Bár Slash abban a két évtizedben sem tétlenkedett, mialatt a Guns N’ Roses nélküle működött, titkon azért mindannyian reméltük, hogy még egyszer az életben láthatjuk őt Axllel és Duffal együtt a színpadon. Számunkra a mai napig hihetetlennek tűnik, hogy mégis újra összeállt a banda – de vajon mit gondol erről Slash, aki 20 év mosolyszünet után nem csak osztozik a színpadon Axllel, de még azokat a dalokat is játssza, amelyeknek a megírásában nem vett részt?

Slash - "Slash – „Ugyanazok a srácok, ugyanazok a dalok, de egy teljesen más élmény”

Slashnek bejött a Chinese Democracy

Bár Slash valószínűleg soha nem gondolta volna, hogy valaha játszani fogja a 2008-as Chinese Democracy dalait, az album megjelenése előtt már meghallgatta az anyagot, és meglepő módon tetszett neki.

„Először azt hittem, hogy a megjelenésig nem fogom meghallgatni a lemezt, de valaki ideadta, én meg ültem a kocsimban és azt mondtam: „oké, próbáljuk meg”. Szóval meghallgattam: ez egy nagyon jó lemez. Teljesen más, mint az eredeti Guns N’ Roses, de egy nagyszerű kinyilatkoztatás Axltől. Most már lehet érteni, merre tartott ennyi éven át. Ez egy olyan album, amit az eredeti Guns N’ Roses soha nem tudott volna megcsinálni. Ezzel együtt pedig megmutatja, mennyire briliáns is Axl. Tulajdonképpen megkönnyebbülés volt meghallgatnom.” – nyilatkozott egy 2008-as interjúban a gitáros.

Slash - "Slash – „Ugyanazok a srácok, ugyanazok a dalok, de egy teljesen más élmény”

A Guns 4-5 számot játszik az albumról minden koncerten, ami csaknem fél órát tesz ki a műsoridejükből, de nem panaszkodhatunk: abban a 3-3,5 órában bőven jut idő a klasszikusokra is. Duff szerint egy kihívás volt a saját képükre formálni a dalokat:

„Úgy gondolom, Slash és én egy kihívásnak éltük meg a dolgot, abban az értelemben, hogy „Hogyan tesszük ezeket a magunkévá?” Mert játszani fogjuk őket; tehát birtokolnunk is kell ezeket a dalokat” – mondta Duff egy interjúban nemrég – „Megtanultuk őket és elkezdtük játszani Frankkel [Frank Ferrer, dobos – a szerk.] és később Richcsel [Rich Fortus, gitáros – a szerk.] is. Romboljuk le ezeket a dalokat, ismerjük ki őket, és onnan kezdjünk el építkezni!”

Ez a koncertek alapján sikerült is, a Chinese dalokban jócskán vannak változtatások az eredeti anyaghoz képest.

Slash - "Slash – „Ugyanazok a srácok, ugyanazok a dalok, de egy teljesen más élmény”

Fia szerint Slash még mindig izgul a koncertek előtt

Slash nagyon izgatott volt, hogy 20 év után újra összeállt a régi csapat, legalábbis a 15 éves fia, London Hudson egy, a The Pulse Of Radio „Appetite For Distortion” című podcastjába adott interjújában így fogalmazott apjáról:

„Nagyon izgatottnak tűnik, hogy azt csinálhatja, amit szeret, azokkal a srácokkal, akiket szeret. Ez király, mert a Velvet Revolvernél nem emlékszem, hogy viselkedett, de meg lehetett mondani, hogy izgult minden fellépés előtt. Most is ideges minden koncert előtt. A 20 perces elvonulásait is csinálja a bulik előtt, még mindig.”

Slash - "Slash – „Ugyanazok a srácok, ugyanazok a dalok, de egy teljesen más élmény”

Slash és Axl csaknem 20 évig nem beszéltek egymással, egyetlen szót sem. Még akkor sem találkoztak, amikor 2012 áprilisában a Guns N’ Roses bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame hírességei közé. A ceremóniára csak Steven Adler, Slash, Duff és Matt Sorum mentek el, Axl és Izzy otthon maradtak.

„Ezalatt az idő alatt rengeteg rossz érzésem volt a szétválással kapcsolatban. De van az embernek egy része, ami olyan mint egy házasságban, amikor szeretsz valakit és…szóval mindig ott van az az érzés, de közben ott van az a rengeteg negatív dolog is” – emlékszik vissza a gitáros. – „Axl idővel olyan szinten túlzásba vitte ezt a rocksztár viselkedést, hogy lehetetlen volt vele dolgoznom. Nem vagyok az a fajta, akit utasítgatni lehet.”

Slash - "Slash – „Ugyanazok a srácok, ugyanazok a dalok, de egy teljesen más élmény”

Legelőször 2015-ben beszéltek, akkor is telefonon.

„Telefonon beszéltünk, majd amikor hazaértem, személyesen is találkoztunk. Éppen turnéztam Peruban, erre különösen emlékszem. Nagyon katartikus volt személyesen is beszélni, mivel van egy kötelék közöttünk. Ebből fakadt az is, hogy rossz lett a viszonyunk, mivel kikényszerítettek belőle minket, és ez felerősítette a negatív oldalt” – meséli Slash.

Még mindig furcsa Axlt látni a színpad túloldalán

Axl Rose pár évvel ezelőtt a TMZ magazin kérdésére, hogy tervezi-e az eredeti banda újraalakítását, szimplán azt válaszolta: „Nem ebben az életben”, azaz „Not in this lifetime”, majd becsapta az autó ajtaját, amibe éppen beszállt, és elhajtottak. A sors iróniája, hogy a turné ezután ezt a nevet kapta. Slash még mindig nagyon furcsának, egyenesen szürreálisnak tartja, ahogy átnéz a színpad másik oldalára, és valóban Axl áll ott.

 „Vannak ezek a momentumok a színpadon, amikor egy kicsit elveszel a pillanatban és úgy érzed „Wow! Ez egy trip”. És az a vicces, hogy valami volt ebben a bizonyos turnéban, ami nem az utolsó, ’90-es évekbeli turnénkra emlékeztetett, hanem egy teljesen egyedi, új dolog volt. Ugyanazok a srácok, ugyanazok a dalok, de egy teljesen más élmény.”

A Not In This Lifetime turné 2018-as felvonása június 3-ával indul meg Berlinben és hat hétig tart majd, ami alatt a banda 13 stadionkoncertet ad és 5 fesztiválon játszik headlinerként: a Download Fesztiválon Párizsban, Madridban és az Egyesül Királyságban, az olaszországi Firenze Rocks Fesztiválon és Belgiumban, a Graspop Metal Meetingen. Hogy ezután mi lesz, még nem tudhatjuk; Duff, Axl és Slash egyáltalán nem adtak közös interjút a továbbiakat illetően. Ami biztos: a hozzánk legközelebb eső bulijuk a lengyelországi Chorzówban lesz július 9-én, ahová mi is megyünk! Ne maradj ki te se a jóból, tarts velünk!

Források: blabbermouth.net, blabbermouth.net, gunsnroses.com, ultimateclassicrock.com, metalwani.com, musicradar.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: