Bár Gordon Matthew Thomas Sumner (vagyis Sting) sokoldalú művész, legújabb alkotásával egyértelműen visszatért rockosabb énjéhez. A 2016 finisében kiadott 57th & 9th című lemezre nem különösebben készült fel, hiszen ötletek nélkül indult a stúdióba minden egyes nap, ahol azonban zenésztársaival hamar összerántotta az anyagot.

Sting – Hosszú évek után visszatért a rockhoz

Több mint 30 éve nem játszott ilyen durván

Sting nagyon keményen készült a 2013-as The Last Ship folytatására, ugyanis akkor is dolgozott a lemezen, amikor épp Peter Gabriellel zajló észak-amerikai turnéján volt. Egyes koncertek után reggel fél hatkor már talpon is volt a tejesember apától származó zenész, és egy New York-i stúdióban gyűjtötte az ötleteket, ugyanis minden próbára felkészületlenül érkezett. Mendzsere, Martin Kierszenbaum szerint:

„Az album legjava nagyon impulzív módon született, egy vagy két feljátszásra. Nem hiszem, hogy a Synchronicity [1983-as The Police-album] óta zúzott volna hasonlóan.”

A stúdióban Vinnie Colaiuta dobossa, Dominic Miller gitárossal és Jerry Fuentes, valamint Diego Navaira társaságában zenélgetett Sting, ott találták ki a dalokat is, hiszen így nagyobb volt nyomás. Szerintem mondanunk sem kell, hogy senkinek sem jó (dolgozzon bármekkora büdzsével egy sztár), ha a bérlés és a felvételek költsége az egekbe szökken.

A 57th & 9th című lemez 2016. november 11-én látott napvilágot (a fura név mögött az a kereszteződés áll, amelyen szinte minden nap áthaladt a zenész stúdióba menet), és ezzel Sting visszatért ahhoz a gitár vezérelte rock ’n’ rollhoz, amit rég nem hallottunk tőle.

„Ez nem egy lant album, hanem sokkal rockosabb mindannál, amit az utóbbi időben írtam. Ez a lemez egyfajta egyvelege mindennek, amit valaha csináltam, de a vezérszál ez az energikus dolog.”

Sting – Hosszú évek után visszatért a rockhoz

Legendáknak is emléket állít

Az új anyag ugyan nem egy témakör köré íródott, de a legjava Sting szerint a vándorlásról szól. Az Inshallah című dalban például a menekültek utazását jeleníti meg Európában, ugyanakkor emléket is állít olyan ikonoknak, mint a 2016-ban elhunyt Prince, a 50,000 című dalban.

„Ez valójában egy kinyilatkoztatás azzal kapcsolatban, hogy mennyire sokkol bennünket, amikor egy olyan kulturális ikon távozik közülünk, mint Prince, David Bowie, Glenn Frey vagy Lemmy. Ők istenek valamilyen módon, így haláluk miatt mi is megkérdőjelezzük halhatatlanságunk, még én is, aki egy rocksztár. A keserédes felismerés pedig az, hogy az önteltség nem jelent semmit, amikor eljön a vég.”

Hogy a kedvező kritikákat kapott albummal meddig jut el Sting, azt nem tudni egyelőre, az viszont biztos, hogy 2017 februárjában egy alapos észak-amerikai turnéra indul, melyen márciusig alig lesz megállás. Az európai dátumok pedig a napokban kezdtek el felkerülni a The Police egykori vezérének honlapjára, melyek között egy osztrák dátum is szerepel! Szervezzünk utazást a júliusi koncertre? A lenti űrlapon tudsz jelentkezni, és ha lesz elég érdeklődő, megszervezzük!

*

Forrás: http://www.rollingstone.com/music/news/inside-stings-first-rock-album-in-decades-w429572, http://www.rollingstone.com/music/news/sting-teases-57th-9th-lp-with-hard-hitting-new-song-w437363, http://www.rollingstone.com/music/news/sting-sets-extensive-57th-and-9th-north-american-tour-w450261

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: