Az elmúlt csaknem két évtized után ismét masszív koncertezésbe fog az alternatív rock úttörőjeként is számon tartott The Smashing Pumpkins. Billy Corgan frontember mellé két alapító tag, Jimmy Chamberlin dobos és James Iha gitáros is visszatért, hogy részt vegyen a Shiny And Oh So Bright Tour nevű turnén az államokban.

The Smashing Pumpkins – Újra turnén a régi tagok

Nyáron startol a turné

2018 februárjában jelentették be a The Smashing Pumpkins júliusban induló, 36 állomásos körútját. Bár ez egy USA-turné, nagyon úgy tűnik, hogy a csapat most belehúzott és van okunk remélni, hogy Európába is eljönnek majd.

A banda 1988-as indulása után 2000-ben oszlott fel, majd rá öt évre az alapító-énekes-dalszerző Billy Corgan feladott egy újsághirdetést, amiben azt írta: „Szeretném visszakapni a zenekaromat, a dalaimat, az álmaimat”. De ekkor már sem Iha, sem D’arcy nem csatlakoztak a csapathoz.

„Kb. 30 évvel ezelőtt James Iha és én belekezdtünk egy zenei utazásba apám házának egy hátsó, szűkös szobájában. Varázslatos dolog, hogy még egyszer egyesülni tudtunk a hihetetlen Jimmy Chamberlin körül, hogy megünnepeljük a dalokat, amiket közösen írtunk” – osztotta meg a nyilvánossággal Corgan.

The Smashing Pumpkins – Újra turnén a régi tagok

A sziámi ikrek is visszatértek

Emlékeztek a Siamese Dream című album borítójára? A banda 15 év után felkereste a képen szereplő lányokat, Ali Laengert és LySandra Robertset, hogy egy rövid videóban velük promózzák be a 2018-as turnét. A videóra kattintva tudod megnézni a dátumokat:

30 év, 10 album

A Shiny And Oh So Bright Tour időben pont egybeesik a zenekar alakulásának 30. évfordulójával, így a banda egyfajta megemlékezés gyanánt minden albumról játszik majd pár számot a kezdetektől egészen 2000-ig. A debütáló Gish albumtól kezdve a Siamese Dreamen, a Mellon Collie And The Infinite Sadnessen és az Adore-on át a Machináig játszanak majd dalokat. Persze valószínűleg a Machina II, a Zeitgeist, az Oceania és a Monuments to an Elegy sem maradnak el. A turnén Jeff Schroeder is gitározik majd; három gitárral könnyebben adják vissza az albumokon hallható soundot.

„A show és a színpadi megjelenés semmire nem fog hasonlítani, amit valaha csináltunk, és olyan setlisttel állunk ki, amilyennel még soha. Ha ez egy esély az új kezdetre, akkor igazán ütősen akarjuk bevezetni” – mondta Corgan.

Azonban ahhoz képest, hogy egy tényleg nagy volumenű dologról van szó, ráadásul a zenekar a legismertebb számait viszi a koncertekre, úgy tűnik, nem övezi olyan nagy érdeklődés a turnét, mint ahogy az várható lett volna. New Yorkon, Chicagón és Los Angelesen kívül nem nagyon kapkodják az elővételes jegyeket a rajongók. Lehet, hogy ez D’arcy Wretzky hiánya miatt nem tolonganak a fanok?

Hol van D’arcy?

Mi a helyzet D’arcy Wretzkyvel, a zenekar alapító basszusgitárosával?  D’arcy azt állította egy interjúban, hogy Corgan küldött neki egy szerződést és meg is állapodtak, de egy hónappal később az énekes visszavonta az ajánlatot. A banda viszont kb. két hete nyilatkozott ezzel kapcsolatban, ahol ezt tagadták.

The Smashing Pumpkins – Újra turnén a régi tagok

„Elnézését kérem az összes The Smashing Pumpkins rajongónak, akik lelkesen várják a közelgő turnét az eredeti tagokkal. Hatalmas csalódottság nekem is, de ez nem fog megtörténni” – üzente D’arcy a Smashing fanoknak.

A zenekar később kiadott egy nyilatkozatot, miszerint többször is meghívták a basszusgitárost, hogy játsszon a bandával – vegyen részt a demó felvételeknél, vagy legalább találkozzanak személyesen –, de ő minden egyes alkalommal csak halogatta a találkozást.

Így tehát úgy tűnik, az eredeti felállás nem jön össze teljes egészében, de a banda háromnegyede újra beveszi Amerikát – aztán később remélhetőleg Európát is. Ha így lesz, akkor biztosan mi is ott leszünk a koncerten.

Forrás: blabbermouth.net, wikipedia.org


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: