Ugyan ki ne emlékezne a Pink Floyd legendás 1971-ben rögzített koncertfelvételére, mely a Live At Pompeii címet kapta, és 1972-ben jelent meg hivatalosan? 2016 júliusában pedig ismét felcsendültek a legnagyobb slágerek az itáliai romvárosban, hála David Gilmournak, aki 2 estés koncertet adott az ikonikus helyszínen.

Pink Floyd – 45 év után ismét Pompeii-ben

Pink Floyd már nincs, de a dalok örökké élnek

A 2014-ben megjelent The Endless River lemezével örök nyugalomra helyezte David Gilmour és Nick Mason a Pink Floydot, a csapat legnagyobb slágerei azonban nemcsak a lemezek, hanem Gilmour által is tovább élnek, mivel minden szólókoncertjén eljátssza azokat a rajongóknak.

A legendás brit zenekar 1994 óta nem turnézott, azonban pár alkalommal felléptek rendhagyó eseményeken. A legemlékezetesebb ezek közül a 2005-ös Live Aid-koncert volt, ahol Roger Waters is együtt játszott a zenekarral.

A záróakkordnak szánt The Endless River nem teljesen új anyag, hanem egy tiszteletadás volt a 2008-ban elhunyt Richard Wright előtt, akinek nevéhez a lemez anyagának nagy része köthető. A koncertkörút és a folytatás viszont Nick Mason szerint is lehetetlennek tűnt a billentyűs nélkül, így nem meglepő, hogy ezt szánták a nagy búcsúnak is.

A csapat lemezei mindenesetre 2016 folyamán ismét megjelennek eredeti borítóval, újrakevert változatban, természetesen a gyűjtők és a retro hangulat kedvéért bakeliten.

Visszatérés az itáliai romvárosba

A Pink Floyd ikonikus koncertfelvételének, az 1972-ben kiadott Live At Pompeii-nek felvétele után pontosan 45 évvel ismét felcsendültek a csapat dalai az itáliai romvárosban, mivel 2016. július 7-én és 8-án David Gilmour eljátszott pár dalt saját szólókoncertjeinek keretén belül.

A helyszín azonban merőben más volt, mint a csaknem fél évszázaddal ezelőtti fellépéseken, mivel ezúttal a sivár és kietlen táj helyett esténként 2-2 ezer rajongó várta és ünnepelte a legendás zenészt.

A koncertek előtt Gilmourban egy pillanat erejéig felmerült, hogy ismét eljátssza az Echoes-t, ami talán a Pompeii-felvétel egyik legkiemelkedőbb pillanata volt, azonban úgy döntött, hogy Richard Wright nélkül ebbe nem megy bele, mivel így nincs értelme az egésznek:

„Nagyszerű volna ismét eljátszani az Echoes-t, azonban ezt nem fogom megtenni Rick nélkül. Van abban valami különösen sajátos, ahogyan Rickkel együtt játszottuk ezt a dalt, úgyhogy nem kérhetek meg bárkit, hogy tanulja meg és csinálja ugyanígy. A zenélés nem erről szól.”


 

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: