih Moon sajnálatos halála, amit 1979-ben a híres cincinnati tragédia követett, ahol a koncert előtt kialakult tumultusban 11 rajongó vesztette életét. Majd a ’80-as évektől csökkentett üzemmódban működött a banda – amit kvázi feloszlásnak is nevezhetünk –, bár a tagok közül néhányan sosem hagyták, hogy végleg kialudjon a láng.

The Who - A félszázas jubileum bűvöletében

Az 1996-os a Hyde Parkban adott koncert azonban új löketet adott a gárdának, és ismét belefogtak a közös munkába, ’99-ben pedig már ismét 5 taggal álltak színpadra. 2002-ben újabb szomorú dolog történt a csapat háza táján, ugyanis az alapító basszusgitáros, John Entwistle elhunyt, ezt követően azonban csak felfelé vezetett az út, amit egy 2006-os új lemez, majd a 2014-es jubileumi válogatás kiadványon mellett a sikeres koncertek fémjeleztek.

Ünnepi koncertek mellett új album a láthatáron

A 2014-es The Who Hits 50! nevű kiadvány tartalmazott egy új dalt a Be Lucky személyében, aminek megszületése fellelkesítette a Roger Daltrey és Pete Townshend vezette csapatot, így csaknem 10 év után hozzáfogtak egy új stúdióanyag megírásához. Az énekes így kommentálta akkor a helyzetet:

„Új lemezt adunk ki. 50 éve vagyunk a pályán és a megmérettetés jól sikerült. Készen van egy új dal, és dolgozunk a teljes albumon is.
Fel vagyunk dobva!”

A lemez azóta sajnos még nem érkezett meg, ami nem is csoda, hiszen folyamatosan úton van a gárda a fél évszázados jubileum alkalmából. Jelenleg az Államokban turnéznak, de júniusban megérkeznek az öreg kontinensre is: szeptember 14-én pedig már hozzánk közel, a bécsi Wiener Stadthalléban játszanak. A rendhagyó koncert talán az utolsó alkalom lesz, hogy a zenekart élőben is láthassák a közép-európai rajongók, mivel Pete már nem lelkesedik túlságosan a fellépésekért:

„Nem igazán szeretem a koncerteket, mert nem elégítenek ki. Jó vagyok élőben, de nagyon könnyű feladat, csak sodródom az eseményekkel.”


A The Who szeptember 14-ei bécsi koncertjére a Todibusz is szervez utazást. Tarts velünk! Kattints IDE és foglald le helyed a bulijáratra!


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: