Neil Young továbbra is lendületben van, ugyanis a 2016-ban kiadott – állat- és természethangokkal felturbózott – Earth című koncertfelvétele után hamar elkészült új lemezével, ami nemrég látott napvilágot Peace Trail név alatt. Az albumot hihetetlen gyorsasággal írta meg és vette fel a veterán kanadai zseni, akitől a nagy elán ellenére nem sok koncertet várhatunk a jövőben.

Neil Young – A magabiztos művész

Új album rekordsebesség alatt

 „Csak felkeltem reggel és kézbe vettem a gitárt, úgyhogy bármit, amit csináltam, az felkerült a lemezre. Készítettem egy dalt és arról írtam, ami épp a fejemben volt. Rengeteg felvételt és rengeteg dalt csináltam, valamint sokat gitároztam, szóval egyszerűen bízok magamban.”

Így sommázta a 2016. december 9-én megjelent Peace Trail megszületésének körülményeit Neil Young. A kanadai énekes-dalszerző 37. sorlemeze a szintén 2016-os Earth koncertkiadvány lecsengéseként jelent meg, azonban kár lenne lebecsülni az anyagot, hiszen ismét remek opuszokat hozott össze Neil, ráadásul mindezt rekordsebesség alatt, hogyha azt nézzük, hogy 2015 nyarán jelent meg legutóbb új dalokkal teli kiadványa.

Neil Young – A magabiztos művész

Az album elsősorban az akusztikus gitár és persze Neil énekhangjára épül, de két kiváló sessionzenészt is meghívott, hogy némi basszus és dob is színesítse a dalokat. Paul Bushnell basszeros és Jim Keltner dobos  szerint az albumot hihetetlenül gyorsan rögzítették.

„Tíz dalt raktunk össze négy nap alatt, melyeknek nagy részét egy-két próbálkozás alatt rögzítettük is.”

Az indiánok mellé állt a harcban

A korongot két kislemezdallal vezette fel Young, melyek közül az első az Indian Givers volt, ami azonnal reflektált is a lemez legfontosabb mondanivalójára, az indián értékek tiszteletben tartására.

Az Egyesült Államokban ugyanis egy cég engedélyt kapott arra, hogy olajvezetéket építsen olyan helyeken keresztülhaladva mint az indián rezervátumok és a szent temetkezési helyek, ez pedig természetesen a helyi ősaklosokat érzékenyen érintette. A cégellenes „harcba” az énekes-gitáros új lemezével szállt be, aminek szinte összes dala erre a kegyeletsértésre koncentrál.

Második felvezetőként pedig a lemez címadó dala került középpontba, amihez már 2017-ben készült egy látványos és ötletes animációs videó, amiről az alkotók (Darcy Prendergast és Mike Greaney) így vélekedtek:

„Úgy éreztük, hogy az üvegfestéses technika a leginkább szimbiotikus. Ez az irány, kombinálva a hullámzó amerikai tájakat ábrázoló festői kompozíciókkal, tulajdonképpen egy szerelmeslevél az idősebb generációnak.”

Neil Young – A magabiztos művész

Az ihletözön ellenére Neil Young nem tervez turnét, mivel jelenleg könyvet ír és TV műsort is készít, melyben elektromos autójával megtett utazásait mutatná be, úgyhogy köszöni szépen, van elég munkája.

„Rengeteg dolgom van a turnézáson kívül, úgyhogy egy darabig csak a lemezekre koncentrálok.”

*

Forrás: teamrock.com, rollingstone.com

Oszd meg barátaiddal a Facebookon: