Bob Dylan 75 éves kora ellenére pályafutása egyik legtermékenyebb és legsikeresebb időszakában van, hiszen nem elég, hogy 2016-ban váratlanul besöpörte az irodalmi Nobel-díjat, máris új albumra készül, ami a hírek szerint 3 korongon keresztül szórakoztatja majd a veterán rocker rajongóit.

Bob Dylan – Monstre anyaggal jelentkezik a Nobel-díjas legenda

„Az angol nyelvű hagyományok egyik nagyszerű költője”

Szinte mindenkit meglepett, hogy 2016. október 13-án Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat. A rockzenész díjazása ugyan már korábban is felmerült, az utóbbi időszak pörgése azonban még inkább meggyőzte a Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntőbizottságát, akik az amerikai irodalom kategóriában egyébként hosszú idő, egészen pontosan 1993 után osztottak ki ismét elismerést.

„Az angol nyelvű hagyományok egyik nagyszerű költője, aki egy csodás, eredeti követendő minta, és aki pályafutása 54 éve alatt folyamatosan megújult.”

Bob Dylan – Monstre anyaggal jelentkezik a Nobel-díjas legenda

A vén rockpoéta az amerikai zenében kreált sajátos költői kifejezésmódjáért kapott kitüntetést, azonban, ahogy arra számítani lehetett, a díjátadóra nem ment el. Menedzsere egy korábbi interjúban még azt is megpendítette, hogy nem lepődne meg, ha meg sem köszönné a díjat.

Természetesen azért a köszönet nem maradt el, ráadásul egy levelet is írt a jelenlévőknek, amit a hivatalos Nobel-díj vacsorán fel is olvastak. Ebben kifejtette, hogy nagyon megtisztelőnek érzi a díjat, ugyanakkor nem számított rá, és, ahogy szerinte Shakespeare sem tette fel magának a kérdést, hogy irodalom-e az, amit éppen művel, így ő sem gondolt erre sosem dalszerzés közben.

„Ha valaki azt mondja nekem, hogy a leghalványabb esélyem van a Nobel-díjra, azt gondoltam volna, igen, körülbelül annyi, mintha a Holdon állnék.”

Bob Dylan – Monstre anyaggal jelentkezik a Nobel-díjas legenda

Csúcsrajáratva

Természetesen a rangos kitüntetés egyáltalán nem szállt a fejébe a művésznek, így egy pillanatra sem lassított, hanem inkább elkezdett dolgozni legújabb alkotásán. Az igen termékeny Dylan az utóbbi években két feldolgozásalbummal jelentkezett: először kizárólag Frank Sinatra-dalokat értelmezett át, majd jobban belenyúlt az amerikai zene kalapjába, és sokkal szélesebb palettából dolgozott.

Ahogy az elmúlt időszakban is, ugyanis legfrissebb alkotása, a Triplicate összesen 95 percben és három lemezen masírozik végig hallójáratainkon. Természetesen azt hozzá sem kell tennünk, hogy ezúttal is kiváló klasszikus amerikai dalokat dolgozott fel a zenész.

„Ezeket a kiváló dalokat hatalmas inspirációforrásnak tartom, ugyanis az egyik legtermékenyebb stúdiós időszakomhoz vezettek. Új utakat fedeztem fel, hogy feltárjam és interpretáljam ezeket a dalokat, melyek összhangban vannak a saját dalaim legjobb felvételeivel. Úgy érzem, hogy a zenekarommal minden szinten elértük a maximumot a Triplicate-tel.”

A 2017. március 31-én megjelenő kiadvány már a 38. album a rockpoéta pályafutása során, amit ezúttal Jack Frost producerrel készített. Ha már tűkön ülve várod, akkor van egy jó hírünk: két dal már meghallgatható az interneten, úgyhogy ne habozz elindítani az I Could Have Told You és a My One and Only Love című tételeket!

*

Forrás: billboard.com, teamrock.com

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: