Pár napja felröppent a sajtóban a hír, hogy a System of a Down énekese, Serj Tankian talán soha többé nem akar már énekelni, helyette inkább az instrumentális zenére koncentrál majd. A pletykára az adta az alapot, hogy egy 5-6 hónappal ezelőtti, Moszkvában adott interjújában azt mondta: „Screw vocals” (ami körülbelül annyit tesz, hogy „bassza meg az énektéma”).  A Rolling Stone magazin utánajárt a dolognak és kiderült, hogy – bár valóban elhangozhatott ez a mondat –, szerencsére a feltételezés egyáltalán nem igaz.

System of a Down - Nem lesz több System lemez?

Csak egy kontextusából kiragadott mondat volt

Az ominózus kifejezés a Furious – The Legend of Kolovrat című filmmel kapcsolatos interjú során hangzott el, amelynek Tankian írta a filmzenéjét. A mondat azért kavarhatott ekkora port, mert az eredeti kontextusából kiragadva könnyen lehetett általánosítani.

„Mindenki a szenzációra vadászik. Ezt utálom. Ha valamit le akarsz írni, legalább küldj egy e-mailt és kérdezd meg, hogy ’Hé, mondtál ilyet?’ és akkor elmondanám, hogy ’Valószínűleg igen, ebben és ebben a kontextusban’. Legalább kérdezz meg” – mondja az énekes, aki egyébként nem emlékszik rá, hogy pontosan ezek a szavak elhagyták-e a száját vagy sem, de feltételezi, hogy a film nézése közben valaki az énektémákról kérdezte, amire ezt válaszolhatta – azzal kiegészítve, hogy inkább a képernyőt nézze az illető.

A pletyka azért sem állja meg a helyét, mert Tankian a filmzeneszerzésen kívül több projekten is dolgozik manapság; többek között nemrég fejezte be az énektémák felvételét a Mindless Self Indulgence frontember, Jimmy Urine legújabb szólólemezén, emellett pedig a SOAD dobos John Dolmayan (aki Tankian sógora is egyben) These Grey Men című mellékprojektjében is énekel.

„Ez amolyan ének hét most nekem” – mondja nevetve. – „Nem arról van szó, hogy nem akarok többé énekelni. Csak jelenleg jobban fókuszálok a filmzenére, mint bármi másra.”

System of a Down - Nem lesz több System lemez?

Biztosan lesz folytatás!

A zenekar a 2005-ös Mezmerize és Hypnotize óta nem adott ki lemezt, de valószínűleg – ha nem is hamar -, lesz folytatás.

„Beszéltünk róla és mutogattunk már egymásnak dalokat, de még mindig nem tudtunk megegyezni, hogyan tovább” – magyarázza Tankian.

Az egyet nem értés a továbbiakat illetően viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy a zenekar tagjai fasírtban lennének.

„Ez a vicces. Amikor az emberek nem kapnak új lemezt, a legrosszabbat feltételezik a belső viszonyainkról, pedig az igazság az, hogy tulajdonképpen jobb barátok lettünk – legalábbis én jobb barátságban vagyok mindenkivel a zenekarból, mint eddig bármikor.”

Dolmayan, a dobos egy 2016-os Kerrang! interjúban egyébként azt nyilatkozta, hogy több mint egy tucat új dalt írtak már, amiket el tudnak képzelni folytatásként.

Források: rollingstone.com, blabbermouth.net


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: