Az utóbbi hetek egyik főszereplője mindenképpen a Metallica volt a rock és metal berkein belül, és ennek pozitív, valamint negatív okai is vannak. A csapat húsz év után újból szimfonikus zenekarral állt színpadra, azonban ezt a különleges eseményt beárnyékolja az, hogy James Hetfield hosszú idő után ismét elvonóra kényszerült, az alkohol iránti vágy ugyanis megint erősebbnek bizonyult nála.

Metallica – Nem láncolják magukat a múlthoz

James megint elvonón van

Épp a nyáron jártunk egy jó hangulatú és energikus Metallica bulin a sógoroknál, aminek élményei még többször vissza-visszaköszönnek a szürke hétköznapokban. A rock legendái felől azonban nem is olyan rég egy igen szomorú hírt kaptunk: James Hetfield ismét bevonult a rehabra. A banda 56 éves ikonikus frontembere 2001-ben már egyszer megjárta az elvonót, ahonnan egy sokkal életigenlőbb mentalitással tért vissza.

„A rehabra való bevonulás megtanított arra, hogy mik az elsődleges dolgok az életben. 19 éves korom óta vagyok benne a Metallicában, ami egy nagyon szokatlan környezet tud lenni néha, szóval könnyen olyan helyzetben találod magad, hogy nem tudod, hogyan élj ezen a zónán kívül. És igazából ez történt velem, nem tudtam semmit az életről, nem tudtam, hogy haza tudok menni családi életet élni.”

Valóban, végigturnézni az összes kontinenst, és folyamatosan rajongók tíz- és százezrei fellépni hatalmas kontrasztot jelent a hétköznapi élettel szemben, amit úgy tűnik, hogy James megint nem tudott feldolgozni. Pedig nagyon sokáig tartotta magát, elmondása szerint a félelem volt az igazi motivátor.

„A félelem hatalmas motivációt adott nekem. A családom elvesztése volt az, amitől a leginkább féltem. Az egésznek akkor értem le az aljára, amikor a családom elhagyott azokért a szokásokért, amiket hazavittem a turnéról. A feleségem kirúgott a házamból, egyedül kellett éltem valahol.”

Mindenki a csapat mellett áll

Az énekes kálváriája és függőségével való küzdelme a csapat 2004-es Some Kind Of Monster című dokumentumfilmjében elevenedik meg, amit ha még nem láttál, akkor mindenképpen csekkolj le! Időközben egyébként rengeteg jókívánság és támogatás érkezett pályatársaktól (olyan arcoktól, mint például Tony Iommi és az ex-Metallica basszer, Ron McGovney) és a rajongóktól, akiknek igazából bosszúsnak kellett volna lennie, ugyanis a gárda ausztrál és új-zélandi turnéját is kénytelen volt lemondani. Lars Ulrich dobos ezen rendesen meg is lepődött.

„Nincs mit mondanom a közleményen kívül. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb meglepetés az, hogy milyen pozitív a reakció a rajongóink, a barátaink és a pályatársaink felől. Ez igazán szívmelengető és elképesztő, hogy mennyi szeretetet, elismerést és támogatást kaptunk azóta, amióta bejelentettük ezt a dolgot. Hihetetlen az egész.”

 20 év után ismét S&M

Ennél pozitívabb dolog, hogy a csapat a már-már legendásnak mondható 1999-es S&M koncert húszéves évfordulójának alkalmából ismét összeült egy szimfonikus zenekarral és lenyomtak két koncertet a San Franciscó-i Chase Centerben szeptember 6-án és 8-án. A koncerten a San Francisco Symphony játszotta az alapot Edwin Outwater vezényletével Jameséknek, az így megszületett performansz pedig S&M² néven került a mozikba október 9-én világszerte.

A csapat tehát hamar mozikész változatba rántotta az anyagot, amiről ha lemaradtál, akkor valószínűleg hamarosan megnézheted, ugyanis kizártnak tartjuk, hogy a banda ne adja ki DVD-n vagy éppen Blu-rayen. Hidd el, megéri megnézni, mert ha nincs nálad beragadva a régen minden jobb volt mantra, akkor garantáltan tetszeni fog. Lars Ulrich szerint is sikerült valami újat alkotni.

„Ez egy új társaság, egy új épület és Robert Trujillo sem volt velünk 20 évvel ezelőtt. Tetszik, hogy ez a produkció tiszteletteljesen meghajol azelőtt, ami a múltban történt, ugyanakkor ez egy lehetőség új dolgok felfedezésére. És úgy gondolom, hogy ez a Metallica szellemiség: folytatni ezt a fajta kutatást, ahelyett, hogy a múlthoz láncolnánk magunkat.”

Addig pedig reménykedjünk, hogy a csapat mihamarabb visszatér. Jobbulást, James!

*

Forrás: blabbermouth.net, blabbermouth.net


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: