Hogy mit adtak a világnak a britek? Kaptunk tőlük jó zenekarokat, akik lefektették egy-egy stílus alapjait, és akik mára legendákká váltak. Ilyen – többek közt – a The Beatles, a Black Sabbath, a Led Zeppelin, a Sex Pistols, az Iron Maiden, vagy jelen témánk: a Rolling Stones.

The Rolling Stones – gördülő kövekből a rockzene sziklái

Élő legendák

A Rolling Stones tagjait nyugodtan nevezhetjük élő legendáknak. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az évek során különböző pletykák kaptak szárnyra róluk. Az egyik legismertebb ilyen anekdota szerint Keith Richards, a csapat gitárosa állítólag felszippantotta halott apja hamvait.

1962-ben még nem is sejtette a világ, hogy mivé növi ki magát a pár fiatal srác által alapított zenekar, ami Muddy Waters egyik dala, a „Rolling Stone” után kapta nevét. Mick Jagger és Keith Richards régi iskolatársak voltak, az eredeti felállásban rajtuk kívül zenélt még Brian Jones (gitár, szájharmonika, vokál), Ian Stewart (zongora) és Dick Taylor (basszusgitár). Dobosból több is játszott velük: Mick Avory, Tony Chapman, valamint Carlo Little. Az első hivatalos fellépésre 1962. július 12-én került sor.

A Rolling Stones sosem zárkózott el az újítástól, a fiúk különféle stílusokból merítettek, mint például reggae, funk, disco, rock, country, pályájuk elején pedig rengeteg feldolgozást, többnyire blues, rhythm and blues, rock and roll dalokat játszottak.

The Rolling Stones – gördülő kövekből a rockzene sziklái

Balhés háttér vs. elismerések a szakmában

Pályafutásuk mindig is hangos volt a Jagger és Richards közt kialakult feszültségtől, valamint a drogügyeiktől. Egy ízben például a kanadai vámügy őrizetbe vette Richards-ot, mivel a reptéren hasismaradványokat, majd szobája átkutatása során heroint találtak nála. Akár 7 év börtönt is kaphatott volna, ugyanis a vád szerint kábítószert akart bevinni Kanadába, de végül csak felfüggesztettet kapott.

A balhék ellenére a szakma rengeteg díjra jelölte a Rollins Stones-t az évek során, Grammy-t például háromszor is kaptak: egyet 1985-ben, kettőt pedig 10 évvel később, 1995-ben. 1989-ben beiktatták őket a Rock And Roll Hall Of Fame-be, ezzel elnyerték formálisan is a legenda státuszt. Minderre még sikerült rákontrázni, ugyanis 2003-ban az akkor 60 éves Mick Jaggert lovaggá ütötték munkájának elismeréséül. 2007-ben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, ugyanis az akkori turnéjuk, a Bigger Bang bevétele 473 millió amerikai dollárra rúgott. Ennek a turnénak a keretein belül adták második koncertjüket hazánkban, a Puskás Ferenc Stadionban.

The Rolling Stones – gördülő kövekből a rockzene sziklái

A rockzene sziklái

Több mint 50 év telt el az első, kis klubokban adott koncertek óta, azóta stadionokat töltenek meg szerte a világon. Csak idén, 2016 első negyedévében 729.292 darab jegyet vettek a Rolling Stones koncertjeire az emberek (a Pollstar szerint). Mindennek tetejébe 1.2 millió(!) rajongónak tartottak ingyenes koncertet március 25-én, Kubában, ahová idáig nem sok nyugati zenekar tehette be a lábát. A helyieknek ez legalább olyan történelmi pillanat lehetett, mint a berlini fal leomlása. Az ilyen momentumok emelnek új szintre egy csapatot, amely onnantól jelképpé válik, és ami képes milliók lelkében nyomot hagyni. Azt biztosan kijelenthetjük, hogy nélkülük nem olyan lenne a rockzene, amilyennek azt ma ismerjük és szeretjük.


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: