Az utóbbi pár évben nem volt megállás a finn zenekarnál, hiszen énekescsere, új album, koncertfelvétel, valamint hosszadalmas turnék övezték útjukat. A csapat 2017-ben azonban szünetet tart, hogy újult erővel és kreativitással telve foghassanak neki a munkának a jól megérdemelt pihenő után.

Nightwish – Egyéves pihenőn a szimfonikus metal nagymesterei

Új énekesnő a fedélzeten

2015 márciusában jelent meg a Nightwish nyolcadik stúdiólemeze, az Endless Forms Most Beautiful, mely az első album Floor Jansen közreműködésével. A holland énekesnő korábban az After Forever élén tett szert hírnévre, majd progos bandájával, a ReVamppel nyomult, mely a Nightwish-csatlakozás után 2016-ben feloszlott, hiszen a napnál is világosabb volt egy idő után, hogy egy olyan aktívan turnézó banda mellett, mint a finn szimfonikus metal gépezet, lehetetlen még egy zenekarban helyt állni.

Nightwish – Egyéves pihenőn a szimfonikus metal nagymesterei

Floor Jansen érkezésére egyébként úgy került sor, hogy a Tuomas Holopainen vezette zenekar 2012-ben menesztette Anette Olzont, aki egyébként a csapat eredeti énekesének, Tarja Turunennek a helyébe lépett 2007-ben. Annete két lemezt, a Dark Passion Playt, valamint az Imaginaerumot jegyzi, mint a finn zenekar énekesnője. Távozására azért került sor állítólag (valószínűleg a teljes igazságot sosem tudjuk meg), mert tudatta Tuomasszal, hogy terhes, de egészségügyi problémái is voltak, melyek miatt koncerteket kellett kihagynia. Természetesen ezt a zenekar cáfolta, szerintük „személyisége nem passzol ebbe a munkaközösségbe, ráadásul kifejezetten romboló arra nézve.”

Lendületben az új felállás

Floorral azonnal szárnyalni kezdett a banda, és szinte teljesen véget értek az olyan hasonlítgatások, melyeknek az volt az alapja, hogy ki a jobb énekesnő a csapat eddigi pacsirtái közül. 2013-ban tehát semmi sem állt annak útjába, hogy teljes jogú tag legyen Jansen, vele együtt pedig Troy Donockley is hozzáverődött a zenekarhoz, aki különböző fúvós és húros hangszerekkel színesíti a zenei alapot. A velük kiegészült felállás jegyzi a 2014-es Showtime, Storytime DVD-t, valamint a korábban említett 2015-ös stúdiólemezt, és a 2016-ban megjelent Vehicle Of Spirit koncertválogatást, mely két fellépést tartalmaz, ezeket a londoni Wembley-ben és a tamperei Ratina Stadionban vették fel.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 2014-ben a banda dobosa, Jukka Nevalainen kényszerpihenőre vonult, ugyanis kóros álmatlanságban szenved, helyettese a Wintersunból is ismert Kai Hahto lett. Tuomas legutóbbi nyilatkozata szerint (ami 2015-ben volt) Jukka már jobban érzi magát, és talán a csapat 2018-as feléledésére ismét csatlakozhat:

„Jukka már sokkal jobban van. Napi szinten tartjuk a kapcsolatot, hiszen még mindig foglalkozik a banda üzleti dolgaival, a merch cuccokkal is. Ráadásul ő valójában még mindig a banda tagja, ami az album-bookletből is kiderül: Dobok – Jukka Nevalainen. A dobok ezen az albumon – Kai Hahto. Azonban most egy hosszú szünetre van szüksége, 2 esetleg 3 évre, ez majd eldől jövőben.”

Nightwish – Egyéves pihenőn a szimfonikus metal nagymesterei

2018-ig sem maradunk újdonságok nélkül

A zenekarra pihenő pedig két okból vár: először is Tuomas úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt évek eseményei teljesen kimerítették, így szinte teljesen üres a dalszerzői fiókja, a másik pedig az, hogy Floor Jansen babázik, ugyanis 2017 március 15-én megszületett kislánya, Freja. „Nagyon boldog szülők vagyunk! Köszönet az ezen időszak alatt nyújtott kedves támogatásért a világ minden tájáról!” – írta az énekesnő és párja, a Sabaton dobosa, Hannes Van Dahl a Facebookon.

Nightwish – Egyéves pihenőn a szimfonikus metal nagymesterei

Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen Kai Hahto dobos például új lemezt ad ki a Wintersunnal 2017 nyarán The Forest Seasons címmel, Emppu Vuorinen gitáros pedig AOR bandáját aktivizálta nemrég, ráadásul a Brother Firetribe új anyaga, a Sunbound már ott is van a lemezboltok polcain. Mindennek tetejébe 2017. október 28-án a Dürer Kertben játszik a finn dallamos rock banda, ami tökéletes alkalom lesz a Nightwish bárdistájával való találkozásra.

*

Forrás: teamrock.com, blabbermouth.net, teamrock.com

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: