A Pink Floyd örökségét nemcsak David Gilmour, hanem Roger Waters is aktívan ápolja. Bár korábbi zenésztársával ellentétben sokkal kevesebbet hallani róla, ennek ellenére hatalmas sikereket ért el legutóbbi koncertfilmjével, a The Wall-lal, mely művet rendszeresen előadja élőben mind a mai napig.

Roger Waters – A Grammy-díj közelében járt

Roger Waters sem hagyja feledésbe merülni a Pink Floyd-életművet

Leginkább habitusából fakad az, hogy nem olyan aktív Roger Waters, mint David Gilmour, bár a Pink Floyd és a két muzsikus rajongóit aligha érdekli ez, amíg mind a ketten hallatnak magukról és éltetik a legendás brit zenekar örökségét. Míg David folyamatosan gondozza szólókarrierjét, addig Roger inkább mértékletesen hallat magáról, ám, ha mégis valamilyen megmozdulásra készül, mindig nagyot domborítva hívja fel a rajongók figyelmét.

Roger Waters – A Grammy-díj közelében járt

A Pink Floyd jól ismert négyesének utolsó közös fellépése a hőskorszakban, 1981-ben volt, mivel Waters 1985-ben nagy hajcihő közepette elhagyta a zenekart. 2005-ben a Live 8-en 24 év után viszont sutba dobták problémáikat és ismét összeálltak egy alkalommal, azonban Richard Wright 2008-ban bekövetkezett halála azt jelentette, hogy ez volt az utolsó koncert, melyen teljes pompájában együtt játszott a legendás rockbanda.

Azóta Waters és Gilmour kevés alkalommal mutatkoztak közösen a színpadon, legutóbb 2011-ben, amikor Nick Mason mellett David is csatlakozott Rogerhez az Outside The Wall előadásához.

Csúcsra járatta a The Wallt

Az In The Flesh és a Darkside Of The Moon előtt a The Wall című turnéja vezet magasan a megélt előadások számát és a sikerességet tekintve. Ezzel a körúttal például kétszer is eljutott hazánkba, nemrég pedig koncertfilmen is megörökítették. A kész verziót első alkalommal 2014. szeptember 6-án mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, majd 2015. szeptember 29-én megélte a világpremiert is, többek között számos hazai moziban is debütált a koncertanyag.

A filmen erősen érződik Waters háborúellenessége és emlékei, hiszen apja a háborúban halt meg 1944-ben, amikor a zenész mindössze hathónapos volt.

„Remélem, ezek a vetítések világszerte jó lehetőséget teremtenek arra, hogy emlékezzünk nemcsak az elvesztett szeretteinkre, de az összes többi elesettre is. Hamu vagy gyémánt, ellenség vagy barát, mindannyian egyenlőek leszünk a végén.”

Waters önálló albumot már lassan 25 éve nem jegyzett, elsősorban Pink Floyddal alkotott munkáira koncentrál, így fordulhat elő, hogy egyre nagyobb és látványosabb körítéssel viszi színpadra az olyan korszakos alkotásokat, mint például a korábban említettThe Wallt, ami nemcsak a mozikban sikeres, hanem 2015 novemberében megjelent lemezen is, sőt, Grammy-jelölést is kapott a legjobb zenés film kategóriában.

Hogy miben mesterkedik jelenleg a 72 éves muzsikus, azt nem tudni, azonban egy ideje már nagy csend honol körülötte, így nem lepődnénk meg, ha hamarosan ismét valami nagyszabású előadással lepné meg híveit.


 

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: