Valószínűleg nem sok olyan zenekedvelő van, aki ne hallott volna a legendás kanadai muzsikusról, Neil Youngról. A kétszeres Rock And Roll Hall Of Fame-tag a ’60-as évek vége óta ontja magából a jobbnál-jobb lemezeket, és nyűgözi le azokkal rajongóit. Pedig nem vad és féktelen rock and rollban utazik a vén motoros, hanem legtöbbször merengős és szívhez szóló szövegekkel tarkított country és folk rockban, amivel mind a mai napig sikert sikerre halmoz.

Neil Young – Művészet a természet védelmében

Állathangok az új albumon

A hamarosan 71 éves zenész hihetetlen sebességgel adja ki lemezeit, szinte minden évre jut egy kiadvány tőle, és természetesen 2016-ban sem hagyott minket faképnél, hiszen nemrég, egészen pontosan 2016. június 17-én jött ki legújabb dobása, az Earth. A lemezen Neilt ismét a Promise Of The Real nevű countrybanda kíséri, ahogy a 2015-ös Monsato Yearsen is, ám most nem új dalokkal operál, hanem korábbi szerzeményeivel, melyeket kissé átalakított.

„Tizenhárom dalt választottam ki, melyet karrierem során írtam, miközben itt éltem veletek ezen a bolygón.”

Az albumot az állatvilág inspirálta, Young szerint ők nem hordozzák azt a feszült attitűdöt és gyűlöletet, mint az emberek. Így került fel a lemezre rengeteg állathang, mint például a pulyka, a varjú és egyéb rovarok, de a természet hangja ( mennydörgés formájában) is feltűnik az anyagon. Ezen felül a közösségi felületeken rengeteg természettel kapcsolatos posztot tesz közzé, ezzel felhívva a figyelmet az állat- és a növényvilág védelmére.

Folyamatosan rója az utakat, talán hozzánk közel is fellép ismét

Az új album természetesen már a 2014-ben bemutatott Pono Playerre is megvásárolható, vagyis az Mp3-nál sokkal jobb hangzást biztosító veszteségmentes formátumban, de a gyűjtők bakeliten is megvásárolhatják az Earth című lemezt, mivel az 2016. augusztus közepén megjelent tripla LP kiadásban is. Neil szerint az új lemez egy film a fülnek, úgyhogy érdemes beruházni egy jobb hangzással kecsegtető formátumra az elkötelezett rajongóknak.

Neil Young – Művészet a természet védelmében

Young a lemezmegjelenés miatt az utóbbi időben ismét aktívan turnézik, 2016 nyarán Európát is bevette, és Bécsben is megmutatta magát, ahol az elmúlt években, ha nem is olyan sűrűn, de fellépett, így a magyar rajongóknak is volt lehetőségük elcsípni koncerten.

A fesztiválszezon lecsengése után talán lesz még alkalom arra, hogy megnézzük őt, mivel az őszi-téli időszak általában termékeny fellépések szempontjából az előadók számára, azonban egyelőre semmi pontosat nem tudni a vén rocker beosztásáról. Annyi azonban biztos, hogy olyan kiválóságok társaságában mint Bob Dylan, a The Rolling Stones, Paul McCartney, a The Who vagy Roger Waters, fellép majd októberben a Desert Trip elnevezésű eseményen a kaliforniai Indióban, ahol a neves Coachella fesztivált is rendezik.


 

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: