2017 elsősorban a Paris című koncertfilm körül forgott, de közben nem volt rest új albumán sem dolgozni a Rammstein, mellyel régóta adósak. A banda egy kalapnyi ötlet közül válogathat, a munka a tagok szerint ugyanakkor sosem zökkenőmentes. Ennek ellenére hamarosan már beköltöznek a stúdióba, hogy elkészítsék a 2009-es Liebe Ist Für Alle Da folytatását.

Rammstein – 2018-ban biztos, hogy jön az utolsó album

„Valahogy sikerült visszatérnünk a Rammstein kezdetéhez”

Ugyan nem mai koncertről van szó, de profi módon rakták össze Till Lindemannék a Paris név alatt kifutott élő felvételt, mely a 2017 márciusi mozipremier után május 17-én lemezen is megjelent. A Palais Omnisports de Paris-Bercy színpadán rögzített anyagot Jonas Åkerlund svéd rendező segítségével készítette a csapat, és egy igen impozáns kiadvánnyá érett. Minden Rammstein-rajongó polcán helyet követel magának!

Év elején már el is csattantak az első nyilatkozatok egy esetleges új albummal kapcsolatban, mely szerint igen bőséges anyagból válogathat a német csapat, mivel közel harminc dalötletük már összejött.

„Nagy esély van egy kiváló albumra, hiszen már most van hat igazán jó dalunk.”

Mindezt Paul Landers gitáros mondta, akire később rá tudott tromfolni Richard Kruspe, aki szerint rég nem volt olyan munkamorál és hangulat a zenekaron belül, mint most.

„Valahogy sikerült visszatérnünk a Rammstein kezdetéhez, amikor még mindenki érzelmesen és lelkesen közelítette meg dalszerzést, ami ezelőtt nem így volt. Visszaérkeztünk arra a pontra, amikor mindenki nagyon tisztelte a másikat, ez pedig olyan, mintha bezárult volna a kör: ismét a nulláról indulunk, ez pedig nagyszerű érzés. Olyan, mintha már minden problémán átestünk volna, ami abból fakad, hogy huszonkét éven át ugyanazzal a felállással játszol, mely nem egyszerű.”

Nem fejezik be, hanem jön az új album

Kruspe szerint a jó hangulat azért is meglepő, mert legutóbb majdnem földbe állt a banda, amikor új lemezt készítettek, így érthető, hogy nem vágyott egy műhelybe a srácokkal mindezek után, de lassan haladva, folyamatosan mégiscsak tudnak dolgozni az új dalokon.

Más megközelítésben és új produceri csapattal fogtak hozzá a munkához a német indusztriális metal királyok, mivel az utóbbi hat albumon ugyanazzal a gárdával dolgoztak együtt. Ugyanakkor Richardnak van egy olyan érzése, hogy ez lehet a banda utolsó dobása.

„Valamilyen okból egyébként úgy érzem, hogy ez lesz az utolsó lemezünk. Ez csak egy érzés, szóval lehet, hogy tévedek, de jelenleg az van bennem, hogy talán ez az utolsó nekifutásunk egy albumnak. Emiatt pedig szeretnék kétszáz százalékot beleadni, hogy a lehető legjobb legyen. Amikor hallgatom az anyagokat, akkor nagyon sok potenciált érzek bennük, szóval jelenleg elégedett vagyok azzal, ahogy állunk.”

A sajtó természetesen azonnal arról kezdett cikkezni, hogy utolsó lemezére és turnéjára készül a zenekar, de ezt szinte azonnal cáfolták is hivatalos közleményben. A fentebb olvasott mondatok a csapat szerint csak Kruspe személyes érzéseit tükrözik, egyelőre nincs tervben a zenekar búcsúturnéra való küldése.

„A sajtóban közzétett különböző nyilatkozattal ellentétben a Rammsteinnek nincsenek titkos tervei egy utolsó albumra és utolsó turnéra. A zenekar jelenleg új dalokon dolgozik a sikeres fesztiválturné után.”

Rammstein – 2018-ban biztos, hogy jön az utolsó album

A rajongók tehát megnyugodhatnak, sőt örülhetnek is, hiszen már hivatalos, hogy 2018 februárjában stúdióba vonulnak Till Lindemannék. Ígéretük szerint jövő év végére ki is hozzák új lemezüket, amivel 2019-ben egy átfogó világkörüli turnéra indulnak. Kíváncsian várjuk az újabb fejleményeket!

*

Forrás: en.rammsteinworld.com, blabbermouth.net


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: