Szemünk előtt zajlik a rocktörténelem, és nem csak pozitív értelemben. Legendák, meghatározó előadók vonulnak vissza, és sajnos minden évre jut rengeteg váratlan, megrázó halálhír. Ilyen a The Cranberries énekesnőjének, Dolores O’Riordannek az elvesztése is. A tragikus sorsú énekesnő 46 éves korában hunyt el, azonban egy mesterművet, a Zombie-t mindenképpen itt hagyott nekünk.

The Cranberries – A Zombie és ami azon túl van

A zene az egyetlen mentsvár

„In your head, in your head
Zombie, zombie, zombie-ie-ie
What’s in your head, in your head
Zombie, zombie, zombie-ie-ie, oh”

Szinte nem találni senkit, aki ne hallotta volna a The Cranberries legnagyobb slágerének, Zombie-nak a leghíresebb sorait, mely dalt Dolores O’Riordan még egymillió dollár ellenében sem volt hajlandó elvetni, kiadói nyomásra.

Dolores váratlan és tragikus halála lesújtotta a rockszínteret, bár aki ismerte az énekesnő múltját, az tudja, hogy élete igen zaklatott és tragikus volt. Egy ír kisvároshoz, Limerickhez közel született, és gyerekkora sem volt felhőtlen, mivel tragédiát tragédia követett: egyik testvére véletlenül felgyújtotta a családi házat, de a legnagyobb trauma mégis akkor érte, amikor szexuálisan molesztálta egy idősebb férfi. „Rengeteg titkom van a gyermekkoromból.” – mondta egy korábbi interjúban.

A zene volt a kiút számára, ami már általános iskolás korában megérintette, majd 1990-ben csatlakozott a Cranberry Saw Us nevű helyi csapathoz, mely később a The Cranberriesre változtatta nevét. Minden ekkor kezdődött.

„Hihetetlen, hogy milyen csodálatos hangja volt ennek a limericki kislánynak. Egyszerűen csoda volt, hogy még nem volt a zenekar tagja.”

Noel Hogan gitáros azon felül, hogy mennyire lenyűgözte őket Dolores, azt is elárulta, hihetetlenül félénk előadó volt, aki eleinte a közönségnek háttal énekelt. Ennek ellenére a banda 1993-as debütalbuma, az Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? hihetetlen siker lett az olyan daloknak köszönhetően, mint a Dreams és a Linger. De az azt követő No Need to Argue is több millió példányszámban ment el, hiszen pont ezen volt található a banda legnagyobb slágere a Zombie is.

A széttépett egymillió dolláros csekk

A dalnak elég erős politikai töltete van, ugyanis Dolores annak a két gyermeknek az emlékére írta, akik 1993-ban hunytak el, amikor az IRA bombát robbantott az angliai Warringtonban. A csapat egykori menedzsere, Allen Kovac (aki anno például a Mötley Crüe ügyeivel is foglalkozott) szerint a kiadó, az Island Records egymillió dolláros csekkét is széttépte Dolores – amit azért kapott volna, hogy ne ehhez a dalhoz készítsenek klipet és hozzák ki kislemeznek –, és azért is ebből a dalból lett single, ami végül mindent tarolt és a csúcsra repítette a zenekart.

Dolores családi élete ebben az időben változáson ment keresztül, ugyanis 1994-ben Kanadába költözött Don Burtonnel, a Duran Duran turnémenedzserével. A párnak három gyermeke született az évek alatt. Mindezek ellenére nem úgy ment a banda szekere, ahogy kellett volna, az énekesnő túl sokat adott magából a koncerteken, és hamar komoly kimerültséggel szenvedett, 1996-os turnéjukat le is kellett rövidíteniük, mivel Doloresnek sürgős orvosi segítségre volt szüksége. A banda ezt követően nem is tudta megismételni korábbi sikereit, 2001-es lemezük már nem volt nagy durranás, 2003-ban pedig fel is oszlottak.

Zaklatott utolsó évek

A zenekar 2009-es újjáalakulásáig két szólólemezzel rukkolt elő az énekesnő, majd a The Cranberries feléledése után kiadták egyik legerősebb lemezüket, a Rosest. Ezután viszont gödörbe zuhant Dolores élete: gyógyszerekkel próbálta túladagolni magát, alkoholproblémákkal küzdött, 2014-ben a házassága is tönkrement és rendőrségi ügye is volt. Mindennek tetejébe az orvosok bipoláris zavarral diagnosztizálták.

„Dolores életében rengeteg dolog történt az elmúlt 10 évben, jó és rossz egyaránt. Azonban az emberekhez az őszintesége miatt tudott kötődni. Azt kaptad tőle, amit láttál.”

Az utóbbi években folyamatosan azon dolgozott, hogy újból egyenesbe jöjjön, és ugyan másik banda is a képben volt, a The Cranberriest sosem hagyta magára.

„Nagyon csalódott volt, hogy le kellett mondania az utolsó turnét. A saját erejéből mindent megtett, hogy rendbe hozza hátproblémáját, azonban a fájdalom megmaradt, így végül diadalmaskodott felette.”

Noel Hogan gitáros 2018. január 12-án hívta fel, és a márciusi turnéról, valamint a soron következő hatodik albumról beszéltek, amihez ötleteket is küldött Dolores két nappal később e-mailben. Ugyanazon a napon, január 15-én azonban holtan találtak rá egy londoni hotelszobában, így a banda hatodik lemeze egy be nem teljesült ígéret marad.

*

Forrás: rollingstone.com


 

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: