Eladást és listákat tekintve mindig is erős volt a Metallica, hiszen nyugodtan kijelenthetjük, olyan lojális rajongói bázissal rendelkeznek James Hetfieldék, hogy bármilyen anyagot is adnak ki, arra mindig akad érdeklődő. Ezúttal sem történt másként, azonban 2016-ban, zeneileg ismét legjobb formájukat kapták elő, ami miatt viszont teljesen érthető az őket körülvevő hájp.

Metallica – Ismét magukra találtak

Nyolc év után jött az új lemez

A témában jártasoknak talán felesleges felvázolni, hogy mi történt az utóbbi években a zenekarral, de azért mégis álljon itt dióhéjban a Metallica elmúlt dekádjának története: a St. Anger esetlensége után mindenki örömére a Death Magnetic minőségi javulást mutatott, még ha nem is volt végig egyenletes a színvonal. A néhai Lou Reeddel kiadott, művészkedésbe fulladt Lulu azonban sokaknál kiverte a biztosítékot, így nem csoda, hogy nagy reményeket már senki sem mert fűzni egy új Metallica-lemezhez.

A banda ráadásul folyamatosan csak ígérgetett az elmúlt 4-5 évben, a helyzetet pedig nehezítette, hogy Kirk Hammett gitáros elhagyta a több mint 250 riffötletét tartalmazó telefonját a koppenhágai reptéren, így igazából be sem tudott szállni a dalszerzésbe. Mindezek ellenére, egyszer csak a semmiből érkezett egy új dal és a bejelentés, hogy Hardwired…To Self-Destruct névvel érkezik a nyolc éve várt új album.

A Gred Fidelman producerrel készült lemez hű a banda múltjához, és azokat az erőket mozgósítja, amit a ’80-as években is felhasználtak az olyan klasszikus albumoknál, mint a Kill ’Em All vagy a Ride The Lightning. Mindemellett szerencsére mindenféle pózőrködéstől mentes, hiteles anyag, melyen még Lemmyről is megemlékeznek a Murder One című dalban. James Hetfield egyébként büszke arra, amit elértek eddig a zenekarral, legyen az jó vagy kevésbé pozitív dolog:

„A dolgok okkal történnek. Természetesen nem vagyunk minden tettünkre büszkék, de arra igen, hogy valahogy túléltünk. Mindennek van pozitív oldala, a rosszból mindig jön valami jó is.”

A hatalmas sikerek mellé alapos turné jár

A lemez talán mondanunk sem kell, de a nívós Billboard-lista első helyén nyitott – ahogy több országban szintén –, és pár hónap alatt az USA-ban egymillió példányszámban ment el (jelen állás szerint), míg világviszonylatban hárommilliót adtak el a Hardwired…To Self-Destructból, ami a mai viszonyok mellett figyelemre méltó szám.

A néhány bemelegítő és promóciós buli után az igazi turné 2017-ben indult Ázsiában és nyár végéig egész Amerikát átszeli déltől északig, majd pedig ősszel Európa a soros, ahol ezúttal egészen sokáig tanyáznak majd Larsék. A turné ígéretük szerint olyannyira alapos lett, hogy nyolc év után Magyarországra is eljutnak, ugyanis 2018. április 5-én a Papp László Budapest Sportarénában lépnek fel. És hogy mit várhatunk a bulitól? A nemrég dán Dannebrog Rend Lovagkeresztjével kitüntetett dobos, Lars Ulrich így nyilatkozott:

„Az egész nagyon korlátok nélküli. Ígérem, sokkal több lesz a látvány annál, mintha valaki csak odapottyantott volna egy színpadot a stadion végébe. Hatalmas és egyszerűen baromira őrületes, valamint ellenállhatatlan, továbbá akad majd néhány extra, ami teljesen egyedivé teszi az egészet.”

*

Forrás: blabbermouth.net, teamrock.com, teamrock.com


Oszd meg barátaiddal a Facebookon: