Paul McCartney-t senkinek sem kell bemutatni. A Beatles legendája már régóta szólóban készít lemezeket, ráadásul korát meghazudtoló módon hozza jobbnál jobb szerzeményeit. Legújabb dalcsokra is hamarosan megjelenik, úgyhogy aligha számíthatunk lassításra az egykori gombafejűtől.

Paul McCartney – Ősszel jön a gombafejű új albuma

Most csak öt évet kellett várni

A The Beatles senkinek sem ismeretlen, így vélhetően Paul McCartney sem, aki az anyazenekar feloszlása után szólóban készít lemezeket, habár olykor beköszön néha egy-egy igen meglepő kollaboráció, mondjuk olyan előadókkal, mint Rihanna vagy Kanye West.

Sir Paul az utóbbi években azonban szereti megváratni rajongóit, hiszen 2007-es Memory Almost Full után hat évet kellett várni a 2013-as New című lemezre, amit most öt év elteltével követ az Egypt Station. Az albumot Los Angeles, London és Sussex városaiban rögzítette azzal a Greg Kurstin producerrel, aki olyan neves zenészekkel dolgozott együtt korábban, mint Beck, Adele vagy a Foo Fighters. Persze McCartney mindenkit überel.

„Csak annyit mondhatok, hogy amikor dalokat hoz a stúdióba, akkor egyszerűen eldobom az agyam, hogy még mindig a legnagyszerűbb dalokkal rukkol elő. Úgy érzem, mindig felülmúlja magát.”

„Azokra az albumokra emlékeztetett, amiket annak idején készítettünk”

Az Egypt Station egy 14 dalos utazás, melynek címét McCartney egy korábban eladott festménye ihletett, mely hasonló néven futott. Bár a lemezt szeptember 7-re ütemezte a Capitol Records, két dal már meghallgatható a neten a különleges utazásból.

„Tetszett az Egypt Station cím. Azokra az albumokra emlékeztetett, amiket annak idején készítettünk. Az Egypt Station első állomása az első szám, majd minden dal olyan, mint egy külön megálló. Szóval ad valamiféle elképzelést, ami köré az összes dalt alapozhatjuk.”

A háttérben persze több dolgon is dolgozik a Beatles legenda, mint például az anyazenekar klasszikus Fehér Albumának jubileumi kiadásán, mely egy ideje már esedékes. Sir Paul szerint finisben van az anyag, és megéri a várakozást.

„Maga az album nagyon szuper, és úgy szól, mintha ott lennél a teremben. Ez az igazán nagyszerű a remaszterelésben. De van rajta néhány demó is, úgyhogy teljesen le tudod csupaszítani a hangzást, kizárólag egy szál gitárra, valamint John hangjára. Majd pedig felteszed a kérdést: »Hogy a fenébe volt ilyen nagyszerű John?« Elképesztő!”

Bécsbe is benéz

A 76 éves muzsikusnak mindennek tetejébe esze ágában sincs visszavonulnia. Jól érzi magát, készíti lemezeit, turnézik, úgyhogy a rajongóknak nem kell aggódniuk.

„Egyszer Willie Nelsonnal beszélgettem erről az egész visszavonulás dologról – ő ugyanis idősebb, mint én –, aki azt mondta: »Mitől vonuljak vissza? « És azt hiszem, hogy ez mindent elmond. Szóval, mitől vonuljak vissza?”

Az új albumhoz köthető Freshen Up névre keresztelt turné pedig minket is megkörnyékez, és december 5-én a bécsi Stadthalléba kopogtat be. Nem kérdés, hogy már alig várjuk, hogy ott legyünk, szóval ha te is jönnél, akkor kattints IDE!

*

Forrás: variety.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: