Nagy szenzáció övezte Ritchie Blackmore 2016-os koncertjeit, amikor néhány nyári fesztiválon újra nagy sikerű múltjából szemezgetett, ráadásul az elektromos gitárt is a nyakába akasztotta. Az egykori Deep Purple és Rainbow bárdista 2017-ben ismét felidézte a legnagyobb hozzá köthető slágereket, és a rajongók szerint ezúttal sokkal energikusabbak voltak a fellépések.

Ritchie Blackmore – 2017-ben is előkapta a villanygitárt

Nosztalgiából került elő az elektromos gitár

Már 70 éves vagyok, szóval úgy éreztem, hogy jó lenne pár napig egy kis rock ’n’ rollt játszani. A rajongók és a nosztalgia kedvéért csinálom ezt az egészet, ráadásul találtam egy nagyon izgalmas énekest, aki olyan, mintha Dio és Freddie Mercury keveréke lenne. Szóval ez azt jelenti, hogy bemutatok egy új énekest a közönségnek és biztos vagyok benne, hogy a hangja miatt nagyon híres lesz.”

Mindezt 2015-ben nyilatkozta Blackmore, aki a feleségével, Candice Nighttal működtetett reneszánsz alapokra helyezett bandája, a Blackmore’s Night mellett az elmúlt két évtizedben szinte egyszer sem kacsintott a rockzene felé.

Ronnie Romero (Lords Of Black) énekes, Jens Johansson (Stratovarius) billentyűs, David Keith (Blackmore’s Night) dobos és Bob Nouveau basszusgitáros csatlakozott az újjáalakult Rainbow-hoz, akikkel együtt három koncertet adott Európában Ritchie 2016 nyarán. A rajongók üdvözölték a fellépéseket, ugyanakkor sok negatív komment is előkerült, mivel egyesek szerint elég enervált bulikat adott a megújult zenekar. További magas labda volt a Memories In Rock – Live In Germany és a Live In Birmingham megjelenése, melyek sokak szerint csak a halovány élő energiát örökítette meg. Mi ugyanakkor hozzátennénk, hogy Blackmore mester már 71 éves volt a felvételek idején, úgyhogy nagy headbangelésre és csutkára tekert gainre aligha számíthattunk volna tőle.

Új lemez, turné, esetleg visszatérés a Deep Purple-be?

Bár 2016 tavaszán azt nyilatkozta Ritchie, hogy a rockzenei kitérő csak időleges, és sem album, sem turné nem várható, ennek ellenére néhány hónap múlva beharangozta, hogy ugyanazzal a felállással és műsorral az Egyesült Királyságba turnézik egy kicsit, mindössze négy koncert erejéig.

A Rock And Roll Hall Of Fame-be nemrég beiktatott gitáros egyébként továbbra is olyan vaskalapos, mint régen, hiszen nagy szócsatákat vívott Joe Lynn Turnerrel, mivel Ronnie Romerót választotta csapatába, továbbá a halhatatlanok közé való beiktatástól sem hatódott meg, mivel nem volt hajlandó elmenni a ceremóniára, szerinte ugyanis a Deep Purple menedzsere megtiltotta neki a részvételt. Ezek a problémák azóta mindkét féllel megoldódtak, sőt nemrég azt nyilatkozta a rocklegenda, hogy szívesen visszatérne a Purple-be, ha megkérnék rá, bár erre vajmi kevés esély van, Ian Paice dobos is így nyilatkozott:

„Mindhalálig szeretem Ritchie-t, de azt nem tudnám garantálni, hogy a vele töltendő napok vidámak lennének.”

Mindez azonban nem valószínű, hogy elkeseríti a mestert, mivel új anyagokon dolgozik, melyekből kettőt nemrég megosztott a brit koncertek előfutáraként. Az egyik dal az 1981-es I Surrender Ronnie Romero énekével, a másik pedig Edward Elgar Land Of Hope And Glory című dalának feldolgozása, amit most ti is meghallgathattok.

Hogy mit hoz a jövő a Rainbow háza táján, és hogy lesz-e album, esetleg hosszabb turné, azt nem tudjuk, azonban a 2017 júniusi bulik a rajongók szerint sokkal energikusabbak és látványosabbak voltak a 2016-os eresztésnél (az első fellépésen Russ Ballard is csatlakozott a Since You’ve Been Gone előadásához), úgyhogy ha így összecsiszolódott a csapat, akkor lehet, hogy megváltozik Blackmore véleménye a folytatásról.

*

Forrás: teamrock.com, teamrock.com, teamrock.com, loudwire.com

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: